zaterdag 14 februari 2015

Porosjenko: 'We hebben een hoge prijs betaald voor 60 uur uitstel'

President Petro Porosjenko zegt in een live uitgezonden televisietoespraak nu dat het Oekraïense leger zich vanaf middernacht gaat houden aan het staakt-het-vuren. Vanuit het commandocentrum van het leger zegt hij dat Debaltsevo niet is omsingeld en dat de soldaten daar worden bevoorraad. Porosjenko waarschuwt de separatisten dat er teruggeschoten wordt als zij beginnen met schieten.

Live op de nationale televisie gaf Porosjenko opdracht aan de legerleiding om te stoppen met vechten.

''Wij waren bereid tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. Dat hebben we in Minsk gezegd. Daar is echter afgesproken dat het 60 uur moest duren. We hebben een hoge prijs betaald voor die 60 uur. Er zijn nog veel mensen gestorven, burgers en militairen'', eindigde Porosjenko zijn toespraak. Hij deed dat in het Engels om ''de hele wereld'' te laten weten dat het Oekraïne menens is met het staakt-het-vuren.

Update: Inmiddels hebben ook de separatisten laten weten dat zij de wapens hebben neergelegd. In Donetsk is het stil geworden. Journalisten melden vanuit Debaltseve dat het ook daar rustig is nu. Hetzelfde wordt gemeld uit Marioepol.

Bronnen: UBR online, Twitter

Geen opmerkingen: