zaterdag 19 juli 2014

'Separatisten halen 38 lichamen weg van rampplek'

De Oekraïense regering heeft de pro-Russische separatisten ervan beschuldigd 38 lichamen bij het neergestorte toestel van Malaysia Airlines te hebben weggehaald. Volgens de regering in Kiev zouden de separatisten op die manier proberen bewijsmateriaal te vernietigen. ''De regering van Oekraïne stelt officieel dat de terroristen, met hulp van Rusland, proberen het bewijs van internationale misdaden te vernietigen'', aldus de verklaring van de regering.

''Afgaande op onze data, hebben de terroristen 38 lichamen weggehaald.'' Die lichamen zouden zijn overgebracht naar een mortuarium in Donetsk. Volgens de regering in Kiev dreigen specialisten met ''een sterk Russisch accent'' hun eigen autopsies te gaan uitvoeren.

Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) hebben zaterdag hun werk weer kunnen oppakken, nadat ze in eerste instantie wederom werden tegengewerkt bij hun onderzoek in het rampgebied.

De OVSE-medewerkers kregen wel restricties mee van de pro-Russische separatisten die het gebied controleren. Zo mogen ze maar in een beperkt gedeelte van het gebied hun onderzoek uitvoeren. De waarnemers werden door de rebellen geleid naar een gedeelte waar een van de motoren ligt en veel puin.

De separatisten zouden de onderzoekers tegenhouden aan de rand van het gebied. Een woordvoerder van de rebellen zou hebben gezegd dat de OVSE-waarnemers later zullen worden geïnformeerd over de resultaten van een onderzoek dat de rebellen zelf zouden hebben uitgevoerd.

Rebellenleider Poergin beloofde vrijdag nog dat de OVSE-waarnemers veilig het gebied in konden. Toen de waarnemers vrijdag de regio wilden bezoeken, werden ze echter door rebellen tegengehouden en weggestuurd. Daarbij zouden de separatisten in de lucht hebben geschoten.

Oekraïense reddingsdiensten hebben inmiddels 186 lichamen gevonden in het gebied. De reddingsdiensten hebben zo'n 18 vierkante kilometer doorzocht. Het totale gebied waarover de brokstukken en lichamen liggen verspreid, bedraagt ongeveer 25 vierkante kilometer.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: