woensdag 9 december 2020

Drie weken totale lockdown vanaf 8 januari

Oekraïne krijgt vanaf vrijdag 8 januari, de dag na de orthodoxe Kerst, te maken met een totale lockdown om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De lockdown duurt tot en met zondag 24 januari. Premier Denis Shmihal heeft dat vanmiddag bekend gemaakt na afloop van het wekelijkse kabinetsberaad.

Winkels en de horeca gaan ruim drie weken lang 'op slot'. Wel mogen maaltijden aan huis worden bezorgd of afgehaald bij de restaurants. In het hele land blijven de scholen en universiteiten gesloten, met uitzondering van de kleuterscholen. De nieuwe lockdown treft ook bioscopen, theaters, sportscholen en zwembaden. Sportwedstrijden mogen alleen zonder publiek, culturele evenementen zijn verboden.

Open blijven de supermarkten, drogisterijen en apotheken. Banken, postkantoren en hotels mogen ook open zijn en het openbaar vervoer blijft rijden. Ook onder meer garagebedrijven blijven open, terwijl kappers en schoonheidssalons beperkt op afspraak mogen werken. De grens blijft open voor Oekraïners die hun land in willen of juist naar het buitenland willen reizen. Dat betreft vooral Oekraïners die in Polen werkzaam zijn.

Bronnen: 112.ua, Unian

Geen opmerkingen: