dinsdag 8 juli 2014

'Rebellen wacht nog een nare verrassing'

Er staat de pro-Russische rebellen ''een nare verrassing'' te wachten als zij doorgaan met vechten. Dat heeft woordvoerder Andrei Lisenko van de Nationale Veiligheidsraad laten weten. Hij voegde er aan toe dat president Petro Porosjenko een plan heeft goedgekeurd om de rebellen te verdrijven uit de provinciehoofsteden Donetsk en Loehansk waar zij afgelopen weekeinde een heenkomen zochten nadat zij onder meer de stad Slovjansk moesten opgeven.

Details van het aanvalsplan wilde Lisenko niet geven. Wel legde hij uit dat het leger en de Nationale Garde nu al hun aandacht richten op het ontmantelen van trainingskampen en wegversperringen van de rebellen. De grens met Rusland is inmiddels onder controle. Ook wordt gaandeweg het gebied verkleind waarin zich nu nog gewapende rebellen bevinden. Op alle toegangswegen naar Donetsk en Loehansk zou het Oekraïense leger nu controleposten hebben opgezet. Burgers kunnen vrijelijk passeren.

De Luchtvaartdienst heeft vandaag het luchtruim boven de provincies Donetsk en Loehansk gesloten. Alleen militair luchtverkeer is nog mogelijk. Zolang de onrust in beide oostelijke provincies voortduurt blijft het luchtruim gesloten.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: