vrijdag 6 februari 2015

Rasmussen voorziet Russisch ingrijpen in Baltische staten

Anders Fogh Andersen, de voormalige secretaris-generaal van de NAVO, sluit niet uit dat de ambities van de Russische president Vladimir Poetin verder reiken dan alleen Oost-Oekraïne. Hij voorziet dat Poetin het Westen op de proef wil stellen in de Baltische staten, om te zien hoe ver de solidariteit binnen het transatlantische bondgenootschap reikt en of het mogelijk is de Russische dominantie in Oost-Europa te herstellen.

''De kans is groot dat hij probeert in te grijpen in de Baltische staten om te zien in hoeverre artikel 5 van het handvest van de NAVO werkelijkheid kan worden'', aldus Rasmussen. In het betreffende artikel is vastgelegd dat een aanval op één van de lidstaten wordt opgevat als een aanval op alle lidstaten.

Tegelijkertijd zal, meent Rasmussen, Poetin ''zich realiseren dat als hij de rode lijn over gaat en en een NAVO-lidstaat aanvalt, hij zal worden verslagen. Maar hij heeft bewezen dat hij een specialist in het voeren van een hybride oorlogsvoering.'' Rasmussen gaat er vanuit dat het Kremlin een duister conflict in Estland of Letland op touw zet. Het zijn landen met een grote Russische minderheid. Door net als op de Krim 'groene mannetjes' zonder insignes in te zetten, kan elke officiële bemoeienis worden ontkend.

Rasmussen vindt de bewering van het Kremlin onterecht dat het Westen na de ineenstorting van de Sovjet-Unie beloofd zou hebben dat de NAVO niet in oostwaartse richting zou worden uitgebreid en dat die belofte is geschonden. ''Die belofte is nooit gedaan, zoals ook blijft uit inmiddels door de Amerikaanse regering vrijgegeven documenten. Het is slechts propaganda.''

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: