dinsdag 12 mei 2015

'Zeventig Russen gedood bij strijd Debaltseve'

Zeventig Russische parachutisten zijn gesneuveld in de wekenlange strijd om het Oost-Oekraïense stadje Debaltseve. Dat staat in het rapport 'Poetin's oorlog', geschreven door vrienden van de onlangs in Moskou doodgeschoten oppositieleider Boris Nemtsov. De soldaten zouden uit het leger zijn ontslagen en als 'vrijwilligers' naar het buurland gestuurd om mee te vechten aan de kant van de separatisten.

Zeventien van de in januari en februari gesneuvelde militairen waren afkomstig uit de plaats Ivanovo. Hun nabestaanden kregen van het Russische ministerie van Defensie de toezegging dat er een financiële compensatie zou komen, ook voor de gewonden, ook al maakten ze officieel geen deel meer uit van het leger. Van een compensatie is volgens het vanmorgen gepresenteerde rapport echter nog geen sprake.

In het rapport worden de kosten van de Russische bemoeienis met de Donbas en de annexatie van de Krim geschat op een bedrag van 54 miljard roebel, bijna een miljard euro. Volgens het rapport, gebaseerd op gesprekken die Nemtsov voerde met onder meer familieleden en nabestaanden van soldaten, zouden zeker 220 Russische soldaten zijn gesneuveld. De regering ontkent de Russische militaire hulp aan de separatisten.

Bronnen: Ukrinform, NU.nl

Geen opmerkingen: