donderdag 10 juli 2014

Doodvonnissen op basis Sovjet-oorlogswet uit 1941


Een 'militair tribunaal' van de pro-Russische rebellen onder aanvoering van commandant Igor Strelkov heeft op 17 juni in de stad Slovjansk drie mannen ter dood veroordeeld op basis van een Sovjet-oorlogswet uit 1941. De 31-jarige Alexei Borosovitsj Pitsjko zou volgens een getuige door een vuurpeloton terechtgesteld zijn.

Pitsjko was in maart vrijgekomen na het uitzitten van een gevangenisstraf. Hij ging meteen weer in de fout door twee t-shirts en een broek te stelen uit het huis van buren die gevlucht waren voor het geweld. Rebellen-commandant Strelkov wilde met zijn veroordeling een voorbeeld stellen om verdere plunderingen te voorkomen.

Twee andere rebellen werden ter dood veroordeeld voor het ontvoeren van een inwoner van Slovjansk, die ze opsloten in het plaatselijke hoofdkwartier van de staatsveiligheidsdienst SBU. Ook werd het huis van de man door het duo geplunderd. Dmitri Georgovitsj 'Bolgar' Slvov en Nikolai Alexandrovitsj 'Loeka' Loekjanov zouden ook geexecuteerd zijn.

Alexander Valerijetisj Pirozjenko ontkwam ternauwernood aan het vuurpeloton nadat hij van verraad was beschuldigd. Hij zou 's nachts tijdens een vuurgevecht met een legereenheid met een zaklantaarn hebben geschenen, waarmee hij volgens zijn kameraden hun positie had verraden.

Verslaggever Christopher Miller van de Amerikaanse nieuwssite Mashable kreeg de door Strelkov ondertekende doodvonnissen afgelopen dinsdag in handen toen hij Slovjansk bezocht. Hij deed navraag bij onder meer de moeder en vrienden van Alexei Pitsjko en publiceerde vanavond zijn schokkende bevindingen.

Bron: Mashable

Geen opmerkingen: