donderdag 12 maart 2015

Getuigen zagen raket even voor neerstorten MH17

Dorpelingen in het oosten van Oekraïne zagen een raket vlak boven zich vliegen, kort voordat op 17 juli de MH17 van Malaysia Airlines neerstortte. Uit de getuigenis, opgetekend door persbureau Reuters, zou blijken dat de raket is afgevuurd vanuit het gebied dat werd en wordt bezet door pro-Russische rebellen.

De dorpelingen zeggen dat de raketlanceerinstallatie in een veld bij Chervonyi Zhovten stond op de dag dat de MH17 werd neergeschoten. Geen van de dorpelingen heeft echter gezien dat de raket werd gelanceerd. Alle 298 inzittenden van de Boeing 777 kwamen om, onder wie 196 Nederlanders. Rusland en de rebellen hebben steeds gezegd dat het Oekraïense leger de raket afvuurde. Kort voor de ramp zou een Oekraïense Soechoj-25 straaljager namelijk vlak bij de Boeing zijn gezien.

Volgens de Russische expert Vladimir Babak, die voor zijn land veel straaljagers heeft ontworpen, waaronder de Soechoj-25, is dat echter helemaal niet mogelijk. Babak zei dat in een dinsdag gepubliceerde reportage. Het gevechtsvliegtuig is namelijk gemaakt om laag te vliegen, op een paar kilometer hoogte. De straaljager kan slechts korte tijd hoger vliegen. Volgens de Rus heeft een BUK-luchtdoelraket het toestel van Malaysia neergehaald.

Babak laat in het midden of de BUK-raket is afgevuurd door het Oekraïense regeringsleger of pro-Russische rebellen. Beide kampen hadden zulke raketten op de dag van de ramp, 17 juli 2014. Inwoners van het rampgebied zeiden in de reportage dat ze direct voor de ramp de geluiden van een BUK-lancering hebben gehoord. "We hoorden een knal, toen een gesis, toen een knal in de lucht en daarna een explosie", aldus een anonieme getuige.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: