donderdag 3 december 2020

Peiling: ruim helft Oekraïners wil (gratis) vaccinatie

Ruim de helft van de Oekraïners wil zich tegen het coronavirus laten inenten als het gratis is. Als voor de vaccinatie betaald moet worden, dan ligt de situatie heel anders en wil slechts 35 procent zich laten inenten. Dat blijkt uit een opiniepeiling van het onderzoeksbureau Rating. Ouderen en plattelandsbewoners voelen het minst voor inenten, jongeren en inwoners van de zwaar door het coronavirus getroffen hoofdstad Kyiv willen juist graag ingeënt worden.

Rating informeerde ook naar de steun voor een eventuele volledige lockdown in het hele land tijdens de komende feestdagen. Eerder zei 55 procent te verwachten dat het een effectieve methode is om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Inmiddels is 58 procent daarvan overtuigd. Desondanks vindt slechts 42 procent dat het kabinet daadwerkelijk over moet gaan tot een totale lockdown. Twee weken geleden was dit nog 36 procent.

De steun vanuit de bevolking voor de weekend lockdown, zoals in de afgelopen drie weekeinden, blijkt juist afgekalfd. Twee weken geleden was 49 procent voorstander, nu nog maar 44 procent. Slechts een op de drie ondervraagden meent dat de weekend lockdown van afgelopen maand het beoogde effect heeft gehad.

Driekwart van de ondervraagden blijkt het een juist besluit te vinden dat het niet dragen van mondkapjes in het openbaar vervoer en in de openbare ruimte nu wordt beboet. Ook blijkt 60 procent voorstander van hete beboeten van horecabedrijven en winkels die de lockdown negeren en toch open zijn.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: