zondag 6 juli 2014

Porosjenko ziet opmars leger als 'keerpunt'

De meest aktuele situatie. Klikken voor vergroting.

Het Oekraïense leger heeft de Russischgezinde rebellen uit hun bolwerk Slovjansk verdreven. President Petro Porosjenko spreekt van een "keerpunt" in de strijd tegen de rebellen. De Oekraïense vlag wappert weer boven het stadhuis van Slovjansk - de rebellenvlag werd weggehaald. In de nacht van vrijdag op zaterdag trokken Oekraïense soldaten de stad in het oosten van het land binnen en verdreven de Russischgezinden. Volgens een bron dichtbij de rebellen waren de soldaten met 50 keer meer.

De herovering van Slovjansk, het sterkste rebellenbolwerk, is de meest noemenswaardige overwinning van Oekraïne in de strijd tegen de separatisten die al drie maanden duurt en aan 200 Oekraïense soldaten en honderden burgers en rebellen het leven heeft gekost. De opstandelingen hadden Slovjansk begin april met meer dan 100.000 mensen ingenomen. Ze bezetten er overheidsgebouwen, hesen de Russische vlag en riepen de onafhankelijkheid van Kiev uit.

"Dit is nog geen totale overwinning, geen tijd om vuurwerk af te schieten', zei de Oekraïense president Petro Porosjenko in een televisietoespraak. 'Maar het zuiveren van Slovjansk van tot de tanden bewapende bendes is van enorme symbolische betekenis. Dit is het keerpunt in de strijd tegen de militanten.'

De rebellen zijn uitgeweken naar het nabijgelegen Donetsk. Volgens nog niet bevestigde berichten zou ook de stad Kramatorsk weer in handen van Kiev zijn.

Rusland heeft in een reactie laten weten de teruggave van militair materieel uit de Krim aan Kiev tijdelijk te staken. Het Oekraïense leger heeft met zwaar geschut en vliegtuigen burgerdoden gemaakt en infrastructuur vernietigd, stelt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Rusland wil dat Oekraïne stopt met de militaire acties en overgaat tot een vreedzaam overleg.

In Donetsk en Loehansk, twee andere steden in het oosten van Oekraïne, bezetten separatisten nog altijd regeringsgebouwen. Bij de luchthaven van Donetsk zijn explosies gehoord toen vliegtuigen overvlogen. Een grenspost bij de Russisch-Oekraïense grens wordt volgens mediaberichten aan Oekraïense zijde gebombardeerd.

In de Zwarte Zee houden zowel de NAVO als Rusland een militaire oefening. Vrijdag bereikten vier marineschepen onder vlag van de NAVO de haven in het Bulgaarse Burgas. De organisatie wil niet zeggen of de oefening bewust gelijktijdig met de Russische oefening was gepland.

Bron: De Tijd

Geen opmerkingen: