zaterdag 2 mei 2015

Video's geven nieuwe kijk op Overwinningsdag

Met twee korte videofilms wil de organisatie Information Resistance een nieuwe draai geven aan de Dag van de Overwinning. In de film 'Grootvader' belt een jonge Oekraïense soldaat zijn grootvader, een oorlogsveteraan, om hem te feliciteren met de Dag van de Overwinning. Daarna zijn er beelden van soldaten die vandaag de dag de oorlog tegen de separatisten in gaan.

Het filmpje eindigt met de woorden 'Wij gedenken, wij zijn trots, wij zullen winnen', terwijl de grootvader eindigt met 'Leve Oekraïne!'. In het filmpje 'Grootmoeder' belt een verpleegster uit een legerhospitaal haar grootmoeder.

De beide films zijn in het Russisch, met Engelse ondertiteling. Ze zijn gemaakt door het reclamebureau Tabasco en de Lime Lite Studio. Regisseur is de Israëliër Eli Sverdlov. De acteurs Nina Antonova en Volodimir Talasjko spelen de rollen van grootmoeder en grootvader. Beiden zijn bekend van hun rollen in Sovjet-oorlogsfilms.

De uit zestig mensen bestaande filmploeg werkte onbetaald aan beide video's. De Nationale Garde zorgde voor de wagens, terwijl het Museum voor Militaire Geschiedenis de medailles en kostuums uitleende. Volgens directeur-producer Volodimir Jatsenko van Lime Lite Studio zouden de films samen anders zo'n 2 miljoen dollar hebben gekost.

Parlementslid en coördinator van Information Resistance Dmitro Timtsjoek zegt dat dergelijke video's nodig zijn om de Russische propaganda het hoofd te bieden. Die propaganda ontkent namelijk de rol van Oekraïne in de Tweede Wereldoorlog. ''We worden nu neergezet als banderivets, zoals de aanhangers van de Oekraïense nationalist Stepan Bandera worden genoemd. Daarmee wordt de naam van onze grootouders bezoedeld die vochten om het fascisme te bestrijden'', aldus Timtsjoek.

De beide videofilms zijn op YouTube geplaatst en al na twee dagen 1 miljoen maal bekeken.

Bronnen: Kiev Post, YouTube


 


Geen opmerkingen: