zaterdag 5 juli 2014

Separatisten geven ook Kramatorsk op

De pro-Russische separatisten hebben na het verlies van hun bastion Slovjansk vervolgens ook Kramatorsk opgegeven. Na de massale opmars van het leger verzamelen de militante groepen zich in de 1 miljoen inwoners tellende stad Donetsk. Dat zei een woordvoerder van de opstandelingen zaterdag.

Voor het Oekraïense leger is de herovering van de beide steden "een van de grootste overwinningen'' genoemd sinds het begin van de antiterreuroperatie midden april. Het is ook een succes voor de pas een maand zetelende president Petro Porosjenko, die wegens zijn eenzijdige afkondiging van een bestand bakken kritiek over zich heen had gekregen. Radicale krachten eisen een harde aanpak van de separatisten.

Porosjenko gaf het leger het bevel het offensief voort te zetten. "Ik ben helemaal niet euforisch. De situatie blijft erg complex. De terroristen graven zich nu in de grote steden in", zei de president. De successen geven hem echter gelijk dat hij de wapenstilstand niet verlengd heeft. ‘De opstandelingen hebben de vuurpauze niet gesteund. Daar krijgen ze nu verdiend de rekening voor gepresenteerd.’

Naar de bevrijde plaatsen zal onmiddellijk brood, water, suiker en vlees gebracht worden, beval de president. "Bovendien zijn al arbeiders onderweg om vernielde gebouwen, water- en energieleidingen te repareren", benadrukte Porosjenko.

De chef van de geheime dienst Valentin Nalivajtsjenko sprak zich uit voor amnestie in de heroverde steden. "Vele normale burgers werden bewerkt met propaganda van de separatisten. Ze moeten een tweede kans krijgen", onderstreepte hij in Kiev.

Bron: Nieuwsblad.be

Geen opmerkingen: