maandag 7 juli 2014

Leger maakt zich op voor de strijd om Donetsk

Het leger maakt zich op om de pro-Russische rebellen ook te verjagen uit de provinciehoofdsteden Donetsk en Loehansk, met respectievelijk een miljoen en bijna een half miljoen inwoners. Na het veroveren van onder meer de steden Slovjansk, Kramatorsk, Droezjkivka en Artemisvk is het optimisme bij de Oekraïense regering toegenomen dat snel een einde gemaakt kan worden aan de opstand in de Donbas.

Met name in Donetsk is de angst echter groot dat de stad het volgende strijdtoneel wordt in het al drie maanden voortdurende geweld. Er is weinig verkeer, maar wel zijn er grote aantallen gewapende mannen in camouflagekleding gesignaleerd. Het openbaar vervoer werkte vandaag normaal en de winkels hebben nog voldoende voorraden. Duizenden inwoners zouden de stad al hebben verlaten, maar vandaag was daar volgens het persbureau Interfax weinig van te merken.

In de stad werd gisteren een demonstratie gehouden als steunbetuiging aan de rellen, waaraan naar schatting 1.000 mensen mee deden. Pavel Goebarev, de leider van de Volksrepubliek Donetsk, kondigde een partizanenstrijd aan, maar moest tegelijkertijd toegeven dat de rebellen zonder verdere Russische steun kansloos zijn.

De rebellen mogen zich dan hebben teruggetrokken, ze blijven stellingen van het leger aanvallen. Ook werden vandaag drie bruggen opgeblazen om de opmars van het leger te vertragen. Bij een aanval op een grenspost zijn vandaag negen grenswachten gedood en raakten 112 gewond. Een van de gewonden is naar een ziekenhuis in Israël gevlogen voor een medische behandeling.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: