maandag 2 maart 2015

VN: al meer dan 6.000 doden in Oost-Oekraïne

Het officiële dodental als gevolg van het oorlogsgeweld in Oost-Oekraïne is de 6.000 gepasseerd. Dat meldt het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties vandaag. Na een jaar van geweld is sprake van ''een genadeloze vernietiging van levens en infrastructuur''. De strijd om het vliegveld van Donetsk en Debaltseve zou in de afgelopen weken het leven hebben gekost aan honderden burgers en soldaten, aldus de VN in een rapport over de afgelopen drie maanden.

Terwijl Rusland nog altijd ontkent militairen naar Oekraïne te sturen, meldt de VN dat er ''betrouwbare meldingen zijn die duiden op een voortdurende stroom van zware wapens en buitenlandse strijder'' vanuit het buurland.

Volgens Zeid Ra'ad al-Hussein, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, blijven veel burgers waar ze zitten, ook al wordt om hen heen gevochten, ''omdat ze vrezen voor hun leven als ze proberen weg te komen'', zegt hij in een toelichting op het VN-rapport. "Veel mensen blijven ook om kinderen, familieleden of hun bezittingen te beschermen, terwijl anderen gedwongen zijn om te blijven of niet in staat zijn om te vertrekken."

In het rapport is ook sprake van ''geloofwaardige beschuldigingen van onterechte gevangenneming, marteling en verdwijningen. Niet alleen de pro-Russische rebellen maken zich daar volgens de VN schuldig aan, maar ook soms ook onderdelen van het Oekraïense leger. Er zijn videobeelden die de beschuldiging van executies door de rebellen ondersteunen.

Dat er 1 miljoen burgers op de vlucht zijn, verhoogt volgens het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties het risico van vrouwenhandel.

Bron: AP

Geen opmerkingen: