dinsdag 1 oktober 2024

Rutte benadrukt dat Oekraïne in de NAVO hoort

Op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel is Mark Rutte geïnstalleerd als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Na een ceremonie heeft hij officieel het stokje overgenomen van Jens Stoltenberg, die tien jaar lang de baas was van het militair bondgenootschap. 
Rutte noemde Oekraïne als een topprioriteit en zei dat het land thuishoort in de NAVO. Hij benadrukte daarbij dat Kyiv militair gesteund moet worden in de oorlog tegen Rusland.

Rutte begint zijn nieuwe baan direct in turbulente tijden, met onder meer de oorlog in Oekraïne. Voor de voormalig premier van Nederland is dat een van zijn prioriteiten wanneer hij aan de slag gaat. 'Dat staat bovenaan onze lijst. We moeten ervoor zorgen dat Oekraïne de overhand krijgt in de strijd', zei hij kort op vragen van journalisten. Later voegde hij er bij zijn toespraak aan toe: 'Ik weet uit eigen ervaring met de ramp met de MH17 in 2014 dat dit conflict niet ophoudt bij de frontlinie.'

Een van Ruttes belangrijkste taken op dat vlak wordt om politiek draagvlak te organiseren om Oekraïne te blijven voorzien van steun, nu de Oekraïense roep op westerse wapens groot blijft. Ook wil Oekraïne meer ruimte krijgen om de wapens op Russische grondgebied in te zetten.

Sinds de Russische invasie in 2022 probeert Oekraïne versneld lid te worden van de NAVO en de Europese Unie. In juli werden de NAVO-landen het eens dat de weg van Oekraïne naar het lidmaatschap 'onomkeerbaar' is. Hoelang die weg is, is niet duidelijk omdat onder meer de Amerikaanse president Joe Biden liet weten dat Oekraïne geen lid kan worden zolang het land in oorlog is.

Rutte benadrukte ook dat China moet stoppen met wapenleveranties aan Rusland in de oorlog tegen Oekraïne. 'Dit moet stoppen', zei hij op de persconferentie. 'De leveranties hebben ook impact op hun positie in de wereld. China kan het grootste conflict in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog niet blijven voeden. Door zijn steun aan de militaire industrie van Rusland is China een beslissende leverancier geworden van Ruslands oorlog in Oekraïne.'

Bron: NOS, foto Mark Rutte: Wikipedia

Geen opmerkingen: