woensdag 13 mei 2015

OVSE: opvallend veel tankwagens vanuit Rusland

De waarnemers van de OVSE hebben in de afgelopen week intensief verkeer, zowel over de weg als op het spoor, gezien bij de grensovergangen Goekovo (Loehansk) en Donetsk. Dat melden zij in hun gisteravond afgegeven weekrapportage. Vanuit de provincie Loehansk gaan trucks met steenkool naar Rusland, terwijl vooral veel vrachtwagens het door de separatisten bezette gebied in de provincie Donetsk binnen komen. Een opvallend aantal vrachtwagens was voorzien van een Wit-Russisch of Litouws kenteken.

De OVS'ers zijn de klok rond bij beide grensposten aanwezig. Zij constateerden dat er veel tankwagens Loehansk en Donetsk in- en uitrijden. De meeste van deze tankwagens hadden het Russische opschrift 'propaan' en 'ontvlambaar'.

''Buiten deze tankwagens zagen de waarnemingsteams een ongebruikelijk aantal deels oranje geschilderde tankwagens met brandstof de grensovergang Goekovo passeren. Eén ochtend stonden er elf tankwagens met brandstof aan de grens te wachten. Zo'n transport van brandstoftankers is niet eerder gesignaleerd.''

De waarnemers hoorden gedurende de week twaalf treintransporten langs komen op korte afstand van de grenspost Goekovo. Daarvan werd ingeschat dat zeven treinen het door de separatisten bezette gebied in gingen en vijf richting Rusland reden. Zicht op de spoorlijn hadden de waarnemers niet, want in de 150 meter tot de spoorlijn staan veel bomen.

Bron: Kiev Post

Geen opmerkingen: