donderdag 31 juli 2014

'Alle partijen garanderen vrije reis naar rampplek'

In het overleg tussen Oekraïne, Rusland en de OVSE in de Wit-Russische hoofdstad Minsk is vanavond overeen gekomen dat alle partijen er voor gaan zorgen dat de route vanuit Donetsk naar de rampplek van vlucht MH17 veilig blijft. Het lukte waarnemers van de OVSE en de experts uit Nederland en Australië vandaag voor het eerst om op de plek te komen waar twee weken geleden de Boeing van Malaysian Airlines neerstortte.

Vanmorgen maakte het Oekraiense leger bekend een dag lang geen aanvallen uit te voeren op de rebellen. In Minsk is overeen gekomen dat ook de pro-Russische rebellen een vrije doorgang van de experts garanderen. Vice-premier Volodimir Hroisman heeft dat vanavond bekend gemaakt. Aan het overleg deed voor Oekraïne onder meer oud-president Leonid Koetsjma mee en voor Rusland ambassadeur Michail Zoebarov.

Bron: Kyiv Post

Rebellen dragen DNA-materiaal over

De pro-Russische separatisten hebben DNA-materiaal en bezittingen van slachtoffers van de neergehaalde vlucht MH17 overdragen aan Nederland. Dat heeft het hoofd van de repatriëringsmissie Pieter-Jaap Aalbersberg, gezegd tegen de NOS. Zijn team kreeg vandaag in een mortuarium in Donetsk 25 monsters met erfelijk materiaal van slachtoffers overhandigd. Ook kregen de Nederlanders de bezittingen van 27 slachtoffers van de ramp.

Aalbersberg zei dat hij DNA-materiaal heeft gekregen van 25 slachtoffers. Hij wilde niets zeggen over de aard van het materiaal. Ook wilde hij niets zeggen over de bezittingen. Het is niet duidelijk of het materiaal in de 25 monsters overeenkomt met materiaal dat al in Hilversum wordt onderzocht. Al het materiaal gaat morgen naar Charkiv en wordt van daar doorgestuurd naar Nederland.

Bron: NOS.nl

Onderzoekers bereiken rampplek MH17

Verkenners van de OVSE zijn er vandaag in geslaagd de wrakstukken van de neergehaalde Boeing van Malaysia Airlines in Oost-Oekraïne te bereiken. Dat meldt de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Kort na aankomst namen ze een moment stilte in acht om de slachtoffers van de vliegramp, precies twee weken geleden, te herdenken. In de drie auto's zitten ook Nederlanders en een aantal Australische experts. Een ander deel van het konvooi werd tegengehouden en is nog onderweg naar de rampplek.

Het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigt dat de groep op de rampplek is aangekomen. "Het team zal ter plaatse nadere verkenningen uitvoeren. Op dit moment gaat het alleen om een verkenning, zodat bij een volgend bezoek zo snel mogelijk tot zoeken over kan worden gegaan."

In de afgelopen dagen werd de reis meerdere keren afgebroken. Het was onderweg te gevaarlijk door gevechten tussen separatisten en het Oekraïense regeringsleger.

In het konvooi zaten ook enkele Nederlandse journalisten. Zij werden in de buurt van de rampplek tegengehouden door een rebel die in de lucht schoot. Volgens verschillende verslaggevers waren er artilleriebeschietingen. Er werden zeker vier inslagen geteld. Van regeringswege was vanmorgen beloofd dat het leger een dag niet in actie zou komen.

Bron: NU.nl

Parlement stemt in met 'oorlogsbelasting'

Het Oekraïense parlement heeft ingestemd met het instellen van een 'oorlogsbelasting' van 1,5 procent op het inkomen. Dat betekent een belastingheffing die kan oplopen tot 61 euro per maand. Ook loterijprijzen en inkomsten uit het gokken zijn onderworpen aan deze belasting die in principe tot eind dit jaar geldt. De 'oorlogsbelasting' moet zo'n 177 miljoen euro opleveren. De invoering van de belasting werd gesteund door 306 van de 450 parlementsleden.

Afgelopen week stapten Oedar en Svoboda uit de coalitie met de Moederlandpartij van premier Arseni Jatsenjoek. De premier besloot daarop af te treden, maar vanmorgen werd duidelijk dat het parlement het daar niet mee eens is. Na de stemming over zijn positie, die werd uitgezonden op televisie, werd Jatsenjoek toegejuicht door zijn assistenten.

De premier maakte zich vorige week erg boos omdat het er op leek dat onder meer de 'oorlogsbelasting' maar ook andere belastingmaatregelen niet door het parlement aangenomen zouden worden. Daardoor zou de overheid niet meer aan haar financiële verplichtingen kunnen voldoen en zou het leger al op korte termijn moeten stoppen met de strijd tegen de pro-Russische rebellen in het oosten van het land. Jatsenjoek nam zelfs het woord 'sabotage' in de mond.

Nadat het parlement eind vorige week met zomerreces ging, werd toch nog besloten een spoedzitting voor vandaag te beleggen. Met succes, gezien het aanblijven van premier Jatsenjoek en het aannemen van de broodnodige belastingvoorstellen. Het parlement stemde ook met overgrote meerderheid in met het verdrag met Nederland en Australië voor een gewapende politiemissie naar de rampplek van vlucht MH17.

Bronnen: Interfax, Kyiv Post

Leger legt offensief tegen separatisten stil

Het Oekraïense leger legt het offensief tegen de separatisten in het oosten van het land donderdag stil om onderzoekers op de rampplek hun werk te kunnen laten doen.  Dat meldt het Oekraïense crisiscentrum. "We hebben besloten geen militaire operaties uit te voeren op deze dag van rust'', zegt legerwoordvoerder Oleksij Dmitrasjkivski. Wel behoudt het regeringsleger zich het recht voor om zichzelf te verdedigen als de rebellen aanvallen.

OVSE-verkenners zijn vanochtend opnieuw op weg gegaan naar het rampgebied waar vlucht MH17 neerstortte. Ze verkennen een nieuwe route naar het gebied. Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie is het uiteindelijke doel om donderdag de rampplek te bereiken. In de drie auto's met verkenners zitten ook Nederlanders en een aantal Australische experts. Ook Russische onderzoekers willen vandaag naar de rampplek. Het land zegt dat zijn specialisten willen samenwerken met de internationale collega's "om de staat van de delen van het vliegtuig te onderzoeken".

Volgens plaatsvervangend hoofd Alexander Hug van de waarnemingsmissie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) is de situatie zeer complex. Er is geen frontlinie en losse, geïsoleerde eenheden vechten zelfstandig. ''Het gaat om geïsoleerde posities, her en der in het gebied. Hier staat een tank en daar een houwitser of een mortier. Ze zijn onderling niet verbonden'', zegt Hug. ''Als iemand schiet, dan begint iedereen met schieten. Het wordt dan oncontroleerbaar'', aldus de waarnemer.

Hug onderhandelt al dagen met zowel het regeringsleger van Oekraïne als met de pro-Russische rebellen over een wapenstilstand. Die moet het mogelijk maken dat de Nederlandse missie om slachtoffers van de vliegramp te bergen eindelijk veilig kan beginnen. De Zwitser voert daarvoor letterlijk dag en nacht gesprekken met commandanten, maar die kunnen hun belofte van een staakt-het-vuren vaak niet waarmaken. Dat geldt voor zowel de rebellen als het Oekraïense leger.

''Het probleem is een gebrek aan controle. Er is geen communicatie met de commandanten of tussen de eenheden. Er is maar één dronken rebel of ongedisciplineerde soldaat nodig en één schot voor een vuurgevecht van een uur.''

Hug vindt het onverantwoord om onder die omstandigheden ongewapende waarnemers of leden van de repatriëringsmissie naar het gebied te sturen. Hij benadrukt dat het probleem tot afgelopen weekend niet speelde. De OVSE-medewerkers konden de rampplek gewoon bezoeken. Daarna is het Oekraïense leger een offensief begonnen. Volgens Hug is sindsdien ''maximaal een bataljonsterkte'' aan Oekraïense troepen het gebied binnengetrokken.

De rebellen zijn echter niet verdreven. In plaats daarvan is een wirwar ontstaan aan controleposten, loopgraven en zware wapens van beide partijen, die elkaar bestoken. Een duidelijke overwinning van één van beide partijen zou pas een einde aan die situatie kunnen maken.

Bron: NU.nl

woensdag 30 juli 2014

Oekraïense economie krimpt met 4,7 procent

De aanhoudende gevechten in Oekraïne en het conflict met Rusland zetten steeds meer druk op de economie van het land. Dat bleek vandaag uit een nieuwe raming van het Oekraïense statistiekbureau. Vorig kwartaal kromp de economie van Oekraïne met 4,7 procent ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee was de achteruitgang aanzienlijk sterker dan in de eerste 3 maanden van 2014, waarin de economie ruim 1 procent kleiner werd. De krimp was ook veel sterker dan verwacht.

Verbetering wordt de komende tijd niet verwacht. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelde onlangs een krimp van 6,5 procent voor heel 2014, waar eerder werd gerekend op een min van 5 procent.

Het oorlogsgeweld zorgt in de provincie Donetsk voor dat nog maar 42 procent van de oogst binnen is. Twee uitgestrekte graanvelden werden door brand verwoest, terwijl in het in sommige gebieden door voortdurende gevechten niet mogelijk is om te gaan oogsten.

NU.nl, APK Inform

Leger meldt verovering voorstad van Donetsk

Het Oekraïense leger claimt een belangrijke voorstad van de rebellenhoofdstad Donetsk in het oosten te hebben heroverd. Avdiivka is in handen van het regeringsleger gevallen, meldt het Oekraïense crisiscentrum in Kiev, dat de strijd tegen de opstandelingen aanstuurt. De separatisten zouden de plaats hebben verlaten. Er zou nog worden gevochten om de plaats Pervomaiske, die vlakbij ligt.

Avdiivka en Pervomaiske liggen ten noordwesten van Donetsk, vlakbij het internationale vliegveld van de miljoenenstad. Door Avdiivka loopt de spoorlijn naar Dnjepropetrovsk en Kiev, evenals de snelweg naar Loehansk, het andere bolwerk van de rebellen.

In het gebied rond Donetsk werden binnen de 24 uur zeker 19 burgers gedood. Er vielen ook 31 gewonden, onder wie verschillende kinderen. Dat is vernomen van de lokale autoriteiten. Leger en opstandelingen geven mekaar de schuld van de dodelijke slachtoffers. In Loehansk werd zeker één bewoner gedood door artilleriegranaten, tien andere raakten gewond. Door de wekenlange gevechten hebben zo’n 50.000 gezinnen geen stroom meer. Duizenden zitten ook zonder water en gas.

Bronnen: NU.nl, DeStandaard

Rusland wil humanitaire hulp in Oost-Oekraïne

Rusland steunt de vorming van een humanitaire missie in het zuidoosten van Oekraïne. Minister Sergei Lavrov van Buitenlandse zaken vindt dat de Verenigde Naties, de OVSE, het Rode Kruis en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zo snel mogelijk in het door oorlogsgeweld getroffen gebied aan de slag moeten gaan. Lavrov wil dat zoveel mogelijk landen en organisaties een bijdrage leveren aan de missie, zowel in mankracht als financieel.

''Het is duidelijk dat zich een humanitaire ramp voltrekt'', zei Lavrov vanmiddag tijdens een persconferentie. Hij wees op de grote aantallen vluchtelingen uit de provincies Donetsk en Loehansk die nu in zijn land schuilen voor het oorlogsgeweld. Hij zei onder de indruk te zijn van verhalen over de gruwelen die ze hebben meegemaakt. Lavrov wees er op dat niet alleen burgers, maar ook gewonde Oekraïense militairen in zijn land terecht kunnen.

Bron: Interfax

'Rebellen leggen mijnen om rampplek'

De rebellen in Oost-Oekraïne zijn bezig mijnen te leggen in en rond het rampgebied van vlucht MH17. Dat heeft woordvoerder Andrei Lisenko van de Nationale Veiligheidsdienst gezegd. Hij zei er niet bij wanneer de rebellen daarmee begonnen zouden zijn. Hij constateerde vanmiddag ''dat het werk van de internationale experts onmogelijk wordt gemaakt''.

De woordvoerder zei verder dat het Oekraïense leger voorlopig niet van plan is de gevechten rond het gebied te staken. Kiev doet er alles aan om de internationale onderzoekers toegang te geven tot de plek waar op 17 juli de Boeing werd neergehaald, zei Lisenko. Maar op dit moment kan het Oekraïense leger de veiligheid niet garanderen, omdat het gebied "tijdelijk in handen is van terroristen", aldus Lisenko. Volgens hem wil het leger de rebellen omsingelen en afsnijden van aanvoerroutes.

Bronnen: AP, NOS

Leger: 'Neerschieten vliegtuig met BUK mislukt'

Een poging om een vliegtuig van de Oekraïense luchtmacht neer te schieten, is volgens legerwoordvoerder Oleksei Dmitrasjkivksi vanmorgen mislukt. Rebellen zouden met een mobiele raketinstallatie BUK, hetzelfde type dat bijna twee weken geleden de Boeing van Malaysia Airlines neerschoot, een poging hebben gedaan om het vliegtuig uit de lucht te halen, maar dat mislukte. Het vliegtuig kon veilig landen.

Eerder waren er berichten in de media, onder meer van het persbureau Unian, verschenen over een neergestort Oekraïens vliegtuig. Er werden zelfs foto's gepubliceerd van inzittenden die zich per parachute in veiligheid brachten.

Het zou de 21e maal zijn dat een vliegtuig of helikopter in Oost-Oekraïne door rebellen uit de lucht was geschoten sinds 22 april. Bij het neerschieten van de Boeing kwamen 298 inzittenden om. Eerder crashte een legervliegtuig met 49 inzittenden nadat het door een raket was geraakt. Daarbij kwamen 45 inzittenden om.

Bron: Ukrinform

Oekraïne en Rusland praten morgen in Minsk

In de Wit-Russische hoofdstad Minsk is morgen een overleg tussen vertegenwoordigers van Oekraïne, Rusland en de OVSE over de situatie in Oost-Oekraïne. Van Oekraïense zijde doet in ieder geval oud-president Leonid Koetsjma mee en voor Rusland is ambassadeur Michail Zoebarov van de partij.

Koetsjma leidde enkele eerdere bijeenkomsten en ook Zoebarov was daarbij al aanwezig. Het overleg heeft plaats in Mink op verzoek van president Petro Porosjenko. Zijn Wit-Russische ambtgenoot Alexander Loekasjenko heeft het overleg bevestigd, aldus het persbureau Reuters.

De pro-Russische separatisten zijn niet bij het overleg. Wel heeft de zelfbenoemde vice-premier Andrei Poergin van de Volksrepubliek Donetsk vanmorgen laten weten dat zijn regering bereid is tot onderhandelingen over een bestand met de Oekraïense regering over de veiligheid van de Nederlandse en Australische experts die onderzoek willen doen op de rampplek van vlucht MH17. Ook de leiders van de Volksrepubliek Loehansk zouden daar mee instemmen, aldus Poergin.

Bronnen: Reuters, Ukrinform

OVSE terug na missie naar rampplek

Twee auto's van de OVSE zijn vanmorgen tegengehouden tijdens een verkenningsmissie richting de plek waar bijna twee weken geleden een Boeing van Malaysia Airlines werd neergehaald.
Onder de waarnemers in de auto's is ook een van de leiders van de OVSE ter plaatse, Alexander Hug.
Tot op het moment van vertrek werd er door Hug onderhandeld met zwaarbewapende rebellen. Met een kaart op de motorkap werd bepaald waar de waarnemers heen konden gaan.

De pro-Russische separatisten gaven de OVSE'ers naar verluidt te verstaan dat ze alleen op bescherming kunnen rekenen zolang zij in rebellengebied blijven. Het team vertrok vervolgens samen met een aantal zwaarbewapende rebellen. Journalisten werden op afstand gehouden. Toen een Nederlandse verslaggever te dichtbij kwam, stapte een separatist naar voren en laadde zijn wapen door bij wijze van waarschuwing. De OVSE'ers keerden omstreeks 11.30 uur plaatselijke tijd terug in Donetsk.

Woensdag worden tevens negentien lichamen van slachtoffers van vlucht MH17 overgebracht naar mortuaria in Donetsk. Dat meldt het Russische persbureau Interfax op basis van autoriteiten in de Oekraïense stad.

Bron: NU.nl

Zeventien gijzelaars van rebellen bevrijd

De pro-Russische separatisten houden nog altijd 151 Oekraïners vast als gijzelaars, aldus president Petro Porosjenko tijdens een bijeenkomst met moeders en echtgenotes van soldaten die in de afgelopen twee maanden gevangen zijn genomen door de rebellen. Gisteren werden 17 gijzelaars in de stad Horlivka bevrijd.

Bron: Interfax

dinsdag 29 juli 2014

Porosjenko belooft bestand, als rebellen mee doen

Oekraïne garandeert een staakt-het-vuren als ook de separatisten zich van de frontlijn terugtrekken. Dat heeft  president Petro Porosjenko in een telefoongesprek met de Nederlandse premier Mark Rutte gezegd, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. De Oekraïense president zegt dat hij heeft overlegd met Nederlandse, Australische en OVSE-medewerkers ter plaatse. Afgesproken is beschikbare informatie nog beter uit te wisselen. Vandaag worden mogelijkheden verkend om morgen de experts en marechaussees wel op de crash-site te kunnen laten werken.

Minister Frans Timmermans zei in een debat met de Tweede Kamer dat hij niet weet of er op dit moment in het gebied van de rampplek wordt gevochten. Volgens hem moet er iemand ter plaatse zijn om dat vast te stellen, maar is er nu niemand aanwezig.

De rebellen in Oost-Oekraïne overwegen naar eigen zeggen de OVSE de toegang te ontzeggen tot de plaats waar 17 juli een Maleisisch verkeersvliegtuig is neergestort. Ze schrijven in een e-mail dat de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) de belangen van de Verenigde Staten en Oekraïne dient.

Volgens 'de Volksrepubliek Donetsk', zoals de rebellen hun grootste bolwerk noemen, is de OVSE van het begin af aan niet neutraal geweest in dit conflict en handelde de organisatie in het belang van Oekraïne. De rebellen willen zich van Oekraïne afscheiden en bij Rusland horen. In hun ogen wordt volgens de e-mail ''de OVSE volledig gecontroleerd door de VS''.

De OVSE-waarnemers zijn sleutelfiguren geworden voor de toegang tot de rampplek voor bergers en onderzoekers. Het onderzoek wordt door Nederland geleid, omdat er 195 Nederlanders in het neergehaalde toestel zaten.

Ondertussen vordert het onderzoek naar de oorzaak van het neerstorten van vlucht MH17, aldus Wim van Weegen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in Kiev. De OVV streeft ernaar de voorlopige bevindingen binnen een maand klaar te hebben. Dan worden de conclusies hiervan openbaar gemaakt.

Bronnen: NOS.nl, NU.nl

'Missie naar rampplek mét wapens toegestaan'

De internationale missie voor de rampplek van vlucht MH17 bestaat uit maximaal 700 deelnemers. Het gaat om burgers en militairen, terwijl wapens ter zelfverdediging zijn toegestaan. Dit is vastgelegd in een overeenkomst waaraan het Oekraïense parlement donderdag haar goedkeuring moet geven, aldus de krant Ukrajinska Pravda. De deelnemers aan de missie krijgen alle vrijheid om hun onderzoek naar de oorzaak van de ramp te doen en om de laatste slachtoffers te bergen.

Bron: Itar-Tass

OVSE snel naar grens Rusland-Oekraïne

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa stuurt zo snel mogelijk waarnemers naar twee Russische posten op de grens met Oekraïne om toe te zien op het grensverkeer. Dat maakte de OVSE vanmiddag bekend. Veel westerse landen verdenken Rusland ervan de separatisten in Oekraïne van wapens en ander materieel te voorzien.

De waarnemers, die op uitnodiging van Rusland worden ingezet, gaan naar grensposten bij de Russische grensplaatsen Donetsk en Goekovo. Het mandaat behelst zestien waarnemers plus ondersteunend personeel, voor een periode van drie maanden. Rusland gaat zorg dragen voor de veiligheid van de OVSE-teams.

Grenscontrole is een van de voorwaarden die de Oekraïense president Petro Porosjenko stelde in zijn vredesplan. Veel landen zijn echter sceptisch over deze OVSE-missie, omdat ze slechts twee grensposten beslaat.

Onder meer de Verenigde Staten hoopten op een bredere missie. "De VS vinden het zeer betreurenswaardig dat de Russische Federatie slechts bereid was minimale stappen te nemen (...)", aldus een verklaring van de Amerikaanse vertegenwoordiger bij de OVSE. Deze missie 'omvat slechts twee grensposten, die goed zijn voor één kilometer van de 2300 kilometer lange grens." Ook Groot-Brittannië en Canada tonen zich sceptisch over het nut van de missie.

De Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov liet zondag weten dat Rusland volledig wil meewerken aan de OVSE-missie. Hij vroeg zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry de OVSE niets in de weg te leggen.

Bron: NU.nl

Vice-premier: 'Leger gaat rampplek snel veroveren'

Het Oekraïense leger krijgt tot taak om zo snel mogelijk het rampterrein van vlucht MH17 te veroveren op de pro-Russische rebellen. Dat heeft vice-premier Volodimir Hroisman vanmiddag laten weten. "We proberen dat al dagenlang, maar worden steeds geconfronteerd met stevig verzet'', aldus Hroisman die er aan toevoegde ''dat er nu een goed plan ligt'' om de rampplek onder controle van het leger te brengen, zodat hulpverleners er eindelijk aan de slag kunnen gaan.

Hroisman kwam niet met details van het plan naar buiten, maar zei wel te hopen ''dat in de komende uren, in de komende 24 uur, resultaat wordt behaald''. De tegenstand bestaat volgens de vice-premier niet uit amateurs, maar uit militair ervaren mensen. Vanmorgen lukte het, net als voorgaande dagen, niet om de rampplek te bereiken omdat in de omgeving werd gevochten door rebellen en het Oekraïense leger. 

Bron: Interfax

Protest in Transkarpatië tegen mobilisatie

De pas gemobiliseerde reservisten uit Transkarpatie mogen in de eigen provincie hun militaire training ondergaan. Dat heeft de regionale commandant van het Oekraïense leger vanmiddag gezegd tijdens een persconferentie in de grensstad Uzhgorod. Kolonel Ivan Vasiltsjoen komt daarmee tegemoet aan de boze familieleden van de pas opgeroepen reservisten die ze zo lang mogelijk bij zich willen houden.

Familieleden uit het dorp Rakosjino in de omgeving van de stad Moekasjevo blokkeerden eerder de snelweg van Kiev naar Chop, een stad aan de grens met Hongarije. Ook schreven ze een open brief aan het provinciebestuur en de regionale commandant waarin ze er op wijzen dat de opgeroepen reservisten onervaren zijn en een gedegen militaire training ontberen.

De regionale legercommandant heeft ook aangegeven dat 18-jarigen niet worden gemobiliseerd. Dat geldt ook voor mannen die de zorg hebben voor minderjarigen of voor een gehandicapte.

Bron: Ukrinform

Geduld Tweede Kamer met Oekraïne raakt op

Het geduld van de Tweede Kamer met Oekraïne raakt snel op. Dat blijkt uit een debat met ministers in de Tweede Kamer. Volgens PvdA-Kamerlid Michiel Servaes is het land nu 'goodwill' aan het verspelen, doordat de gevechten nog steeds gaande zijn op de rampplek waar het Maleisische toestel is neergestort.

VVD-Kamerlid Han ten Broeke vindt dat er te veel gepraat wordt en dat Oekraïne nu snel actie moet ondernemen. Volgens hem en andere Kamerleden moet Oekraïne er onmiddellijk voor zorgen dat de forensisch experts en marechaussees veilig hun werk kunnen doen, om naar de stoffelijke lichaamsdelen en bezittingen van slachtoffers te zoeken. D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma zegt: "dat onze mensen nu niet op de rampplek kunnen komen, geeft een gevoel van onmacht".

De Tweede Kamer wil van de ministers weten wat Oekraïne beloofd heeft aan Nederland en of een staakt-het-vuren ophanden is.

De crashsite is nog steeds te gevaarlijk gebied. Eerder vandaag zei een verslaggever van de New York Times dat de frontlinie van de gevechten nu in het rampgebied ligt. Premier Rutte riep vanochtend de Oekraïense president Porosjenko op de gevechten te staken rond de rampplek van MH17.

Bron: NOS.nl

Separatisten: burgers gedood bij gevechten

De pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne zeggen dat vandaag 22 burgers zijn omgekomen bij beschietingen. Volgens de rebellen in Loegansk is onder andere een bejaardenhuis beschoten. Daarbij zijn vijf mensen om het leven gekomen. De Russische televisie toonde beelden van lichamen in rolstoelen, bedekt met dekens. In Horlivka, dat belegerd wordt door het Oekraïense leger, zijn volgens de burgemeester 17 doden gevallen, onder wie drie kinderen.

Mensenrechtengroeperingen zeggen dat beide partijen in het conflict gebruikmaken van ongeleide raketten, waardoor onder de burgerbevolking steeds meer slachtoffers vallen. Gisteren zouden in Loegansk en Donetsk acht doden zijn gevallen. Volgens cijfers van de Verenigde Naties zijn tussen half april en 26 juli 1129 mensen in Oekraïne om het leven gekomen.

Bron: NOS.nl

Ook in centrum Donetsk is het niet meer veilig

In het centrum van de stad Donetsk is vanmorgen tenminste een dode gevallen toen het flatgebouw waarin hij woonde werd getroffen door drie granaten. Een verslaggever van Associated Press meldt dat er grote gaten aan de zijkant van het gebouw zitten. Vijftig mensen vonden een schuilplek in een ondergrondse parkeergarage, terwijl er een doordringende gaslucht hing door lekkages.

Het Oekraïense leger heeft tot dusver afgezien van het beschieten van de pro-Russische rebellen die zich in het centrum van de 1 miljoen tellende stad bevinden. De rebellen beschuldigen het leger er van dat dit woonwijken onder vuur neemt. Van de kant van het leger wordt beweerd dat de militaire eenheden opdracht hebben niet op burgers te schieten, maar dat de rebellen dat wel doen om het leger in diskrediet te brengen.

Volgens het stadsbestuur van Donetsk zijn de wijken Lenin en Kiev afgelopen nacht zwaar getroffen door artillerievuur. Daarbij zouden gas- en elektriciteitsleidingen zin beschadigd, maar ook de rails en stroomleidingen bij vier treinstations.

Bron: Kyiv Post

'Opblazen ammoniakfabriek grote milieuramp'

Minister Valeri Heletei van Defensie heeft een beroep gedaan op de pro-Russische rebellen om het leger de explosieven weg te halen die zij hebben aangebracht in de ammoniakfabriek Stirol aan de rand van de stad Horlivka. De rebellen werden in het afgelopen weekeinde in het nauw gedreven toen het leger Horlivka aanviel en ze dreigden gijzelaars te doden en de ammoniakfabriek op te blazen als het leger niet binnen 24 uur de aftocht zou blazen.

Het ultimatum verstreek zonder dat er iets gebeurde, maar verondersteld wordt dat de explosieven er nog altijd liggen. Horlivka is in handen van de rebellen gebleven. Het opblazen van de fabriek kan tot een grote milieuramp leiden die volgens sommigen met de kernramp van Tsjernobil kan wedijveren. Defensieminister Heletei waarschuwt dat een ontploffing grote gevolgen heeft voor de bevolking van de Donbas, maar evenzeer voor die van het Russische grensgebied.

Bron: ZIK

Experts weer niet naar rampgebied MH17

De experts die onderzoek willen doen op de rampplek van Malaysia Airlines vlucht MH17 reizen ook vandaag niet af naar het gebied in het oosten van Oekraïne. Het gebied is te gevaarlijk, omdat er ''op en langs de route'' te veel gevochten wordt tussen separatisten en het regeringsleger. Dat heeft een woordvoerster van het hoofd van de repatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg, laten weten.

Het is de derde dag op rij dat de onderzoekers er niet in slagen in het rampgebied te komen. Ook de waarnemers van de OVSE gaan vooralsnog niet van Donetsk naar de rampplek. Maar waarnemer Alexander Hug ''sluit niet uit'' dat ze later dinsdag wel vertrekken.

Premier Mark Rutte heeft vanochtend telefonisch zijn zorgen geuit richting de Oekraïense president Petro Porosjenko over het feit dat de onderzoekers opnieuw niet naar de rampplek konden. Oekraïense troepen en pro-Russische separatisten zijn in het gebied zwaar in gevecht verwikkeld, na een Oekraïens offensief. Zeker negentien burgers zijn de afgelopen dagen omgekomen door de zware gevechten, meldden lokale bestuurders.

Rutte drong volgens de RVD bij de Oekraïense president "met klem aan op het staken van de vijandelijkheden, teneinde het humanitaire werk voor de nabestaanden mogelijk te maken." President Porosjenko heeft Rutte "verzekerd dat hij alles in het werk zal stellen om die toegang mogelijk te maken". Rutte zal later vandaag opnieuw contact hebben met de Oekraïense president.

In de plaats Gorlovka, op ongeveer 50 kilometer van de rampplek, zouden maandag veertien mensen zijn omgekomen. Onder hen waren vijf kinderen. In rebellenbolwerk Loehansk kwamen naar verluidt vijf burgers om toen een granaat een bejaardentehuis raakte. Het is niet bekend welk kamp de granaat had afgevuurd.

De regeringstroepen willen rebellen in de steden Donetsk en Loehansk van elkaar scheiden en trekken daardoor op door het gebied waarvan ook de rampplek van MH17 onderdeel is. Volgens het Oekraïense leger is de rampplek zelf "niet van strategisch belang".
Bron: NU.nl

maandag 28 juli 2014

Al meer dan 1.100 doden in Oost-Oekraïne

Er zijn volgens de Verenigde Naties inmiddels 1.129 doden gevallen door de gevechten in het oosten van Oekraïne vanaf het moment dat het leger probeerde de pro-Russische rebellen te verdrijven. Het zou gaan om zowel militairen, burgers als rebellen. Ook zouden 3.442 mensen gewond zijn geraakt door het al maanden durende oorlogsgeweld. De materiële schade wordt geschat op tenminste 560 miljoen euro door een team van 39 waarnemers van de Verenigde Naties dat sinds half maart in Oekraïne werkzaam is.

Bron: Ukrinform

'Kremlin stuurt raketwerpers naar Oekraïne'

Rusland bereidt de levering van krachtigere raketlanceerinstallaties aan separatisten in Oekraïne voor. Dit zegt veiligheidsadviseur Tony Blinken van de Amerikaanse president Barack Obama. Hij zei dat de VS daar bewijs van hebben en meende voorts dat de separatisten nog steeds lanceerinrichtingen van het type SA-11 (Buk) in handen hebben. Met een dergelijke lanceerinrichting is mogelijk de Boeing van Malaysian Airlines anderhalve week geleden neergeschoten.

Bron: NU.nl

Timmermans en Bishop vangen bot in Kiev

Nederland en Australië zullen toch echt tot donderdag moeten wachten voordat het Oekraïense parlement instemt met een politiemissie in het gebied waar anderhalve week geleden de Boeing van Malaysian Airlines neerstortte. De Nederlandse minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken en zijn Australische ambtgenoot Julie Bishop hebben in Kiev geprobeerd om die spoedzitting met twee dagen te vervroegen, maar ze hebben dus geen succes gehad.

Parlementsvoorzitter Oleksandr Toertsjinov gaat er zonder meer vanuit dat de toestemming voor de politiemissie wordt gegeven. Anders ligt dat met de pro-Russische rebellen, liet Toertsjinov aan de beide ministers weten. ''De rebellen en Rusland hebben geen enkel belang bij onderzoek op de rampplek'', aldus de parlementsvoorzitter.

Het geven van toestemming voor een politiemissie op de rampplek is volgens Toertsjinov dus slechts een formaliteit. Dat geldt niet voor de 'oorlogsbelasting' die het kabinet-Jatsenjoek tot eind dit jaar wil gaan heffen om de oorlogvoering in het oosten van het land te kunnen blijven bekostigen. De coalitie van Jatsenjoek's Moederlandpartij met Oedar en Svoboda viel vorige week uiteen door het pakket maatregelen dat het kabinet zo snel mogelijk wil doorvoeren om de financiële positie van het land te verbeteren.

Bron: Ukrinform

Geen garantie voor vinden alle lichamen MH17

De kans dat de onderzoekers van de repatriëringsmissie alle stoffelijke overschotten van de slachtoffers van de vliegramp in Oost-Oekraïne zullen terugvinden, is zeer klein. "Die garantie is er niet." Dat heeft de baas van de nationale politie Gerard Bouman maandag gezegd tijdens de technische briefing in de Tweede Kamer. De nabestaanden van de slachtoffers zijn hierover geïnformeerd.

De situatie in het conflictgebied is daar te instabiel voor. Bovendien is er veel tijd verstreken sinds het toestel neerstortte. De crashsite is al die tijd onbewaakt geweest. Er is geen zicht op hoeveel slachtoffers nog op de rampplek zijn. Van de slachtoffers die terug zijn in Nederland is het identificatieproces volgens de forensische experts "met geen pen te beschrijven", aldus Bouman.

Bron: NU.nl

Oekraïne belooft niet in rampgebied te gaan vechten

President Petro Porosjenko heeft de Nederlandse minister Frans Timmermans beloofd niet in de buurt van het rampgebied te zullen vechten. Vanmorgen konden Nederlandse onderzoekers opnieuw niet aan de slag in het rampgebied vanwege gevechten tussen het Oekraïense leger en de separatisten. Een team van 26 forensisch experts en marechaussees trok met elf Australische onderzoekers en politiemensen in een konvooi vanuit Donetsk naar het rampgebied, zo'n tachtig kilometer verderop, maar keerde al snel om.

Het perscentrum van de Oekraïense antiterreuroperatie stelde eerder vandaag dat de militairen verscheidene plaatsjes rond de rampplek hebben veroverd op de rebellen. De stad Debalcevo, de strategisch belangrijke heuvel Saur-Grave, Sjachtarsk en Torez zouden zijn ingenomen. Vanuit die laatste plaats gingen de stoffelijke resten van veel inzittenden van de Boeing 777 per trein naar Charkiv. In de nabijgelegen plaats Shizne zou stevig worden gevochten.
De separatisten zeggen maandagmiddag de controle weer te hebben verloren over een deel van het gebied.

Het leger blijft uit de buurt van de rampplek, zoals eerder al was toegezegd. Er geldt een staakt-het-vuren binnen een een straal van 20 kilometer en daar houdt het leger zich aan, aldus woordvoerder Andrei Lisenko vanmiddag. Het gebied daarbuiten wordt door het leger omcirkeld, met de bedoeling de pro-Russische rebellen te verjagen. ''Het is hun enige kans om daar nog weg te komen.''

Er wordt volgens verslaggevers van The Washington Post overigens wel gevochten dichterbij de rampplek. Ook wordt hevig gevochten elders in de regio, in het bijzonder in Loehansk en Horlivka.

Verslaggever Jaap van Deursen van RTL Nieuws meldde vanavond in de uitzending dat het Oekraïense leger tot op korte afstand van de rampplek is geweest. Hij stond zelf bij een controlepost van de rebellen op 700 meter en zag een legereenheid voorbij komen. ''Als ze dichterbij waren gekomen, dan was het zeker op vechten uitgelopen.''

Bronnen: NU.nl, Washington Post, RTL Nieuws

Jatsenjoek: 'Afspraken met IMF in gevaar'

Premier Arseni Jatsenjoek heeft het Oekraïense parlement gewaarschuwd dat de afspraken over miljardensteun met het Internationaal Monetair Fonds (IM) en de Wereldbank in gevaar komen als de door zijn kabinet voorgestelde wetsvoorstellen niet worden aangenomen. Hij sprak vanmiddag van ''sabotage'' door het parlement. Ook eerder haalde Jatsenjoek al woedend uit naar het onwillige parlement.

Afgelopen donderdag viel de regeringscoalitie uiteen door onenigheid over onder meer de invoering van een 'oorlogsbelasting' van 1,5 procent over het inkomen. Oedar en Svoboda stapten op en Jatsenjoek's Moederlandpartij bleef achter. Het leidde tot Jatsenjoek's ontslagaanvraag die tot op heden niet is aanvaard. Oedar en Svoboda hebben zelfs te kennen gegeven dat ze hem graag zien aanblijven.

Nieuwe parlementsverkiezingen zijn echter wel nodig en die bemoeilijken het aannemen van impopulaire maatregelen, want de kiezer kan het straks afstraffen. Het parlement is inmiddels met zomerreces, maar komt donderdag toch in spoedzitting bijeen om over de wetsvoorstellen te praten. Jatsenjoek deed een dringend beroep op de parlementariërs om naar de vergadering te komen en om vervolgens de wetsvoorstellen te steunen.

Een besluit om nieuwe verkiezingen te houden is overigens nog niet genomen. Het huidige parlement zit er sinds oktober 2012, maar is sindsdien erg van samenstelling veranderd door de machtswisseling van afgelopen februari.

De 'oorlogsbelasting' is een tijdelijke maatregel, die geldt tot eind dit jaar. ''Het geld gaat rechtstreeks naar het leger'', aldus Jatsenjoek. Hij is ook bereid de belastingen op het winnen van olie en gas te schrappen, op voorwaarde dat de bedrijfstak bereid is het uitgespaarde geld te investeren in nieuwe projecten.

Bronnen: Reuters, Kyiv Post

VS: 'Foto's van Russisch geweld Oekraïne'

De Verenigde Staten hebben satellietfoto's vrijgegeven, die er volgens Washington op duiden dat vanuit Rusland raketten worden afgevuurd op Oekraïne. De beelden, waarvan de echtheid niet is vastgesteld, zouden afgelopen week zijn gemaakt, dus na de ramp met vlucht MH17. De foto's tonen sporen van explosies op de plek waar de raketten zouden zijn afgevuurd en kraters op de plaats waar ze de grond raakten.

Het Witte Huis heeft Moskou de afgelopen tijd geregeld verantwoordelijk gehouden voor het geweld in het oosten van Oekraïne. Rusland spreekt de beweringen tegen. Gisteren sprak de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry met zijn Russische collega Sergei Lavrov. Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Lavrov in dat gesprek ontkend dat in het conflict Russische wapens worden gebruikt. Kerry gelooft dat niet.

Bron: NOS.nl

Leger bestormt dorpen in rampgebied MH17

Het Oekraïense leger bestormt dorpen in het gebied waar vlucht MH17 is neergestort. De Nederlandse onderzoekers die in de ochtend naar het gebied afreisden, keren daarom terug naar Donetsk. Dat meldt het Franse persbureau AFP.

Een team van 26 forensisch experts en marechaussees trok vanochtend met elf Australische onderzoekers en politiemensen in een konvooi vanuit Donetsk naar het rampgebied, zo'n tachtig kilometer verderop. "De colonne met Nederlandse en Australische experts is tot stilstand gekomen nabij Monopepke vanwege explosies en waarschuwing dat er gevechten gaande zijn", meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie in een persbericht.

Het perscentrum van de Oekraïense antiterreuroperatie stelt dat de militairen verscheidene plaatsjes rond de rampplek hebben veroverd op de rebellen. De stad Debalcevo, de strategisch belangrijke heuvel Saur-Grave, Sjachtarsk en Torez zouden zijn ingenomen. Vanuit die laatste plaats gingen de stoffelijke resten van veel inzittenden van de Boeing 777 per trein naar Charkiv. In de nabijgelegen plaats Shizne zou stevig worden gevochten.

Gisteren probeerden Nederlandse onderzoekers ook al naar het rampgebied af te reizen. Net als vandaag moesten zij toen terugkeren, omdat de situatie niet veilig genoeg werd geacht.

Bron: NU.nl

zondag 27 juli 2014

'Rebellen Horlivka dreigen gijzelaars te doden'

De belegerde rebellen in de stad Horlivka hebben het Oekraïense leger een ultimatum gesteld. Binnen 24 uur terugtrekken, anders worden de gijzelaars gedood en worden chemische fabrieken in de omgeving opgeblazen. Verslaggever Timoer Olevski van de nieuwssite Ukrajinska Pravda zegt een telefoontje van deze strekking te hebben ontvangen van één van de gijzelaars die de rebellen in handen hebben.

"Ze hebben een dag nodig om hun dreigement uit te kunnen voeren'', zou de gijzelaar tegen Olevski gezegd hebben. De rebellen staan onder leiding van Igor Bezler, alias Bes (Duivel), één van de meest wrede militanten die actief is in het oosten van het land. Bezler zou ook verantwoordelijk zijn voor het neerschieten van de Boeing van Malaysian Airlines. Er zijn inmiddels berichten dat de fabriek van Stirol in Horlivka van explosieven is voorzien.

Bron: ZIK

Toch geen militaire missie naar rampplek

Er komt toch geen Nederlandse militaire missie naar het rampgebied in oost-Oekraïne. Dat maakte premier Mark Rutte zondagmiddag bekend na afloop van een extra vergadering van de Ministerraad. Op dit moment is het te onveilig in het gebied van de crashsite. De Oekraïense regeringstroepen en separatisten zijn daar onderling in een hevige strijd verwikkeld. "Het verkrijgen van een militair overwicht is niet realistisch", licht Rutte toe.

Omdat het gebied dicht bij de Russische grens ligt, de separatisten over zware wapens beschikken en de separatisten een militaire missie "niet wenselijk" achten, heeft het kabinet besloten af te zien van een bewapende missie. Bovendien zou het risico op escalatie van het conflict te groot zijn. Een grote militaire missie zou op dit moment niet bijdragen aan de prioriteiten van het kabinet, namelijk de repatriëring van de stoffelijke overschotten en de persoonlijke bezittingen en het verrichten van een onafhanklijk onderzoek.

De missie in zijn huidige vorm, met onbewapende marechaussees, biedt de meeste kans op succes, aldus Rutte. Die wordt wel "stap voor stap" uitgebreid, zei Rutte. Nederland kan nog 60 experts en 60 tot 160 marechaussees leveren. Australië heeft nu 50 politiemensen in het rampgebied aan het werk. Daar kunnen er nog 100 bijkomen als dat nodig is. Maleisië stuurt 68 politiemensen.

De separatisten in het gebied hebben toestemming gegeven voor deze uitbreiding van het onderzoek. Deze onderhandelingen lopen via de OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. De OVSE is nog in overleg met de separatisten over het dragen van handvuurwapens door de politiemensen, voor hun eigen veiligheid.

Premier Rutte zei vrijdag dat er dit weekeinde mogelijk een besluit valt over een bewapende missie naar Oost-Oekraïne om het gebied te beveiligen waar het toestel van Malaysia Airlines neerstortte. De missie zou de onderzoekers beschermen die op de rampplek aan het werk zijn.

Bronnen: NU.nl, NOS.nl

Leger probeert rampplek MH17 te veroveren

De meest actuele situatie.

De Oekraïense strijdkrachten proberen het gebied in Oost-Oekraïne waar 17 juli een Maleisische Boeing 777, vlucht MH17, is neergestort, te heroveren op rebellen. Dit zegt een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad. De plek moet zo toegankelijk worden voor de internationale onderzoekers van de vliegramp.

Rond de plek waar vlucht MH17 neerstortte wordt zwaar gevochten tussen Oekraïense regeringstroepen en pro-Russische rebellen. De woordvoerder van de Oekraïense nationale veiligheidsraad heeft naar verluidt op een persconferentie gezegd dat het Oekraïense leger probeert om de rampplek te veroveren.

Boven het gebied hangen rookwolken en straaljagers vliegen over. Geregeld gaat het luchtalarm af in nabijgelegen steden, zoals in Torez, waar de trein met slachtoffers eerder deze week vertrok. Er zijn veel knallen en artillerievuur te horen, zegt Nieuwsuur-verslaggever Marijn Duintjer Tebbens.
Eerder vandaag wilde een Nederlands team met experts onderzoek doen op de rampplek. Vanwege de onveiligheid in het gebied ging dat niet door. Ook OVSE-medewerkers moesten omkeren.

In de stad Horlivka wordt hevig gevochten. De rebellen beschieten het naderende leger met rakettenNOS-correspondent David Jan Godfroid meldt 20 tot 30 burgerslachtoffers.

Bronnen: NOS.n, NU.nl

Extra kabinetsvergadering op zondagmiddag

De ministerraad komt vanmiddag om 14.00 uur bijeen in het Catshuis in Den Haag voor een extra vergadering. De ministerraad praat over de missie die stoffelijke overschotten uit Oekraïne terug moet halen. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Minister-president Mark Rutte zei vrijdag al dat er dit weekeinde mogelijk een besluit valt over een bewapende missie naar Oost-Oekraïne om het gebied te beveiligen waar het toestel van Malaysia Airlines neerstortte. De missie moet de onderzoekers beschermen die op de rampplek aan het werk zijn.

Bron: NU.nl

Opnieuw te gevaarlijk in buurt rampplek MH17

De onderzoekers en de marechaussees blijven in Donetsk, omdat het te gevaarlijk is om naar de rampplek van het neergestorte vliegtuig te gaan. Er zijn tanks van zowel de rebellen als het Oekraïense leger in de omgeving gesignaleerd. Zwarte rookwolken stijgen op uit het gebied, melden diverse verslaggevers.

Bron: Twitter

Timmermans en Bishop dringen aan op haast

De Nederlandse minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken en zijn Australische ambtgenoot Julie Bishop reizen vandaag naar Kiev om daar de autoriteiten er van te overtuigen dat de benodigde toestemming voor een politiemissie naar het rampgebied van vlucht MH17 dinsdag al wordt afgegeven. Het parlement is met reces, maar heeft voor donderdag een spoedzitting belegd om onder meer de politiemissie te bespreken. Dat duurt beide ministers te lang.

''Het is een bijzonder verzoek, maar afgelopen week hebben we de verzekering gekregen dat de benodigde documenten eergisteren ondertekend zouden worden. Een politieke crisis gooide echter roet in het eten'', aldus minister Bishop. ''We dringen aan op spoed, omdat het werken op de rampplek met de dag moeilijker wordt en er weer een dag voorbij gaat dat we slachtoffers niet thuis kunnen brengen.''

Een onderzoeksteam zoals Nederland nu heeft, begeleid door ongewapende marechaussees, is volgens Bishop geen probleem. ''Maar om wapens mee te nemen, dat is een andere zaak. Daarvoor is de instemming van het parlement nodig.''

Bron: website ministerie Buitenlandse Zaken Australië

Forensische experts reizen naar rampplek MH17

Nederlandse forensische experts zijn op weg naar de plek van de vliegramp in het oosten van Oekraïne. Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het team verwacht rond het middaguur aan te komen. De experts konden op pad gaan nadat de OVSE afspraken had gemaakt met de separatisten, die het gebied controleren waar de ramp gebeurde. De Nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid (NCTV) heeft toestemming gegeven om te gaan.

Het dertig leden tellende team reist vanuit de plaats Izyum naar het door separatisten gecontroleerde gebied. In deze stad, ongeveer 125 kilometer van Charkiv, verbleven de experts gisteren ook, toen een bezoek aan het rampgebied niet doorging.

Gisteren was het gebied ,,instabiel'' aldus het ministerie. De OVSE had dat aangegeven, waarop de NCTV oordeelde dat het team niet kon doorreizen naar de plek van de crash. De NCTV maakt dagelijks een afweging over de veiligheid, op basis van de algemene en militaire inlichtingendiensten en informatie van de OVSE.

Bron: NU.nl

Leger staat in buitenwijken van Horlivka

Het Oekraïense leger is in het oosten van Oekraïne opgerukt tot de buitenwijken van Horlivka. Horlivka ligt zo'n 40 kilometer ten noorden van Donetsk en het leger zegt dat als de stad eenmaal in handen is van de regering de weg open ligt naar Donetsk. "De toegang tot Donetsk wordt dan geblokkeerd," zegt de woordvoerder van de Oekraïense binnenlandse veiligheidsdienst. "De rebellen kunnen dan geen munitie, versterking of materieel meer ontvangen."

Bron: NOS.nl

zaterdag 26 juli 2014

'OVSE vond gebied rampplek te onveilig'

Er is vandaag geen veilige doorgang tot stand gekomen naar de rampplek in Oost-Oekraïne waar vlucht MH17 is neergestort. De OVSE ter plaatste gaf aan dat het gebied wegens gevechten te instabiel was. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft hierop besloten de Nederlandse teams niet te laten afreizen, aldus een mededeling op Rijksoverheid.nl.

Morgenochtend wordt opnieuw de situatie bekeken en ingeschat of een veilige doorgang mogelijk is. Dat gebeurt op basis van informatie van inlichtingen- en veiligheidsdiensten, de OVSE en informatie ter plekke. Deze afweging wordt dagelijks door de NCTV gemaakt en 24 uur per dag gemonitord.
Gisteren was het voor het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) wel mogelijk om het rampgebied te bezoeken. Onder begeleiding van de OVSE konden zij hun werk doen.

Bron: Rijksoverheid.nl

'Zwarte doos bevestigt raketinslag MH17'

Het onderzoek naar de zwarte dozen van het Maleisische toestel dat onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur neerstortte, bevestigt dat er een raket op is afgevuurd. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender CBS. ''Het (een raket) deed wat het moest doen, een vliegtuig neerhalen'', zei een betrokken Europese luchtvaartveiligheidsdeskundige volgens CBS. Er was volgens hem ''een massaal en explosief wegvallen van de luchtdruk''.

De Verenigde Naties hebben deze week uitgesproken dat het toestel is neergehaald. Het vloog met 298 mensen aan boord boven het oosten van Oekraïne waar wordt gevochten tussen regeringstroepen en separatisten.

Bron: NU.nl

Parlement donderdag toch in spoedzitting bijeen

Het Oekraïense parlement komt volgende week donderdag in spoedzitting bijeen om een aantal wetswijzigingen vast te stellen. Dat heeft parlementsvoorzitter Oleksandr Toertsjinov vanmiddag bekend gemaakt. Het gaat onder meer om het invoeren van een 'oorlogsheffing', een belasting van 1,5 procent voor alle Oekraïners om de strijd tegen de separatisten te kunnen blijven bekostigen. Ook wordt een salarisverlaging van het overheidspersoneel voorgesteld.

''Anders kunnen we het leger niet meer betalen en niet aan de wederopbouw beginnen van de steden die intussen terugveroverd zijn op de terroristen in het oosten van ons land'', aldus Toertsjinov. Ook moet er een besluit genomen worden over het inzetten van een Australisch politieteam dat de rampplek van vlucht MH-17 moet bewaken.

Toertsinov sloot niet uit dat donderdag ook gesproken wordt over het aftreden van premier Arseni Jatsenjoek. Die stapte eerder deze week op nadat de fracties van Oedar en Svoboda uit de coalitie met de Moederlandparij waren gestapt. Zowel Oedar als Svoboda hebben inmiddels te kennen gegeven da zij Jatsenjoek graag als premier willen houden.

Gisteren werd de reguliere parlementszitting besloten met de constatering dat de eerstvolgende vergadering na het zomerreces pas op 12 augustus zou zijn.

Bronnen: Kyiv Post, ZIK

Onderzoekers LTFO tegengehouden in Oekraïne

Zeven Nederlandse onderzoekers van het Landelijk Team Forensische Opsporingen (LTFO) zijn vandaag in Oekraïne tegengehouden op weg naar Donetsk. Dat is vlakbij de plek waar vorige week een Boeing van Malaysia Airlnes werd neergehaald. Volgens de pro-Russische separatisten die de groep niet wilden doorlaten, in het ''te onrustig" in het gebied. Dat heeft een woordvoerster van het LTFO gezegd. De zeven waren onderweg vanuit Charkiv. Waar ze precies zijn tegengehouden, is niet bekend. Volgens de woordvoerster gaat de groep proberen alsnog Donetsk te bereiken.

Bron: NU.nl

Burgemeester Krementsjoek doodgeschoten

Burgemeester Oleg Babajev van Krementsjoek is vanmorgen bij het verlaten van zijn huis doodgeschoten. Hij werd in zijn auto getroffen door drie kogels. De stad ligt buiten het oostelijke oorlogsgebied.

Het huis van burgemeester Andrei Sadovi van het West-Oekraïense Lviv werd afgelopen nacht met een granaatwerper beschoten. De woning raakte zwaar beschadigd, aldus de politie vanmorgen. Niemand raakte gewond. Sadovi was niet thuis.

Bronnen: 112.ua, ZIK

225.000 Oekraïners op de vlucht voor geweld

Ongeveer 225.000 Oekraïners zijn op de vlucht geslagen voor het geweld in hun land. Dat hebben de Verenigde Naties gemeld. Zo'n 130.000 mensen zijn naar Rusland vertrokken. Eind juni lag het aantal vluchtelingen nog op 164.000. Hoewel op en rond de plek van de vliegramp met de Boeing van Malaysia Airlines een staakt-het-vuren geldt, wordt vrijdag op meerdere plekken in het oosten van Oekraïne gevochten.

In de regio Donetsk, de regio waar het vliegtuig werd neergeschoten, kwamen in één dag 14 mensen om het leven tijdens gevechten en raakten 13 mensen gewond.

Volgens de Russische grenswacht zijn gisteren enkele tientallen granaten van het Oekraïense leger op Russische bodem terechtgekomen. Daar zijn geen slachtoffers gevallen. De mortiergranaten zouden zijn terechtgekomen in de Russische regio Rostov. Eerder deze week beschuldigde Oekraïne juist Rusland ervan granaten te hebben afgevuurd op Oekraïne. De Verenigde Staten zeggen daar ook bewijs voor te hebben.

President Petro Porosjenko gaf het leger vrijdag opdracht om de plaats Lisitsjansk te heroveren op pro-Russische rebellen.

Bron: NU.nl

Voorlopig laatste vlucht slachtoffers vanuit Charkiv

Op vliegbasis Eindhoven komen vanmiddag de voorlopig laatste kisten aan met slachtoffers van de ramp met vlucht MH17. Twee militaire toestellen met 38 kisten worden rond 16.00 uur in Eindhoven verwacht. De aankomst is rechtstreeks te zien bij de NOS op Nederland 2 vanaf 15.45 uur en via NOS.nl. Na de minuut stilte worden de kisten in rouwwagens gelegd en naar de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum gebracht. De politie sluit ook vandaag weer de A2 en de A27 af als de colonne passeert.

Bron: NOS.nl

OVSE wil drones inzetten met bewakingstaak

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) wil onbewapende camera-drones inzetten in Oekraïne om de situatie op de grond beter in de gaten te houden. De machines moeten vooral een bewakingstaak krijgen. De drones zullen op een hoogte van ongeveer 4 kilometer vliegen. Ze kunnen bewegende objecten herkennen op een afstand van maximaal 10 kilometer.

OVSE-voorzitter Didier Burhalter wil de drones onder meer inzetten in het grensgebied tussen Oekraïne en Rusland. Zowel Oekraïne als Rusland hebben daarmee ingestemd, zegt de OVSE.

Eergisteren besloot de OVSE 16 waarnemers te sturen naar twee controleposten aan de grens met Rusland. Er waren al 230 OVSE-waarnemers in Oekraïne. Enkelen van hen zijn betrokken bij het onderzoek naar de crash van MH17.

Bron: NOS.nl

Premier Australië vindt missie hard nodig

De Australische premier Tony Abbott wil dat er een missie komt naar het rampgebied in Oekraïne. Het is volgens hem hard nodig dat de plek waar vlucht MH17 neerstortte wordt beveiligd. Abbott zegt dat er nog steeds stoffelijke resten in het gebied worden gevonden. "Elke dag dat de rampplek onbeveiligd blijft, treedt er meer verwering en beschadiging op, onder meer door de hitte en dieren."

De premier hamert er daarom op dat er een internationaal team naar de rampplek gaat, "om te helpen bij onderzoeken en om recht te krijgen voor de slachtoffers en hun geliefden". Abbott wil dat alle lichamen zo snel mogelijk worden teruggehaald. Alle mogelijkheden om dat de doen worden onderzocht, zegt hij. Bij de vliegramp met de MH17 kwamen 27 Australiërs om het leven.

Bron: NOS.nl

KLM wist niet van gevaar Oost-Oekraïne

Luchtvaartmaatschappij KLM was niet geïnformeerd over de aanwezigheid van geavanceerde raketsystemen in Oost-Oekraïne. Ook wist het bedrijf niet dat enkele andere luchtvaartmaatschappijen het gebied meden. Dat zegt KLM-topman Camiel Eurlings tegen NRC Handelsblad. "Mij was geen informatie bekend van maatschappijen die zich anders zijn gaan gedragen", aldus Eurlings. "Het was gewoon een veilig verklaarde route." Een woordvoerder van KLM: "Als we aanwijzingen hadden gekregen dat het gebied onveilig was, dan hadden we er niet gevlogen."

NRC Handelsblad stelt op basis van eigen onderzoek dat niemand in Nederland weet wie KLM had moeten waarschuwen over het gevaar. KLM noemt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) als luchtvaartautoriteit die het bedrijf mogelijk had moeten informeren. De ILT wijst echter naar de inlichtingendiensten. De AIVD en NCTV stellen op hun beurt dat zij het niet als hun wettelijke taak zien om actief informatie te achterhalen voor Nederlandse luchtvaartmaatschappijen in het buitenland.

In de Verenigde Staten en in het Verenigde Koninkrijk waarschuwen luchtvaartautoriteiten hun luchtvaartmaatschappijen al sinds april voor de risico's van vliegen boven dit gebied. Eind juni waarschuwde ook de NAVO hiervoor.

Bron: NU.nl

Vlucht MH-17 en de Buk - een reconstructie

Wat gebeurde er precies op donderdag 17 juli, voorafgaand aan het neerschieten van de Boeing 777-200 van Malaysia Airlines? Hierna volgt een (vertaald) verslag van de journalisten Yuras Karmanau en Peter Leonard van het persbureau Associated Press:

Het was tegen lunchtijd toen een mobiele lanceerinstallatie op rupsbanden met vier SA-11 luchtdoelraketten de stad Snizjne in kwam rijden en op de Karapetjanstraat tot stilstand kwam. Zo'n 2.400 kilometer westwaarts checkten passagiers in voor vlucht MH-17 van Malaysia Airlines.

Het was die dag erg onrustig in de Oost-Oekraiense stad, blikken inwoners terug. Er passeerden veel militaire voertuigen, maar de Buk M-1 viel wel op. De mobiele lanceerinstallatie liet diepe spieren na in het asfalt. Het kleine konvooi stopte bij journalisten van Associated Press. Een man in een onbekend uniform met een duidelijk Russisch accent kwam controleren of de journalisten filmbeelden maakten. Toen dat niet het geval bleek, vertrok het konvooi met onbekende bestemming.

Drie uur later werd tien kilometer ten westen van Snizjne veel lawaai gehoord, gevolgd door het naar beneden vallen van stukken verwrongen metaal - en lichamen. De leiders van de rebellen in Donetsk hebben herhaaldelijk ontkend dat zij verantwoordelijk waren voor het neerschieten van vlucht MH-17.

Sergei Kavtaradze, een woordvoerder van rebellenleider Alexander Borodai, herhaalde vrijdag tegenover AP dat de rebellen geen wapens bezaten die op zo'n hoogte een doel konden raken en hij voegde er aan toe dat berichten dat ze dat wel hadden alleen maar bedoeld waren om de zaak van de separatisten te schaden.

De ontkenningen worden in toenemende mate ontkracht door de verklaringen van omwonenden, de waarnemingen van journalisten en de verklaring van een rebellenleider. De Oekraiense regering heeft ook getapte telefoongesprekken gepubliceerd waaruit de betrokkenheid blijkt van de rebellen bij het neerschieten van het vliegtuig.

Een belangrijke rebellenleider gaf deze week tegenover AP toe dat de rebellen er voor verantwoordelijk zijn. Hij zei dat een eenheid in de plaats van herkomst van de verdreven president Viktor Janoekovitsj, gevormd door zowel Russen als Oekrainers, betrokken was bij het afschieten van een SA-11 uit de buurt van Snizjne. De rebellenleider, dichtbij de leiding van de separatisten in Donetsk, zei dat hij zijn naam niet bekend wilde maken omdat zijn verklaring tegenstrijdig is aan de officiele verklaring van de separatisten.

De rebellen dachten een Oekraiens militair vliegtuig neer te schieten, liet de man weten. In plaats daarvan raakten ze het passagiersvliegtuig dat vanuit Amsterdam op weg was naar Kuala Lumpur. Alle 298 inzittenden werden gedood.

De Oekraiense autoriteiten gaven onderschepte telefoongesprekken weer die de opvatting onderschrijven dat de mensen die de raket afschoten niet wisten dat het om een passagiersvliegtuig ging. Uit de geluidsopnamen blijkt dat de eerste rebellen die ter plekke kwamen vloekten toen ze zagen hoeveel slachtoffers er waren en ze het logo van Malaysia Airlines ontdekten.

Oekraine legde onmiddellijk de schuld bij de rebellen. In een interview in Kiev eerder deze week gaf Vitali Najda, de chef van de anti-terrorismeoperatie in het oosten van het land, tegenover AP aan hoe de regering de gebeurtenissen van 17 juli ziet. Hij voegde er aan toe dat die visie is gebaseerd op informatie uit onderschepte telefoongesprekken, maar ook op die van spionnen en tips van bewoners van het gebied.

Najda legde de verantwoordelijkheid volledig bij Rusland: de lanceerinstallatie kwam daar vandaan en zou zijn bediend door Russen. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken weigert om te reageren op deze bschuldiging. Moskou heeft herhaaldelijk ontkend iets te maken te hebben gehad met het neerschieten van het vliegtuig.

De rebellenleider die met AP sprak gaf geen antwoord op de vraag of de Russische autoriteiten er iets mee te maken hadden. Amerikaanse regeringswoordvoerders beschuldigingen Rusland er van dat dit land de 'voorwaarden' voor het neerschieten van het vliegtuig hebben geschapen, maar ze kwamen niet met bewijzen dat de raket uit Rusland kwam of dat Rusland er direct bij betrokken was.

Volgens Najda kwam de mobiele lanceerinstallatie op 17 juli om 01.00 uur 's nachts plaatselijke tijd vanuit Rusland de grens over op een dieplader. Hij beroept zich op onderschepte informatie waarover hij verder niets kwijt wil. Om 09.00 uur zou de lanceerinstallatie de stad Donetsk hebben bereikt, zo'n 200 kilometer van de grens. Daar zou de installatie zijn uitgeladen om op eigen kracht verder te gaan, begeleid door een konvooi.

Najda legt dan uit dat de Buk naar het oosten terug reed, richting Snizjne. Inwoners van de stad vertelden AP dat de lanceerinstallatie rond het middag daar arriveerde. ''Er waren veel militaire voertuigen op de weg'', herinnert Tatjana Germash zich. De 55-jarige accountant werd maandag geinterviewd, vier dagen na de aanval.

Valeri Sacharov, een 64-jarige gepensioneerde mijnwerker, gaf de plek aan waar hij de lanceerinstallatie zag. ''De Buk stond rond het middaguur op de Karapetjanstraat, maar vertrok later. Geen idee waar naar toe'', zei hij. ''Kijk, de sporen zitten in het asfalt.''

Kort voordat het vliegtuig werd neergeschoten had AP gemeld dat er die dag in de stad een raketlanceerinstallatie was gesignaleerd. Het bericht luidde als volgt: 'Een verslaggever van Associated Pres zag donderdag zeven tanks van de rebellen bij een benzinestation, aan de rand van de stad Snizhne. In de stad kwam hij ook een lanceerinstallatie van het type Buk tegen die raketten kan afschieten die een hoogte kunnen bereiken van 22.000 meter.'

Journalisten van AP zagen de Buk door de stad rijden om 13.05 uur. Het voertuig met vier 5,5 meter lange raketten werd begeleid door twee personenauto's. Het konvooi stopte. Een man in zandkleurig camouflagepak zonder insignes - anders dan de gebruikelijke groene legerkleding van de rebellen - kwam op de journalisten af lopen. Hij wilde zeker weten dat zij geen opnamen hadden gemaakt van de lanceerinstallatie. Eenmaal gerustgesteld vertrok het konvooi.

Ongeveer drie uur later, om 16.18 uur, blijkens een onderschept telefoongesprek dat door de Oekraiense regering is vrijgegeven, werd de bemanning van de Buk gealarmeerd door een spotter die een vliegtuig zag naderen. ''Er komt een vogel in jullie richting'', zei de spotter tegen de rebel die door de Oekrainers is geidentificeerd als Igor Bezler, een commandant van de separatisten waarvan de Oekraiense autoriteiten zeggen dat hij deel uitmaakt van de Russische militaire inlichtingendienst.

Bezler antwoordt: ''Een verkenningsvliegtuig of een groot exemplaar?''
''Dat kan ik niet zien, hij zit achter de wolken. Te hoog'', antwoordt de spotter.

De rebellenleider die met AP over het voorval heeft gesproken, zegt dat Bezler de leiding had over een andere rebel, met de codenaam Sapper, die de weer de leiding had over de lanceerinstallatie. Volgens de rebellenleider zou Sapper een eenheid aanvoeren, die voor de helft bestond uit mannen uit het verre oosten van Rusland, voor een belangrijk deel afkomstig van het eiland Sachalin. Sapper zelf zou afkomstig zijn uit de stad Jenakiieve, zei hij. Ook de stad waar de voormalige president Janoekovitsj opgroeide.

Sapper kon niet om een reactie worden gevraagd. Zijn ware identiteit is onbekend. Bezler, waarmee AP gisteren contact had, ontkende ook maar iets te maken hebben gehad met de aanval op het vliegtuig. "Ik heb het vliegtuig van Malaysia Airlines niet neergeschoten, daar heb ik de kwaliteiten niet voor'', verklaarde hij.

Volgens de eerder genoemde rebellenleider zou Sapper opdracht hebben gehad om die dag drie checkpoints langs te gaan - in de steden Debaltsevo, Tsjernochino en Snisjne, alle drie binnen 30 kilometer van de plek waar het vliegtuig werd neergehaald. Ergens onderweg in dit gebied zou hij met het konvooi met de lanceerinstallatie zijn geweest.

Om 16.20 uur werden inwoners van de stad Torez, op 10 kilometer ten westen van Snizjne, opgeschrikt. Sommigen hadden het over twee harde knallen, anderen over slechts een. ''Ik hoorde twee harde knallen na elkaar. Een minuut, misschien anderhalve minuut na de eerste knal was er een andere knal'', aldus Rostislav Grisjin, een 21-jarige gevangenisbewaarder. ''Ik keek omhoog en niet veel later zag ik een vliegtuig door de wolken naar beneden komen.''

Om 16.40 uur liet Bezler in een ook door Oekraine vrijgegeven geluidsopname aan zijn eigen superieur weten dat de eenheid een vliegtuig had neergeschoten. ''Zojuist een vliegtuig neergeschoten. Het was Sapper's eenheid. Het is neergekomen achter Jenakiieve'', liet de man weten. Het valt niet na te gaan of het onderschepte bericht authentiek is, maar de Amerikaanse ambassade in Kiev heeft laten weten dat specialisten van een inlichtingendienst daar wel van uit gaan.

Wat de Buk betreft, aldus Najda, veronderstellen de inlichtingendiensten dat die kort na de aanval weer onderweg was. Nog die nacht, zei hij, ging de lanceerinstallatie de grens met Rusland over.

Bron: AP

vrijdag 25 juli 2014

Waarnemend premier Hroisman wil Jatsenjoek terug

Waarnemend premier Volodomir Hroisman hoopt dat Arseni Jatsenjoek snel op zijn post terug keert. ''Het is de plek waar hij thuishoort, vind ik. Laten we de problemen uit de weg ruimen en zorgen dat dit kabinet gewoon weer aan de slag kan'', liet Hroisman vanavond weten. De vice-premier werd gisteren door zijn collega-ministers aangewezen als waarnemend premier, maar hij zegt deze positie zelf niet te ambiëren en gelukkig te zijn met zijn taak als vice-premier en minister voor Regionale Ontwikkeling.

Het is nog volstrekt onduidelijk hoe de kabinetscrisis wordt opgelost die gistermorgen ontstond toen Oedar en Svoboda de coalitie met de Moederlandpartij van Jatsenjoek verlieten. Intussen hebben zowel Oedar als Svoboda te kennen gegeven dat Jatsenjoek van hen niet weg hoefde en zij hem graag terug zien keren als de eerstverantwoordelijke voor het kabinet.

President Petro Porosjenko is dezelfde mening toegedaan. Hij vroeg parlementsvoorzitter Oleksandr Toertsjinov vanmorgen een spoedzitting te beleggen en daar een motie van vertrouwen in Jatsenjoek in stemming te brengen. Het parlement vergaderde vanmorgen wel, maar niet over deze motie. Inmiddels is de Verchovne Rada begonnen aan het zomerreces. Pas op 12 augustus wordt weer vergaderd, al gingen er vandaag wel stemmen op om volgende week alsnog bijeen te komen.

Van vervroegde parlementsverkiezingen is al wel sprake. Die zouden op zondag 28 september gehouden kunnen worden, maar een definitief besluit is niet genomen. President Porosjenko drong er sinds zijn aantreden al meerdere keren op aan dat het parlement door pakt en verkiezingen uitschrijft, omdat het parlement niet meer de huidige politieke verhoudingen weerspiegelt door het uiteen vallen van de voormalige regeringspartij, de Partij van de Regio's.

Over de aanleiding voor de kabinetscrisis wordt verschillend gedacht. Zo zou het uit de coalitie stappen van Oedar en Svoboda niet tegen het kabinetsbeleid gericht zijn, maar bedoeld zijn om vervroegde verkiezingen af te dwingen.

Bron: Kyiv Post

VS: Rusland stuurt meer moderne wapens

Rusland is van zins om op korte termijn meer moderne wapens naar de separatisten in het oosten van Oekraïne te sturen, aldus bronnen bij het Amerikaanse ministerie van Defensie. Woordvoerder kolonel Steve Warren van het Pentagon heeft laten weten dat er aanwijzingen zijn dat Rusland de modernste raketlanceerinstallaties de grens over wil brengen.

Er zou sprake zijn van een aanhoudend transport van wapens en voertuigen die ''misschien wel nu'' Oekraïne binnen worden gebracht. Ook zouden er aanwijzingen zijn dat het Russische leger Oekraïense eenheden aan de andere kant van de grens aanvalt, hetgeen volgens Warren ''ontegenzeggelijk een militaire escalatie" inhoudt. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent in alle toonaarden en doet berichten hierover af als anti-Russische propaganda.

De Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO heeft vandaag laten weten dat Rusland inmiddels 15.000 militairen aan de grens met Oekraine heeft gestationeerd. Dat meldt het persbureau Reuters.


Bronnen: NBC News,Reuters

Dit weekend besluit over sturen van militairen

 Het kabinet besluit zaterdag of zondag of het ook gewapende militairen naar Oekraïne stuurt. Dat stelde premier Mark Rutte vandaag. Hij benadrukte verschillende keren dat ''het nog verre van zeker'' is dat dit gaat gebeuren. Over de zaak wordt nog gesproken bij de Verenigde Naties in New York en met Oekraïne.

Of er een missie komt, hangt onder meer af van politieke kwesties, het volkenrechtelijk mandaat, de medewerking van Oekraïne en Rusland en de invloed van zo'n missie op de separatisten. Volgens de premier is het ook nog niet zeker dat het een ''verregaand militair karakter'' krijgt.

Gisteren werd bekend dat het Nederlandse kabinet veertig marechaussees naar de rampplek in Oekraïne stuurt. Ze gaan daar de onderzoekers helpen bij het zoeken naar slachtoffers op de rampplek en bijdragen aan de waarheidsbevinding.

Bron: NU.nl

CNN en Russia Today ruziën over vliegtuigramp

Een interview tussen een CNN-journalist en een nieuwsanker van Russia Today, over de rol van Rusland bij het vliegtuigongeluk in Oekraïne, mondde uit in een heftige discussie. 'Ben je een vertegenwoordiger van Rusland of een journalist?'

CNN-journalist Chris Cuomo opende het elf minuten-durende gesprek met de vraag 'waarom de Russische president Vladimir Poetin de wantoestanden op de plaats van het ongeluk niet veroordeeld.' Deze vraag escaleerde snel in een heen-en-weer geroep tussen de mannen.

"Peter, rustig aan, adem in. Er is al iets heel ernstigs gebeurd, er is geen reden om dat nog gecompliceerder te maken", aldus Cuomo tegen Peter Lavelle van de Poetin-gezinde Russia Today. Waarop hij antwoordde: "Stel me dan een intelligente vraag."

Naarmate het gesprek vordert, nemen de verwijten toe. Lavelle insinueert dat Rusland al meer heeft gedaan om de ware toedracht van het ongeluk te achterhalen dan de VS. Waarop Cuomo hem van zijn kant beschuldigt "meer een vertegenwoordiger van Rusland te zijn, dan een journalist".

Bronnen: Knack.be, YouTube 

Svoboda wil dat Jatsenjoek premier blijft

Partijleider Oleh Tiahnibok van Svoboda wil premier Arseni Jatsenjoek op zijn post laten. ''We stemmen zeker niet voor zijn aftreden'', aldus de aanvoerder van de nationalistische partij die gisteren samen met Oedar uit de regeringscoalitie stapte. Jatsenjoek maakte daarna zijn aftreden bekend, maar de brief waarin hij dat voornemen bevestigt is volgens Tiahnibok nog altijd niet bij het parlement aangekomen. ''Maar een brief of niet, wij dringen niet op zijn aftreden aan. Jatsenjoek is en blijft onze premier.''

Het kabinetsbesluit om vice-premier Volodimir Hroisman tot waarnemend premier te benoemen is, aldus Tiahnibok, ''een grove schending van de grondwet, want het kabinet is niet gemachtigd om zelf een premier te benoemen.

Bron: Kyiv Post

Porosjenko zoekt steun parlement voor Jatsenjoek

President Petro Porosjenko heeft parlementsvoorzitter Oleksandr Toertsjinov gevraagd een spoedzitting te beleggen over het opstappen van premier Arseni Jatsenjoek. ''De uitspraken van de premier bij het bekend maken van zijn aftreden hebben nogal wat onrust bij de bevolking veroorzaakt'', schreef Porosjenko gisteravond aan Toertsjinov. Porosjenko wil dat het parlement vandaag het vertrouwen in het kabinet, inclusief premier Jatsenjoek, uitspreekt.

Jatsenjoek haalde fel uit naar de fracties van Oedar en Svoboda die de regeringscoalitie gisteren hebben verlaten. Er zou geen parlementsmeerderheid meer zijn te vinden voor maatregelen om de overheidsinkomsten te vergroten. Dat is hard nodig, maar met nieuwe verkiezingen in zicht zal geen politicus zich er in de komende maanden aan wagen.

De coalitie 'Kiezen voor Europa' werd op 27 februari gevormd en bestond uit 250 van de in totaal 450 parlementsleden. De Moederlandpartij van Jatsenjoek, Oedar, Svoboda en enkele nieuw gevormde kleine fracties deden er aan mee.

De parlementsfractie van Oedar telt momenteel 41 leden, Svoboda heeft er 35, de Moederlandpartij 86, Economische Ontwikkeling 41 en Onafhankelijk Europees Oekraine telt 35 parlementsleden. De Partij van de Regio's (de voormalige regeringspartij) 86, de sinds gisteren verboden Communistische Partij 23 en de groep Voor Vrede en Stabiliteit 34 leden. Er zijn bovendien 27 parlementariers die van geen enkele fractie deel uitmaken.

Bron: Kyiv Post

Vraagtekens bij inzet ongewapende marechaussees

Vakbonden hebben grote vraagtekens bij de inzet van ongewapende marechaussees op de plek van de vliegramp in Oekraïne. De Marechausseevereniging maakt zich zorgen over de veiligheid van de groep en zegt dat er grote risico's aan hun missie zitten. De vereniging had gepleit voor de inzet van marechaussees in het rampgebied, als onderdeel van een VN-politiemissie.

"Maar dat veertig ongewapende marechaussees die kant op zouden gaan, was niet waar we toen dachten", zegt vice-voorzitter Schilperoort in het NOS Radio 1 Journaal. Hij ziet de missie als "uitbreiding van het onderzoeksteam". De Marechausseevereniging wordt later vandaag bijgepraat door Defensie, waar de marechaussee onder valt. Pas daarna wil de bond met een definitief oordeel over de missie komen.

FNV Veiligheid is ook verbaasd dat ongewapende marechaussees naar Oost-Oekraïne gaan. De bond had de marechaussee eveneens genoemd als partij die op de rampplek voor veiligheid kan zorgen en ging er daarbij van uit dat de eenheid bewapend zou worden. FNV-bestuurslid Busker zegt dat hij meer duidelijkheid wil over de veiligheid van de marechaussees.

De Australische premier Abbott maakte vanmorgen bekend dat zijn land militairen naar Oekraïne stuurt om politiemensen die op de rampplek van de Boeing van Malaysia Airlines werken te beschermen.  Om hoeveel militairen het precies gaat, is nog onbekend. Abbott sprak van ''enige inzet'' van de ADF, de Australische strijdkrachten.

Volgens de premier is er bijna een akkoord om de troepen en de politiemacht in het Oost-Europese land te stationeren. Het gaat volgens Abbott om een strikt humanitaire missie om de onschuldige slachtoffers thuis te krijgen. ''Dit zal een door de politie geleide missie zijn, een internationale door de politie geleide missie. Een humanitaire missie, dat is wat het is. Om er zeker van te zijn dat we ze thuisbrengen'', aldus Abbott vrijdag.

''Het spijt me te moeten zeggen dat meer menselijke resten zijn gevonden en we verwachten dat er de komende dagen meer resten zullen worden gevonden'', ging hij verder. Daarom is het volgens de premier belangrijk dat de rampplek behoorlijk wordt beveiligd. Canberra stuurt naast de militairen ook honderd extra agenten naar Europa.

Bronnen: NOS, NU.nl

donderdag 24 juli 2014

Kabinet kiest Hroisman als waarnemend premier

Vice-premier Volodimir Hroisman is vanavond door het kabinet aangesteld als waarnemend premier. Dat heeft minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken laten weten. Hrojsman neemt voorlopig de plek in van Arseni Jatsenjoek. De premier diende vanmiddag zijn ontslag in nadat de fracties van Oedar en Svoboda uit de coalitie met Jatsenjoek's Moederlandpartij waren gestapt.
Bron: Kyiv Post

Reuters: 'Onderzoekers verjaagd van rampplek'

Gewapende mannen hebben onderzoekers verjaagd van de rampplek waar een week geleden het passagiersvliegtuig van Malaysian Airlines neerstortte, aldus het persbureau Reuters vanavond. Directeur Serhei Bochkovsiki van de Oekraïense overheidsdienst voor noodsituaties en de Nederlander Jan Tuinder hebben dat laten weten. Politieman Tuinder is tijdelijk hoofd van de Centrale Coördinatie Oekraïne.

"Ze hebben onze tenten weggehaald die ons basiskamp vormden'', zei Bochkovski tijdens een persconferentie in de stad Charkiv. "We mochten alleen onze eigen spullen mee nemen en onder bedreiging werden we van de rampplek verjaagd.'' Bochkovski zei er niet bij wanneer zich dit heeft voorgedaan.

Tuinder bevestigde het verhaal. "We laten het daar niet bij. Er bevinden zich nog altijd lichamen in het gebied. Het is wel erg moeilijk om er bij te komen, en wat ik nu zeg is niet politiek correct, maar er zijn nog altijd enkele idioten in de buurt.'' De OVSE ontkent dat er onderzoekers zijn weggejaagd. "Niets aan de hand'', is het korte commentaar van een woordvoerder.

Premier Mark Rutte gaf tijdens een persconferentie vanavond in Den Haag te kennen dat het op de rampplek vandaag ''niet veilig'' was, maar dat de situatie morgen anders is. Dan komen daar nieuwe onderzoekers aan, begeleid door 40 ongewapende marechaussees.

Bron: Reuters

Ongewapende marechaussees naar rampplek

Het kabinet stuurt morgen 40 man marechaussee richting het rampgebied in Oekraïne. Dat heeft premier Mark Rutte vanavond gezegd op een persconferentie. De marechaussee wordt niet ingezet om de rampplek te beveiligen. De bedoeling is dat ze de forensische experts ondersteunen bij het zoeken naar lichamen. De marechaussee is niet bewapend.

Volgens Rutte is nu de eerste prioriteit van het kabinet de overgebleven slachtoffers op de rampplek te bergen. Daarvoor gaan, naast de marechaussee, ook meer mensen van het Landelijk Team Forensische Opsporing naar het gebied. Twee experts zijn nu al vanuit Charkov onderweg naar de rampplek. De komende drie dagen komen daar 21 extra mensen bij.

Volgens de premier is de veiligheid van de experts en marechaussee niet in het geding. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid meldde gisteren dat hun mensen het gebied niet in konden. Volgens Rutte was dat een tijdelijke situatie. "Er was sprake van gijzelingen in het gebied. Die dreiging is nu voorbij. Dat betekent dat onze mensen er nu wel in kunnen."

Bron: NOS.nl

Woedende premier: partijpolitiek gaat kennelijk voor

Parlementsvoorzitter Oleksandr Toertsjinov heeft de fracties van Oedar en Svoboda gevraagd een interim-premier aan te dragen die het kabinet naar de vervroegde parlementsverkiezingen leidt die nodig zijn na het uiteen vallen van de regeringscoalitie met de Moederlandpartij van de vanmiddag afgetreden premier Arseni Jatsenjoek. De coalitiebrekers moeten volgens Toertsjinov direct met een interim-premier komen en hij wil daarvoor een spoedzitting van het parlement beleggen. ''Op ieder gewenst moment.''

Een boze Jatsjenjoek beschuldigde vanmiddag Oedar en Svoboda er van dat zij partijpolitieke belangen boven die van het land hebben gesteld door uit de coalitie te stappen. De afgetreden premier nam zelfs het woord ''misdrijf'' in de mond.

Het zit hem vooral dwars dat de twee partijen geen verantwoordelijkheid wensen te nemen voor de wetgeving die nodig is om nieuwe overheidsinkomsten te verwerven om de gaten in de begroting te dichten die zijn ontstaan door de strijd tegen de pro-Russische separatisten. ''Dit is onbegrijpelijk, een ramp voor het land. Want wie wil straks in verkiezingstijd nog voor zulke onpopulaire maatregelen stemmen als extra belastingen.''

Hoe nijpend de situatie is, liet minister Oleksandr Sjlapak van Financiën weten. ''Vanaf 1 augustus heeft de overheid geen geld meer om betalingen te verrichten'', vertelde hij vanmiddag aan de parlementsleden. Om de strijd tegen de separatisten in het oosten van het land voort te zetten, is 570 miljoen euro nodig, terwijl de overheid voor alle andere uitgaven komende maand 2 miljard euro moet hebben. Het parlement bleek evenwel niet genegen om voor maatregelen te stemmen om meer overheidsinkomsten te genereren.

Wel werd een voorstel aangenomen om de vervroegde parlementsverkiezingen op zondag 28 september te gaan houden.

Bron: Kyiv Post

Premier Jatsenjoek weg na uiteenvallen coalitie

Premier Arseni Jatsenjoek, treedt af omdat twee coalitiepartijen hebben besloten uit de coalitie te stappen. Dat meldt persbureau Reuters. "Ik kondig mijn aftreden aan in verband met de val van de coalitie", sprak Jatsenjoek donderdagmiddag. ''Wat voor opties hebben we als de coalitie uit elkaar is gevallen, er niet gestemd is over wetten, soldaten niet betaald kunnen worden, dat er geen geld is om geweren te kopen, dat er geen mogelijkheden zijn om de gasvoorraden aan te vullen'', lichtte Jatsenjoek tegenover parlementariërs zijn beslissing toe.

Er zou binnen de regering met name onenigheid zijn over begrotingszaken. Voorstellen voor nieuwe wetgeving op het vlak van energie en meer geld voor defensie haalden de Rada (het Oekraïnse parlement) niet omdat de regeringscoalitie uit elkaar was gevallen. Vorige maand gaf  president Petro Porosjenko aan te verwachten dat het parlement zichzelf zou ontbinden. Hij wees op peilingen die aangeven dat tachtig procent van de Oekraïners een nieuw parlement wilt.

De nationalistische partij Svoboda en Oedar, dat wordt geleid door voormalig bokser Vladimir Klitsjko, trokken hun steun aan de regering in. Svoboda-leider Oleg Tjahnibok verklaarde dat het parlement in de huidige vorm niet langer zou kunnen bestaan.

Jatsenjoek gaf als interim-premier na de val van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj leiding aan de Oekraïense regering. Eerder was hij al parlementsvoorzitter.

Bron: NU.nl

'Nederlandse bedrijven willen zaken doen op Krim'

Het Nederlandse bedrijfsleven is geïnteresseerd in samenwerking met Rusland op de Krim. Dat heeft de Russische handelsvertegenwoordiger in Nederland gisteren gezegd tegen het persbureau Itar-Tass. ''Diverse bedrijven die al actief zijn op de Krim willen graag deelnemen in projecten om de sociaal-economische situatie te verbeteren'', aldus Alexander Tsjerevko.

Het zou volgens Tsjerevko gaan om bedrijven in de energiesector, havenaanleg, landbouw en afvalrecycling. "Als ik goed ben ingelicht, dan bereiden Nederlandse bedrijven een handelsmissie voor naar de Krim. De Nederlanders willen erg graag samenwerken met Russische bedrijven.''

Tegelijkertijd wijst het persbureau Itar-Tass er wel op dat premier Mark Rutte afgelopen maandag waarschuwde voor sancties tegen Rusland als de experts die in Oost-Oekraïne onderzoek doen naar de neergestorte Boeing van Malaysian Airlines worden gehinderd.

Bron: Itar-Tass

Overzicht: 20 vliegtuigen neer boven Oost-Oekraïne

Fractie communisten uit parlement gezet

Parlementsvoorzitter Oleksandr Toertsjinov heeft vanmorgen meegedeeld dat de fractie van de Communistische Partij niet langer bestaat. Dit besluit volgt op het officieel verbieden van de partij die er van wordt beschuldigd nadrukkelijk de zijde van de pro-Russische separatisten te hebben gekozen.
Een wet om de Communistische Partij te verbieden werd eergisteren door het parlement aangenomen en gisteren door president Petro Porosjenko bekrachtigd. De parlementsfractie was de afgelopen weken toch al uitgedund door het opstappen van een aantal parlementariërs.

Voor het weren van de communisten uit het parlement is de procedure aangepast om een parlementsfractie op te heffen als er zoveel fractieleden zijn opgestapt dat de betreffende fractie kleiner wordt dan de kleinste fractie zoals die is gevormd na het houden van parlementsverkiezingen. In dat geval krijgt de parlementsvoorzitter het recht om de fractie binnen vijftien dagen op te heffen.

De gewijzigde procedure trad vandaag in werking en parlementsvoorzitter Toertsjinov maakte er dus meteen gebruik van. Inmiddels zijn er geluiden dat de oppositie van zins is om zichzelf op deze manier uit het parlement te laten zetten, om er zo voor te zorgen dat er te weinig parlementsleden over zijn en er nieuwe verkiezingen nodig zijn.

President Petro Porosjenko heeft er in de twee maanden sinds zijn aantreden bij herhaling op aangedrongen dat er nieuwe parlementsverkiezingen komen, maar een meerderheid heeft daar tot dusverre niet de moed toe gehad om die uit te schrijven. Anders dan zijn voorganger is Porosjenko niet bereid het parlement zelf te ontbinden. Hij laat dit besluit aan het parlement over.

Bron: Interfax

Borodai: 'Verwaarlozing lichamen schuld OVSE'

Dat lichamen van slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 in Oost-Oekraïne dagenlang zijn verwaarloosd, is volgens rebellenleider Aleksandr Borodai de schuld van de OVSE. Die verwerpt de beschuldiging. Borodai deed de uitspraken in een donderdag gepubliceerd interview met de BBC. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) drong er volgens de opstandelingen op aan dat de lichamen op de rampplek moesten blijven, waar internationale experts ze konden ophalen.

''Dus we wachten een dag. We wachten een tweede dag. Een derde dag. Geen enkele expert'', klaagde de 'premier' van de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Donetsk. ''De lichamen langer laten liggen, terwijl het 30 graden was. Dat is absurd'', zei Borodai tegen de Britse omroep. ''Dat is gewoon onmenselijk. Het is een scène uit een horrorfilm.''

Volgens een OVSE-woordvoerder is de beschuldiging onzin. ''Mensen vertellen wat ze moeten doen, komt niet overeen met ons mandaat'', zei de zegsman tegen de BBC. ''We zijn hier om te monitoren, observeren en rapporteren.''

Een verslaggever van de BBC laat vanochtend op Twitter weten dat de plek waar een week geleden de Boeing 777 van Malaysian Airlines werd neergehaald, er verlaten bij ligt. 'Ben op de rampplek. Geen bewakers. Geen werkers. Geen cordon. Alleen een tv-ploeg. De plek waar zoveel mensen zijn overleden, voelt verlaten.'

Eén van de zwarte dozen van de uit de lucht geschoten MH17, de zogeheten Cockpit Voice Recorder, is in goede conditie. Dat heeft de VN-luchtvaartorganisatie ICAO woensdag laten weten. De ICAO helpt de Oekraïense autoriteiten met het onderzoek naar de vliegtuigcrash. De Onderzoeksraad voor Veiligheid maakte eerder al bekend dat er geen bewijs is gevonden voor manipulatie van de zwarte doos, die gegevens bevat van de ongevalsvlucht. Volgens de raad was de Cockpit Voice Recorder beschadigd, maar was het deel waar de gegevens worden opgeslagen intact.

Bron: NU.nl

Nederland werkt aan VN-resolutie politiemissie

Nederland, Australië en Oekraïne werken achter de schermen aan een resolutie voor een politiemissie van de Verenigde Naties op de plek van de vliegtuigcrash in Oekraïne. Nederlandse, Australische en Oekraïense experts werken woensdag in New York aan het voorstel, zegt de woordvoerder van de Oekraïense VN-vertegenwoordiging in New York.

De resolutie moet nog deze week worden voorgelegd in de VN-Veiligheidsraad. Premier Mark Rutte heeft dinsdagavond aan de president van Oekraïne gevraagd mee te werken aan de verklaring. De missie moet de rampplek beveiligen zodat onderzoekers ongestoord hun werk kunnen doen. Van de drie landen die samenwerken aan het voorstel is Australië het enige land dat nu lid is van de Veiligheidsraad.

''Dit was een terroristische aanslag'', aldus de woordvoerder van Oekraïne. ''Het is daarom van groot belang dat de VN de plek beschermt.'' Oekraïense media meldden eerder al dat premier Mark Rutte in gesprek met de Oekraïense president Petro Porosjenko zou hebben gezegd dat hij een politiemacht onder de vlag van de VN naar het rampgebied zou willen sturen.

Bron: NU.nl

woensdag 23 juli 2014

'Bewapen Oekraïne tegen Russische agressie'

De Amerikaanse senator John McCain wil dat het Oekraïense leger wordt bewapend om zich te kunnen beschermen tegen de separatisten en Russische invloed. Dat zegt hij in een interview met EenVandaag. "Poetin is een KGB-schurk die het oude Russische rijk wil doen herleven." Volgens McCain nemen Europa en Amerika te weinig maatregelen om Oekraïne te beschermen. McCain vreest dat Rusland zich hierdoor gesterkt voelt om zich nog nadrukkelijker aan de grenzen van Europa op te dringen.

McCain leeft erg mee met de Nederlandse bevolking, die vandaag stilstaat bij de terugkeer van de slachtoffers van de vliegramp die vorige week plaats HAD in Oost-Oekraïne. "De gedachten en gebeden van alle Amerikanen zijn met de Nederlanders vandaag. We vinden deze tragedie vreselijk en we hopen dat we er samen met Nederland voor kunnen zorgen dat zo’n ramp niet weer gebeurt."

Volgens McCain is er maar één iemand schuldig aan de onrust in Oost-Oekraïne en uiteindelijk de vliegramp: volgens hem is dat het staatshoofd van het naburige Rusland. McCain: "Er is ongeduld dat de mensen die verantwoordelijk zijn nog niet verantwoordelijk worden gehouden. Het is namelijk overduidelijk dat dit gaat om mensen die door Poetin zijn geïnspireerd. Dit heeft alles te maken met Poetin."

Volgens McCain doet Europa te weinig om zich hard op te stellen tegen Rusland. "Europa toont geen gezicht naar Rusland, het roept alleen retoriek. Er is tot nu toe geen actie geweest en ik vrees dat het er ook niet komt omdat Europa afhankelijk is van Russisch gas. Poetin komt hiermee weg.'' Hij wil dat Europa harde sancties treft en eventueel helpt Oekraïne te bewapenen. Dat laatste eist hij ook van Obama: "Bewapen de Oekraïners met verdedigingswapens en zet raketverdedigingssytemen op." Daarnaast wil McCain dat de NAVO de legers in Europa versterkt.

Bron: 1Vandaag

Burgemeester Kltisjko wil dat Kiev geel-blauw wordt

Burgemeester Vitali Klitsjko wil dat zoveel mogelijk bruggen, viaducten en gebouwen van de hoofdstad Kiev in de kleuren van de Oekraïense vlag worden geschilderd. Het geel en blauw moet overal te zien zijn. Klitsjko reageert daarmee op verzoeken vanuit de bevolking, zo liet hij weten. ''Als inwoners daar om vragen en zelf het initiatief nemen, dan moeten we deze uitingen van vaderlandsliefde steunen.''

Volgens de onlangs gekozen burgemeester zijn al veel trottoirbanden in de stad in de nationale kleuren geschilderd op particulier initiatief, maar hij wil dat de gemeente daarbij helpt en er voor zorgt dat verder schilderwerk in de stad in goede banen wordt geleid.

Bron: Ukrinform

Verbod op Communistische Partij gaat morgen in

De Communistische Partij is vanaf morgen verboden in Oekraïne. Gisteren nam het parlement op aandringen van de radicale oppositie een wetsvoorstel aan om de partij te verbieden vanwege de steun die zij geeft aan de pro-Russische separatisten in de Donbas. Vandaag ontnamen boze parlementsleden fractievoorzitter Petro Simonenko al zijn parlementszetel, vooruitlopend op het verbod op zijn partij.

President Petro Porosjenko heeft de wet vandaag geratificeerd, met de aantekening dat het verbod dus morgen in gaat en de communisten hun parlementszetels kwijt raken. De communistische parlementsfractie steunde de machtsovername niet en heeft uit protest in de afgelopen vier maanden aan geen enkele stemming mee gedaan. Het Openbaar Ministerie is een onderzoek begonnen naar de betrokkenheid van de Communistische Partij bij het oorlogsgeweld in Oost-Oekraïne.

Ook de Partij van de Regio's dreigt verboden te worden. De voormalige regeringspartij van toenmalig president Viktor Janoekovitsj heeft zijn machtsbasis in de Donbas.

Bron: ZIK

Separatist: 'Geen idee' wie raket heeft afgevuurd

De tweede man van de pro-Russische separatisten in Oekraïne zegt dat het vliegtuig van Malaysia Airlines is neergehaald met een Buk-raket. Maar hij heeft "geen idee" wie die raket heeft afgeschoten, heeft hij gezegd tegen het Russische persbureau Interfax.

Volgens Andrei Poergin wijst alles erop dat de Boeing is geraakt door het Russische raketsysteem, omdat de cockpit door de aanslag is gescheiden van de romp. Dat is het doel van een Buk-raket, zegt hij. Als de Boeing vanuit de lucht was aangevallen, waren volgens hem andere delen van het toestel geraakt.

De woorden van Poergin zijn opmerkelijk, omdat de rebellen door de internationale gemeenschap worden beschuldigd van de aanslag van vorige week donderdag.

Bron: NOS.nl

'Nog 16 lichamen in rampgebied aanwezig'

Verspreid in het rampgebied in Oost-Oekraïne liggen volgens de separatisten nog de lichamen van zeker 16 slachtoffers van de vliegramp van vorige week donderdag. Ze spreken de verklaring tegen van de Oekraïense regering dat alle 298 slachtoffers geborgen zijn.

NOS-correspondent David Jan Godfroid zegt dat de lichamen volgens de separatisten onder een groot stuk van de romp van het vliegtuig zijn gevonden. Dat brokstuk moet worden opgetakeld, waarna de stoffelijke overschotten kunnen worden overgebracht naar de nabijgelegen plaats Torez. Nederlandse deskundigen zeiden gisteren dat de eerste trein met koelwagons ongeveer 200 lichamen vervoerde.

De eerste prioriteit van de Nederlanders die het rampgebied gaan onderzoeken is de zoektocht naar achtergebleven lichamen en de bezittingen van de inzittenden van de Maleisische Boeing.

De Australische premier Abbott houdt er rekening mee dat in het rampgebied nog veel lijken liggen. Op een persconferentie in Melbourne zei hij dat hij om die reden er rekening mee houdt dat niet alle lichamen van de omgekomen 27 Australiërs naar huis kunnen worden gebracht.
NOS-verslaggever Gert-Jan Dennekamp zegt dat sommige lichamen misschien nooit worden teruggevonden. Die kunnen volledig verbrand zijn als ze dicht bij de motoren zijn neergekomen.

Bron: NOS.nl

Rebellenleider: 'Er was een BUK in de buurt'

Commandant Alexander Chodakovski van het Tsjetsjeense Vostok Bataljon heeft vandaag verklaard dat de de pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne verantwoordelijk zijn voor het neerschieten van vlucht MH17. Hij gaf daarbij te kennen dat de rebellen een mobiele BUK-raketinstallatie bezaten die afkomstig wellicht was uit Rusland en de grens over is gestuurd om te betrokkenheid van het buurland bij de aanslag te verdoezelen. Chodakovski verklaart dit in een interview met het persbureau Reuters.

De rebellen pochten al over het bezit van de installatie die raketten met een hoogtebereik van 25 kilometer kan afschieten. Na het neerstorten van de Boeing 777-200 van Malaysian Airlines ontkende de leiding van de Volksrepubliek Donetsk bij hoog en bij laag dat de rebellen de BUK's zouden bezitten.

Chodakovski vindt dat de regering in Kiev de raketaanval op het passagiersvliegtuig heeft uitgelokt door luchtaanvallen in het gebied uit te voeren, in de wetenschap dat de rebellen zelf over raketten beschikken. "Ik weet dat de BUK uit de provincie Loehansk kwam. Dat is ook steeds beweerd. Onder de vlag van de Volksrepubliek Loehansk'', aldus Chodakovsi. "Ik weet van het bestaan van deze BUK. Ik heb erover gehoord op het moment dat ik hoorde dat het vliegtuig was neergeschoten en ik denk dat ze de installatie teruggestuurd hebben."

De commandant van het Vostok Bataljon dat al geruime tijd in oostelijk Oekraïne meevecht, zei aan Reuters ook dat volgens hem de Oekraïense regering wist van de aanwezigheid van de raketinstallatie en dat de BUK op weg was naar Snezjnoje, een dorp op tien kilometer van de plek waar de Boeing neerstortte.

Chodakovski: "Ze wisten dat de BUK daar zou worden ingezet en lokten een aanval met deze BUK uit met een luchtaanval op een onbelangrijk doel waar ze met hun vliegtuigen een week lang niet naar om hadden gezien. Juist die donderdag werd er druk gevlogen door de Oekraïense luchtmacht en op het moment dat het passagiersvliegtuig over kwam, zetten zij luchtaanvallen in. Ook al was het een BUK waarmee het vliegtuig werd neergeschoten, dan nog deed Oekraïne er alles aan om te zorgen dat dit gebeurde.''

De autoriteiten in Kiev hebben steeds gezegd dat er geen eigen vliegtuigen in de buurt waren. In een verwijzing naar de Oekraïense BUK's die de rebellen eerder buiten hebben gemaakt, zegt Chodakovsik dat die ''niet operationeel'' waren. Naar verluid liet het leger de installaties achter, maar haalde wel eerst de computerchips uit de apparaten.

Bron: Reuters

Twee straaljagers neergeschoten met raketten

Twee Oekraïense straaljagers van het type Soechoj-25 zijn vandaag neergeschoten bij het dorp Dmitrivka. Dat is in de provincie Donetsk, in de buurt van de plek waar vorige week donderdag de Boeing 777-200 van Malaysian Airlines werd neergeschoten. De vliegtuigen waren op 5.200 meter hoogte.

Volgens woordvoerder Andrei Lisenko van de Nationale Veiligheidsraad zou dat zijn gebeurd met raketten die vanaf het Russische grensgebied zijn afgevoerd. De piloten van beide vliegtuigen konden zich met hun schietstoelen in veiligheid brengen, maar er niets bekend over hun verdere lot. Het neerhalen van de twee jagers is ook gemeld door de separatisten. Volgens de rebellen hebben de piloten zich in veiligheid weten te brengen. Zij hebben ter plaatse parachutes gevonden.

Bronnen: Kyiv Post, NOS