woensdag 2 juli 2014

Nieuw bestand voor Oost-Oekraïne in de maak

De ministers van Buitenlandse zaken van Duitsland, Frankrijk, Oekraïne en Rusland hebben vanavond in Berlijn afgesproken dat ze een aantal maatregelen gaan voorbereiden die een nieuw staakt-het-vuren mogelijk maken, ditmaal een bestand van alle betrokken partijen. Vanaf zaterdag moet verder worden onderhandeld, ook met de pro-Russische separatisten

Oekraïne krijgt in het akkoord - dat nog niet definitief is - de controle terug over de eigen grens met Rusland, terwijl waarnemers van de OVSE de situatie nauwlettend in de gaten houden.

De regering in Kiev kondigde op vrijdag 20 juni een eenzijdig staakt-het-vuren aan dat na een week nog eens werd verlengd en vervolgens afgelopen maandagvond afliep. Een nieuw bestand zat er niet in omdat de separatisten weliswaar te kennen gaven dat zij zich er aan zouden houden, maar vervolgens werd die afspraak tot liefst honderd maal geschonden.

Het gesprek vond plaats in Berlijn op uitnodiging van de Duitse bewindsman, Frank-Walter Steinmeier. Die zei dat de gesprekken in de richting van een staakt-het-vuren gaan. Er is volgens Steinmeier een duidelijke wil om de wapens neer te laten leggen. Zijn Russische collega Sergej Lavrov verklaarde dat hij verwachtte dat een wapenstilstand snel tot stand kan komen. De vier landen zien volgens hem de noodzaak om het snel eens te worden over de voorwaarden voor een langdurig bestand.

Rusland zal in dat geval waarnemers van de OVSE toelaten tot bepaalde grensovergangen. Verder zei Lavrov dat Moskou aan het werk gaat om mensen vrij te krijgen die door de pro-Russische separatisten worden vastgehouden.

Bronnwn: Kyiv Post, NU.nl

Geen opmerkingen: