zondag 15 februari 2015

Leger en separatisten geven elkaar de schuld

Zowel het Oekraïense leger als de separatisten melden schendingen van het staakt-het-vuren dat om middernacht plaatselijke tijd in ging. Vijftig minuten nadien zou een eerste incident zijn waargenomen volgens het hoofd van de staatsveiligheidsdienst SBU, Valentin Nalivaitsjenko. Er zou artillerievuur zijn gekomen uit een gebied dat wordt gecontroleerd door een eenheid van Russische kozakken.

Het Nieuwsagentschap Donetsk van de separatisten meldt dat het Oekraïense leger vanuit het belegerde Debaltseve met artillerie en mortieren op de pro-Russische rebellen heeft geschoten. Er zou worden teruggeschoten. 
 
President Petro Porosjenko zei in zijn toespraak vannacht bij het ingaan van het bestand dat de Oekraïense troepen in Debaltseve opnieuw zijn bevoorraad met munitie. Debaltseve is strategisch gelegen op routes per auto en trein tussen de steden Donetsk en Loehansk die in handen zijn van de separatisten. 
 
Naar schatting 5.000 Oekraïense soldaten verdedigen Debaltseve, waar ook nog altijd zo'n 6.000 inwoners (van de oorspronkelijke 26.000) achter zijn gebleven. Het stadje is vrijwel omsingeld door de rebellen en het is volstrekt onduidelijk hoe de situatie zich hier ontwikkelt in de komende dagen.

Bron: Associated Press

Geen opmerkingen: