woensdag 4 februari 2015

SBU zegt 'mol' in generale staf te hebben gepakt

De staatsveiligheidsdienst SBU zegt vandaag een 'mol' binnen de generale staf van het Oekraïense leger te hebben ontmaskerd die van plan zou zijn geweest om morgen een aanslag te plegen op het parlementsgebouw. Het zou gaan om luitenant-kolonel Michailo Tsjornobaj. Ook twee medeplichtigen en zijn vanmiddag gearresteerd, aldus SBU-directeur Valentin Nalivaitsjenko.

Tsjornobaj zou de aanslag voorbereid hebben in opdracht van een Russische geheime dienst. Een medeplichtige zou banden hebben met de separatisten in Donetsk. De SBU nam vanmiddag tien granaatwerpers, geweren, munitie en explosieven in beslag hebben genomen. Er werden diverse arrestaties verricht. De aanslag op het parlementsgebouw moest morgen plaats hebben, omdat de parlementariërs dan stemmen over een voorstel om de volksrepublieken van de separatisten als terroristische organisaties aan te merken.

Tsjornobaj was volgens de SBU als instructeur verbonden aan een vrijwilligersbataljon waar hij verteld zou hebben over de slechte staat waarin het Oekraïense leger verkeert. Ook zou hij informatie over de posities van het leger hebben doorgegeven aan een eenheid van de pro-Russische rebellen, aldus SBU-chef Nalivaitsjenko.

Bron: Kiev Post

Geen opmerkingen: