maandag 9 maart 2015

Poetin besloot de Krim in nacht na vertrek Janoekovitsj te annexeren

De Russische president Vladimir Poetin zegt in de documentaire Huiswaarts dat hij opdracht heeft gegeven om de Krim te annexeren in de nacht die volgde op het bericht dat zijn Oekraïense ambtgenoot Viktor Janoekovitsj de benen had genomen. 
In de documentaire van tv-zender Russia-1, waarvan een trailer alvast is vrijgegeven, zegt Poetin dat hij in de ochtend met de chefs van de veiligheidsdiensten heeft overlegd over wat hen te doen stond. ''Toen we om zeven uur 's ochtends uiteen gingen, zei ik tegen ze: we moeten de Krim naar Rusland terug halen.''

Vier dagen later bezetten 'groene mannetjes', zoals de ongetwijfeld Russische soldaten zonder herkenningstekens wel werden genoemd, het parlement van de Krimrepubliek en werd binnen de kortste keren een nieuwe regering in het leven geroepen. Op 18 maart was de Krim officieel onderdeel van de Russische Federatie.

In de trailer van de documentaire Huiswaarts laat Poetin ook weten dat het Russische leger er klaar voor was om naar de stad Donetsk te gaan om het leven van Janoekovitsj te redden. ''Op welke manier dan ook.'' Janoekovitsj dook naderhand op in de Russische stad Rostov en is in Oekraïne niet meer welkom. Het is niet bekend wanneer Russia-1 de documentaire gaat uitzenden.

Bron: The Guardian

Geen opmerkingen: