zaterdag 2 mei 2015

OVSE-plan om Sjirokine te demilitariseren

Het Oekraïense leger overweegt het dorp Sjirokine op te geven. Mocht dat gebeuren, dan moet de verdediging van de stad Marioepol flink worden opgevoerd. Dat zegt president Petro Porosjenko's woordvoerder voor het conflict in Oost-Oekraïne. Op initiatief van de OVSE wordt gesproken over het demilitariseren van het dorp op zo'n 20 kilometer van Marioepol, ongeveer halverwege de route naar de Russische grens.

Sjirokine wordt al sinds half februari vrijwel dagelijks aangevallen door pro-Russische rebellen. Van de oorspronkelijk ruim 1.400 inwoners zijn er nog maar 41 over gebleven door al het oorlogsgeweld. Het dorp is vrijwel aan puin geschoten. Volgens Porosjenko's woordvoerder Oleksandr Motoezjanik staan de regering achter het voorstel van de OVSE om het dorp tot neutraal gebied te verklaren. ''Maar de eerste stap in die richting is dat het schieten daar stopt. De rebellen maken daar nog geen haast mee.''

Trekt het leger zich terug uit Sjirokine, dan moet de OVSE er wel voor zorgen dat de rebellen het dorp niet gaan innemen. Bovendien moet het leger er voor zorgen dat de weg naar Marioepol niet open komt te liggen, zoals de manschappen van het vrijwilligersbataljon Azov vrezen. Het bataljon is er fel op tegen om Sjirokine op te geven, omdat gevreesd wordt dat de rebellen dan al hun aandacht op de strategisch gelegen havenstad Marioepol gaan richten.

Bron: ZIK

Geen opmerkingen: