dinsdag 15 juli 2014

Militaire attaches mogen kijken aan Russische grens

Het Russische ministerie van Defensie heeft de militaire attachees van achttien landen uitgenodigd om de situatie aan de grens met Oekraïne in de provincie Rostov vandaag zelf in ogenschouw te nemen. Het gaat om diplomaten uit onder meer de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Nederland, België, China en Japan. Ook de Oekraïense militair attaché in Moskou heeft een uitnodiging ontvangen.

In het dorp Donetsk bij de stad Rostov vielen zondagmorgen een dode en twee gewonden door de inslagen van zes mortiergranaten die volgens Rusland door het Oekraïense leger zijn afgeschoten. Oekraïne ontkent en zegt de pro-Russische rebellen het hebben gedaan om een reactie van Moskou uit te lokken.

Aan de Russische kant is sprake van toenemende troepenopbouw. De NAVO schat die op 12.000 tot 20.000 militairen. Eerder waren dat er 40.000, maar dat aantal werd vervolgens teruggebracht tot circa 1.000 en is de afgelopen dagen dus weer groeiende. Oekraïne vreest voor een invasie, maar Rusland ontkent plannen in die richting te hebben.

Bron: Itar-Tass

Geen opmerkingen: