donderdag 17 juli 2014

Boeing 777 neergeschoten door rebellen: veel doden

Een Maleisisch passagiersvliegtuig dat van Schiphol was vertrokken met zeker twintig Nederlanders aan boord, is neergestort op Oekraïens grondgebied. Het toestel zou zijn neergeschoten en meer dan 300 mensen zouden zijn omgekomen. Dat meldt het persbureau Interfax op basis van verklaringen van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken. Het toestel was onderweg naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur.

D-Reizen bevestigt dat er Nederlanders aan boord zaten. Ook via ANWB Reizen zouden vijftien of zestien personen aan boord zijn gestapt. Het gaat om mensen die geboekt hebben bij Fox Reizen en SNP, dat valt onder ANWB Reizen.

Touroperator WTC.nl gaat uit van tussen de twintig en dertig "Nederlands-sprekenden" die via de site een plaats in het vliegtuig hebben geboekt. Ook reiswebsite ATP.nl stelt dat er vier Nederlanders tickets hadden geboekt voor de vlucht. Minister Ivo Opstelten verklaarde rond 20.15 uur dat er "veel Nederlanders" onder de slachtoffers zijn.

De Boeing 777, met zeker 280 passagiers en 15 bemanningsleden aan boord, is volgens een adviseur van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken met een luchtdoelraket neergeschoten door pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne.  De eerste lichamen van de slachtoffers van de vliegtuigcrash in Oekraïne zijn geborgen. Een verslaggever van persbureau AP telde zeker 22 lijken.

Het toestel lijkt al voor de crash in tweeën te zijn gebroken. De brokstukken zijn verspreid over een groot gebied. Een woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Rampenbestrijding stelt dat zeker honderd lichamen op de rampplek zijn gezien. Lichaamsdelen liggen tot op 15 kilometer van de rampplek.

Pro-Russische separatisten geven rond 20.30 (Nederlandse tijd) aan dat ze de zwarte doos tussen de wrakstukken hebben gevonden. Eerder verklaarden ze de zwarte doos over te zullen dragen aan Moskou.

Het toestel kwam volgens Interfax niet ver van de Oost-Oekraïense stad Donetsk, vijftig kilometer van de grens met Rusland, neer. In die regio wordt de afgelopen weken dagelijks gevochten tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: