zondag 8 maart 2015

Moeder Savtsjenko vraagt Merkel om hulp

Maria Savtsjenko heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel een brief gestuurd waarin zij vraagt om hulp bij het uit de gevangenis krijgen van haar dochter Nadia. De brief is gisteren gepubliceerd in de Duitse krant Bild. Volgens moeder Savtsjenko heeft de Oekraïense helikopterpiloot een alibi, waardoor ze niet verantwoordelijk gehouden kan worden voor de dood van twee Russische journalisten.

Eerder stuurde de Oekraïense president Petro Porosjenko een brief aan zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin waarin hij vroeg om de vrijlating van Nadia Savtsjenko. Hij kreeg als antwoord dat een besluit over het lot van Savtsjenko ''gebaseerd zal worden op de Russische wetgeving en wat menselijk is''.

Savtsjenko zit sinds afgelopen zomer in een Russische cel nadat zij door rebellen in Oost-Oekraïne gevangen was genomen en de grens over werd gebracht. Op 15 december ging ze in hongerstaking die ze na tachtig dagen gedeeltelijk beëindigde door toch iets te gaan eten. Haar voorarrest werd halverwege vorige maand tot half mei verlengd.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: