maandag 1 juni 2020

Oud-president Kravtsjoek: 'Onze kernwapens waren 225 miljard euro waard'

Oud-president Leonid Kravtsjoek.
Oekraïne gaf op 4 december 1994 z'n kernwapens op, in ruil voor de toezegging van de Verenigde Staten, Rusland en Groot-Brittannië dat zij het land te allen tijde zouden beschermen tegen een vijandige aanval, van wie dan ook. Die toezegging is waardeloos gebleken. Daarom had Oekraïne zich volgens oud-president Leonid Kravtsjoek zich beter kunnen richten op een financiële vergoeding voor de kernwapens.

''Het waren tactische kerwapens, onder meer de legendarische Tu-22M straajargers. Ze werden overgedragen aan Rusland. Alles bij alles zou het nu gaan om een waarde van 225 miljard euro. Er is echter niet over een compensatie gesproken'', zegt Kravtsjoek in een interview met journaliste Alesja Batsman. Kravtsjoek was als president verantwoordelijk voor de ondertekening van het verdrag van Boedapest op 4 december 1994, waarbij Oekraïne z'n kernwapens opgaf.

Nu geeft hij toe naïef te zijn geweest. ''Ik kreeg te horen dat het ontzettend veel geld zou kosten om de kernwapens te behouden, maar nog meer om ze te vernietigen. Dat zouden we zelf nooit kunnen bekostigen.''

Bron: Unian

Geen opmerkingen: