zaterdag 7 maart 2015

Leger Oekraïne vordert met terugtrekken wapens

Het Oekraïense leger is nog altijd bezig met het terugtrekken van de zware wapens van de frontlijn in Oost-Oekraïne. Gisteren zou begonnen zijn met het weghalen van de Oeragan-raketten. Eerder werden al de antitankwapens MT-12 Rapira en MT-12 R Roeta weggehaald, evenals het artilleriegeschut Akatsiia en de raketlanceerinstallaties BM-21 Grad. Dat gebeurt volgens het leger in aanwezigheid van waarnemers van de OVSE en van journalisten.

Ondanks de terugtrekking van het zware geschut blijft het leger volgens woordvoerder Andrei Lisenko op zijn hoede. Mochten de pro-Russische rebellen toch een grote aanval lanceren, dan kunnen de wapens snel worden teruggeplaatst.

De rebellen zouden gisteren 46 maal posities van het leger hebben aangevallen. Driemaal reageerde het leger op zo'n aanval. Er zouden gisteren geen doden en gewonden zijn gevallen. Dat was voor het eerst in maanden. ''De rebellen houden zich nu vooral bezig met hergroeperen van mankracht en materieel, terwijl wapens en munitie worden aangevoerd. Dat gebeurt vooral per trein'', aldus Lisenko.

Bronnen: Kiev Post, Ukrinform

Geen opmerkingen: