zondag 15 februari 2015

Relatieve rust na ingaan van staakt-het-vuren

In het oosten van Oekraïne is het relatief rustig, sinds de wapenstilstand om middernacht van kracht is geworden. Hier en daar worden wel schendingen van het bestand gemeld. Alle aandacht gaat uit naar de situatie rond de strategisch gelegen stad Debaltsevo, waar tot vlak voor het ingaan van de wapenstilstand zwaar werd gevochten. 
 
De pro-Russische separatisten hebben de stad, waarin zich duizenden Oekraïense soldaten bevinden, omsingeld. Het is onduidelijk of het staakt-het-vuren daar standhoudt. NOS-correspondent Gert-Jan Dennekamp is onderweg naar Debaltsevo; het is rustig maar af en toe klinken er wel explosies.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken tonen foto's van de stellingen van de separatisten bij Debaltsevo onomstotelijk aan dat Rusland daar artillerie en een aantal raketwerpers heeft gestationeerd om de stad te bestoken.

Aan de Russisch-Oekraïense grens staat een Russisch hulpkonvooi van 170 vrachtwagens, meldt het Russische persbureau Tass. Oekraïense grenswachten zouden samen met medewerkers van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) de trucks inspecteren op de aanwezigheid van wapens en munitie. Volgens Rusland brengt het konvooi 1800 ton hulpgoederen zoals voedsel en bouwmaterialen naar de bevolking in de regio van Donetsk en Loegansk, die worden gecontroleerd door de separatisten.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: