vrijdag 1 mei 2015

Activisten verstoren verboden betoging Charkiv

Oudere inwoners van de stad Charkiv die als vanouds de Dag van de Arbeid wilden vieren, zijn vandaag in aanvaring gekomen met zowel een groep pro-Oekraïense activisten van de organisatie Hromadska Varta als met de politie. Een dertigtal jongeren liet de aanhangers van Werkend Charkiv weten niet gediend te zijn van hun bijeenkomst bij de Kathedraal van Maria Boodschap.

De ouderen ontvouwden een spandoek met de tekst 'Vrede. Arbeid. Mei'. De jonge activisten op hun beurt hieven het Oekraïense volkslied aan. Dat leidde er weer toe dat één van de 1 mei vierders een Oekraïense vlag in handen probeerde te krijgen. Terwijl de ene groep 'Leve Oekraïne!' riep, klonk van de andere kant 'Leve Rusland!'. Vervolgens kwam het tot een handgemeen waarbij de jonge activisten zich meesters maakten van affiches van de ouderen.

Toen de politie arriveerde, probeerde die de oudere demonstranten in een bus te krijgen, maar dat lukte slechts bij een enkeling. De bijeenkomst van Werkend Charkiv was eerder door de rechter verboden. Volgens woordvoerder Valentin Bistritsjenko van Hromadska Varta werkt deze pro-Oekraïense organisatie samen met de politie om te voorkomen dat meer van zulke pro-Russische betogingen in Charkiv worden gehouden.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: