dinsdag 1 juli 2014

Zware gevechten, leger maakt vorderingen

In de oostelijke provincies Donetsk en Loehansk is de hele dag door zwaar gevochten. In de provinciehoofdstad Donetsk werd het regionale politiebureau bestormd door gewapende rebellen. Die zouden dat gedaan hebben om pro-Russische separatisten te bevrijden die door de politie gegijzeld zouden zijn.

Maar ook werd gezegd dat de aanval bedoeld was om een lijst in handen te krijgen die de politie had opgemaakt met de namen van separatisten. En nog weer een andere aanvaller wist te melden dat een concurrerende groep rebellen uit de buurt van de stad Horlivka het gebouw had bezet en dat de aanval bedoeld was om het gebouw weer in handen te krijgen. Het is onduidelijk welke versie de juiste is.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft laten weten dat de bestorming het leven heeft gekost aan een politieman, terwijl twee van zijn collega's zwaargewond raakten.

In Kramatorsk regende het mortiergranaten en raketten vanaf de stellingen van het Oekraïense leger richting de rebellen die de stad sinds april beheersen. Zes inzittenden werden gedood en vijf raakten gewond toen de bus waarin ze zaten onder vuur werd genomen.

Tussen Kramatorsk en Slovjansk werd de 220 meter hoge tv-toren op de Karatsjoenheuvel omver geschoten. Via de sociale media verspreide foto's laten zien dat de omliggende gebouwen vol grote gaten zitten en dat de straten vol kraters zijn van de inslagen die het gevolg waren van een hevige beschieting door het leger.

De commandant van de rebellen in Slovjansk, de Russische militair Igor 'Strelkov' Girkin, zei dat veel inwoners van de al weken door de rebellen beheerste stad en van omliggende dorpen gewond zijn geraakt. De rebellen leden geen verliezen.

Het Oekraïense leger heeft laten weten dat het vandaag Zakitne, Stary Karavan, Broesivka en de grenspost Dovzjanski heeft weten te veroveren, zoals op onderstaande uitzending van TCH wordt uitgelegd.

Bronnen: Kyiv Post, YouTube, Twitter, Interfax, TCH

Geen opmerkingen: