maandag 14 juli 2014

Porosjenko: Russische militairen vechten mee

President Petro Porosjenko beschuldigt Rusland er van dat het militairen mee laat vechten aan de kant van de pro-Russische rebellen, terwijl ook een recent ontworpen raketsysteem in gebruik is bij de rebellen. De president uitte zijn beschuldigen vanmiddag aan het adres van het buurland tijdens een spoedzitting met de aanvoerders van leger en veiligheidsdiensten.

Porosjenko bevestigde eerdere berichten over deelname van het Russische leger aan het verzet in de Donbas. Eerder vandaag had een woordvoerder van het Oekraïense leger al te kennen gegeven dat Rusland bezig is met een troepenopbouw langs de grens en dat de rebellen grensposten beschieten on het mogelijk te maken tegelijkertijd meer pantserwagens de grens over te krijgen. Dat gebeurde onder meer bij de grensplaats Djakove.

Porosjenko heeft er in een gesprek met de Europese president Herman Van Rompuy op aangedrongen dat de Europese Unie haar afkeuring uitspreekt over de bemoeienis van Rusland met de gang van zaken in Oekraïne. Ook zou de EU zich moeten inzetten voor de vrijlating van twee Oekraïense gevangenen in Rusland, de piloot Nadja Savtsjenko en filmregisseur Ihor Sentsov.

Bronnen: Reuters, Interfax

Geen opmerkingen: