zondag 31 juli 2022

Zelenski roept op tot evacuatie bevolking Donetsk

President Volodimir Zelenski heeft de bevolking langs de frontlijn in de provincie Donetsk opgeroepen om een veilig heenkomen te zoeken. Er zijn naar schatting tussen de 200.000 en 220.000 inwoners in het gebied waar gevochten wordt en nog dagelijks burgerslachtoffers vallen. Vrijdag vielen zes doden en raakten zestien mensen gewond. 

Er is in de afgelopen weken al vaker een beroep gedaan op de bevolking om te vertrekken, maar nu is het volgens Zelenski de hoogste tijd om daar gehoor aan te geven. Wie toch wil blijven, kan gedwongen worden om te vertrekken, voegde hij er aan toe. 'Ga, wij zullen jullie helpen', aldus de president. 'In dit stadium van de oorlog is angst zaaien het belangrijkste wapen van Rusland.' 

De komende winter baart de Oekraïense regering zorgen. Vooral ook omdat er nog altijd minstens 50.000 kinderen in het oorlogsgebied zijn. 'Zij moeten hoognodig geëvacueerd worden, want hun levens lopen gevaar als ze in de kou en in het donker zitten zonder verwarming en elektriciteit', valt te lezen in een verklaring van het ministerie van Reïntegratie van de Tijdelijk Bezette Gebieden.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: