woensdag 6 mei 2015

Russische experts: MH17 door BUK neergehaald

Een nieuw Russisch rapport concludeert dat vlucht MH17 waarschijnlijk is neergeschoten vanaf een gebied dat gecontroleerd werd door het Oekraïense leger. De Russische krant Novaja Gazeta heeft het geheime rapport in handen, dat is opgesteld door anonieme experts uit de defensie-industrie van Rusland.

De onderzoekers stellen dat de MH17 met een BUK-raket is neergehaald en sluiten uit dat dit vanuit een gebied met separatisten is gebeurd. De Russen concluderen dat het toestel niet vanaf de separatisten-plaats Snizjne werd beschoten, omdat dat niet zou kloppen met de beschadigingen aan het toestel. De experts zouden de theorie met foto's van brokstukken kunnen staven.

De lezing van de onderzoekers is niet nieuw, zegt NOS-correspondent Geert Groot Koerkamp. "De versie die de krant heeft gepubliceerd, komt terug op een verhaal dat al in augustus 2014 is geponeerd door experts van het Russische ministerie van Defensie. Ze hebben toen ook satellietfoto's laten zien, waarop je zou zien dat er op die locatie inderdaad dingen stonden, die leken op

Groot Koerkamp zegt dat het echter nog onduidelijk is of het gebied tijdens de aanslag inderdaad in handen was van Oekraïne. "Deze conclusie past wel heel goed in het Russische straatje", zegt hij.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: