zaterdag 12 juli 2014

Dodental stijgt, maar onzekerheid over aantallen

Het dodental in de Donbas stijgt, maar dat is momenteel ook het enige dat duidelijk is. Zowel van de kant van de regering als van de pro-Russische separatisten worden aantallen doden genoemd, maar het is verre van zeker dat deze aantallen kloppen. Procureur-generaal Vitali Jarema, de hoogste man bij het Openbaar Ministerie, beloofde afgelopen week dat van elk sterfgeval in het oorlogsgebied achteraf wordt vastgesteld wie daarvoor verantwoordelijk is geweest.

Het ministerie van Volksgezondheid liet donderdag weten dat er sinds april 478 burgerdoden zijn gevallen. Daar werd naderhand bij aangetekend dat daarbij ook alle 'gewone' sterfgevallen in de twee oostelijke provincies zijn inbegrepen en dat het onmogelijk is om onder de huidige omstandigheden vast te stellen wie wel en wie niet door oorlogsgeweld om het leven is gekomen.

De Verenigde Naties spraken halverwege juni over 356 doden, waarvan 257 burgers, maar heeft inmiddels alarm geslagen over het verontrustend grote aantal burgerslachtoffers na het aflopen van het eenzijdige staakt-het-vuren. Afgelopen week meldde mensenrechtencommissaris Navi Pillay van de VN dat vorige maand zeker vijf kinderen om het leven zijn gekomen in de Donbas. 'Er zijn berichten over het gebruik van landmijnen die inmiddels tot drie mensenlevens hebben geëist en voor diverse gewonden hebben geleid', aldus Pillay.

Gisteren meldde het ministerie van Defensie dat er inmiddels meer dan 200 militairen zijn gedood bij gevechten, maar het is onzeker of ook dit aantal klopt. Zeker gezien de verwarring die eveneens gisteren ontstond over een raketaanval van de rebellen op een legereenheid. Het ministerie van Binnenlandse Zaken sprak van 30 doden, Defensie kwam later met 19 doden.

Een aanvoerder van de Volksrepubliek Donetsk sprak tegenover het persbureau AP gisteren over meer dan 500 doden onder de rebellen. Over en weer worden beschuldigingen geuit dat het eigen dodental naar buiten toe laag wordt gehouden om de moed erin te houden bij de eigen mensen.

Bron: AP

Geen opmerkingen: