vrijdag 13 februari 2015

Klimkin: 'Plegers zware misdrijven gaan niet vrijuit'

Minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken heeft het Oekraïense parlement vandaag verzekerd dat de plegers van zware misdrijven niet vrijuit gaan als er een amnestieregeling en pardon komt voor de pro-Russische separatisten, zoals gisteren afgesproken in Minsk-2. ''We passen het pardon en de amnestieregeling toe zoals die eerder al door het parlement is goedgekeurd'', aldus Klimkin.

Hij voegde er nadrukkelijk aan toe dat in die amnestiewet de plegers van zware misdrijven worden uitgezonderd. ''Daar is geen sprake van. Het is ons onwrikbare standpunt dat gisteren duidelijk is uitgesproken tijdens de onderhandelingen.'' Ook de separatistenleiders gaan niet vrijuit. ''Het antwoord is eenvoudigweg nee.''

Klimkin's antwoord op vragen vanuit het parlement is van belang voor de vervolging van de daders van het neerschieten van vlucht MH17. Gistermiddag ontstond commotie onder Nederlandse Kamerleden die zich afvroegen of de amnestieregeling ook voor die daders zou kunnen gelden. Premier Mark Rutte liet zich gistermiddag al geruststellen door president Petro Porosjenko.

Bron: Kiev Post

Geen opmerkingen: