vrijdag 11 juli 2014

Peiling: Maidan nu broedplaats van criminaliteit

Burgemeester Vitali Klitsjko van Kiev dringt er opnieuw op aan dat de activisten het Onafhankelijkheidsplein in de hoofdstad ontruimen. ''Het is tijd dat het normale leven hier terugkeert'', aldus de pas benoemde burgemeester in een interview met het persbureau Interfax. Hij wijst er op dat de hoofdstad al vaker het voortouw heeft genomen bij ingrijpende veranderingen in het land en dat na verloop van tijd de situatie zich altijd weer heeft genormaliseerd.

"Maidan is veranderd. Het is niet meer de plek die het enkele maanden geleden was, toen het volk zich hier sterk maakte een leven in een vrije, democratische samenleving'', meent Klitsjko die er op wijst dat er veel dronken mensen op het plein zijn. ''We noemden het hier Euromaidan, maar dit heeft niets meer met Europese normen en waarden te maken.''

Afgelopen week vielen er bovendien vier gewonden bij een nachtelijke schietpartij op het plein. Er zijn nu nog 800 activisten aanwezig, die niet alleen een tentenkamp op het Onafhankelijkheidsplein hebben maar ook nog altijd overheidsgebouwen rond het plein bezet houden.

Klitsjko beroept zich bovendien op een recente opiniepeiling waaruit blijkt dat 80 procent van de inwoners van de hoofdstad achter het anti-regeringsprotest van de afgelopen winter stond, maar dat nu 82 procent het tentenkamp op Maidan weg wil hebben. Voor 79 procent van de ondervraagden geldt dat het plein nu een broedplaats is geworden voor criminaliteit, terwijl 89 procent nu eindelijk wel eens af wil van de barricades. Dat geldt zeker voor de Chreschatikstraat, de belangrijkste winkelstraat van Kiev.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: