zaterdag 14 maart 2015

Porosjenko rekent op buitenlandse wapens als geweld weer losbarst

Mocht het oorlogsgeweld in Oost-Oekraïne weer in alle hevigheid losbarsten, dan kan Oekraïne er volgens president Petro Porosjenko op rekenen dat het meteen wapens geleverd krijgt . Ook komen er dan nieuwe sancties tegen Rusland en de pro-Russische separatisten, aldus de president gisteravond in een interview op tv-zender 1+1. ''We zullen ons kunnen verdedigen.'' Hij zegt zich gesteund te weten door de Europese Unie, de Verenigde Staten en ook andere landen.

Er zijn gesprekken gaande met een aantal Europese landen over de levering van wapens. Het verbod van de Europese Unie op het leveren van wapens aan Oekraïne zou inmiddels zijn opgeheven. Porosjenko vindt het echter cruciaal als de Amerikaanse president Barack Obama besluit dat zijn land defensieve wapens kan leveren aan Oekraïne. Met die wapens neemt de effectiviteit van het Oekraïense leger fors toe, meent de president.

Het leger houdt zich aan het staakt-het-vuren, maar bereidt zich wel voor op het mogelijk weer oplaaien van de strijd. ''Intussen wordt kapot materieel gerepareerd en de troepen krijgen meer gevechtstraining. Ook leggen we mijnen tegen tanks op de meest strategische plekken en we zorgen voor verdedigingswerken.''

Bron: Unian

Geen opmerkingen: