woensdag 16 juli 2014

Oekraïne beschuldigt Rusland van luchtaanval

Oekraïne heeft Rusland er nogmaals van beschuldigd betrokken te zijn in het conflict met separatistische rebellen. Moskou zou een rol gespeeld hebben in een luchtaanval op een Oekraïens dorp waarbij elf doden vielen. Oekraïne meent dat Rusland mee verantwoordelijk is voor een luchtaanval op het dorp Snizjne op dinsdag waarbij elf mensen om het leven kwamen. Acht anderen raakten gewond, waarbij een kind. Twaalf appartementen werden in de aanval vernietigd.

''Een onbekend vliegtuig voerde dinsdagochtend een bombardement uit op Snizhne, 20 km van de grens met Rusland. Het kan enkel beschreven worden als een cynische provocatie", aldus Andrei Lisenko, woordvoerder van de Nationale veiligheidsraad, tegen het persbureau Reuters. Zijn opmerking blijkt een beschuldiging aan het adres van Rusland, aangezien rebellen geen gebruik hebben gemaakt van vliegtuigen in het conflict.

Een separatistische leider zei dan weer dat de aanval door een Oekraïens oorlogsvliegtuig werd uitgevoerd. Zo bericht het Russische persagentschap Interfax. Maar militairen en het ministerie van Buitenlandse Zaken zeiden dat sinds maandag geen gevechtsvliegtuigen meer waren opgestegen, omdat een zoek- en reddingsoperatie voor overlevenden van een neergehaalde An-26 in het gebied werd voorbereid. Maandag werd het militair transportvliegtuig neergehaald door een raket die volgens Kiev vanop Russisch gebied werd afgevuurd.

Bron: Knack.be

Geen opmerkingen: