woensdag 11 maart 2015

Behoud van staakt-het-vuren voorwaarde IMF

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft voor een nieuw financieel reddingsplan van 17,5 miljard dollar (16,§ miljard euro) de voorwaarde gesteld dat het staakt-het-vuren overeind moet blijven. Terwijl minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken nog maar weer eens herhaalt dat het leger zich aan het bestand houdt en de rebellen maar doen alsof ze hun zware wapens weghalen, heeft de OVSE geconstateerd dat beide partijen hun best doen om de afspraken van Minsk-2 na te komen.

Maar belangrijker is wat de financiële markten doen. Daarom reist minister van Financiën Natalie Jaresko komende week naar Londen, Washington en New York. Jaresko wil de lening van het IMF binnen hebben, voordat het geweld in Oost-Oekraïne eventueel weer losbarst.

''Allesbepalend is de situatie in Oost-Oekraine'', liet algemeen directeur Christine Lagarde van het IMF afgelopen week weten. Zij voegde er aan toe dat Rusland er volgens haar geen enkel belang bij heeft als de economie in Oekraïne instort. ''Dit houdt namelijk in dat de Russische leningen daar waardeloos worden, terwijl ook veel Oekraïense banken Russische aandeelhouders hebben.''

Bron: Deutsche Welle

Geen opmerkingen: