donderdag 12 februari 2015

Bufferzone tot zelfs 140 kilometer voor raketten

De terugtrekking van de zware wapens uit de bufferzone in Oost-Oekraïne begint uiterlijk op de tweede dag van het staakt-het-vuren dat zaterdagavond om middernacht (plaatselijke tijd) in gaat en moet binnen twee weken zijn voltooid. De OVSE gaat er op toezien dat de wapens inderdaad weg worden gehaald.

In Minsk zou zijn afgesproken dat er een bufferzone komt van minimaal 50 en maximaal 70 kilometer, afhankelijk van het type wapens. Dat zei de Russische president Vladimir Poetin vanochtend tegen journalisten. De afstand van 50 kilometer geldt voor artilleriegeschut, die van 70 kilometer voor raketlanceerinstallaties. Voor de raketlanceerinstallaties voor Tornado-S, Oeragan, Smertsj en Tochka-U moet zelfs 140 kilometer worden aangehouden. Eerdere afspraken over een staakt-het-vuren gingen uit van een uniforme bufferzone van 30 kilometer.

Verder is volgens Poetin vastgelegd dat het Oekraïense leger alle zware wapens moet terugtrekken van de huidige frontlinie en in sommige delen van de provincies Donetsk en Loehansk moeten troepen worden weggehaald van de bestandslijn zoals die op 19 september in Minsk is afgesproken.

De Oekraïense president Petro Porosjenko zei tegen journalisten dat hij een aantal onaanvaardbare 'ultimatums' kreeg voorgelegd. ''Het was niet eenvoudig. In feite kregen we meerdere onacceptabele voorwaarden opgelegd, waaronder terugtrekking en overgave. Maar we hebben daar niet aan toegegeven en vastgehouden aan het standpunt dat een staakt-het-vuren niet moest afhangen van allerlei voorwaarden."

De separatistenleiders uit Donetsk en Loehansk konden vanmorgen met grote moeite worden overgehaald om met het akkoord in te stemmen. Premier Aleksandr Zachartsjenko van de Volksrepubliek Donetsk waarschuwde volgens het Russische persbureau Tass wel voor schendingen van de afspraken. ''In dat geval komen er geen nieuwe gesprekken en afspraken.''

Bronnen: Kiev Post, Tass

Geen opmerkingen: