vrijdag 4 juli 2014

'23 van 36 districten Donbas onder controle'

Voor een vergroting op de afbeelding klikken.
Het Oekraïense leger heeft inmiddels 23 van de 36 districten in de roerige Donbas onder haar controle gebracht. Dat heeft secretaris Andrei Paroebii van de Nationale Veiligheidsraad vanmorgen tijdens een persconferentie in Kiev meegedeeld. "De activiteiten van de rebellen worden minder. We hebben veel van hun spullen inmiddels kunnen vernietigen.'' Toch zijn er alleen al in de provincie Loehansk recentelijk 20 tanks en 122 pantserwagens geteld die vanuit Rusland binnen zijn gebracht. Volgens de Nationale Garde zouden vandaag twee Russische Mi-8 helikopters en een Mi-24 boven Oekraïens grondgebied zijn gesignaleerd.

Ook kwamen vanuit Rusland vier vrachtwagens met rebellen binnen. In een buitgemaakte pantserwagen zijn papieren gevonden die duiden op een Russische herkomst. Ook zou een afbeelding van het Russische staatsembleem en een legerregistratie zijn aangetroffen. ''Het is dus geen onzin als we het hebben over de inzet van Russische troepen in ons land.''

Paroebii gaf aan dat Rusland doorgaat met het sturen van nieuwe rebellen en wapens, nu onder het mom van humanitaire hulpverlening. Inmiddels hebben de Oekraïense autoriteiten aangegeven dat luchtaanvallen op binnenkomende transporten op handen zijn.

Volgens de secretaris van de Nationale Veiligheidsraad is van een terugtrekking van het Russische leger geen sprake meer. ''In tegendeel, er was slechts sprake van het verversen van de troepen aan de grens." Er zouden nu circa 40.000 Russische militairen nabij de grens met Oekraïne zijn.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: