zaterdag 30 juli 2022

53 Oekraïense krijgsgevangenen dood in Olenivka

Het krijgsgevangenkamp in Olenivka na de aanval.
Het Internationale Rode Kruis wil toegang krijgen tot het gevangenenkamp in Olenivka, waar gisteren 53 Oekraïense krijgsgevangenen om het leven kwamen. Het Rode Kruis wil de lichamen van de omgekomen soldaten bergen en er voor zorgen dat de tientallen gewonden medische verzorging krijgen. In het gevangenenkamp in door het Russische leger bezet gebied in de provincie Donetsk zaten militairen die eerder het Azovstal-complex in Marioepol verdedigden.

Rusland beweert dat het Oekraïense leger het gevangenenkamp heeft beschoten met een HIMARS-raketsysteem, waarmee precisieraketten vanaf grote afstand (tot zo'n 80 kilometer) afgevuurd kunnen worden. Deze raketten worden via een satelliet aangestuurd en kennen volgens militaire experts een marge (afwijking) van slechts enkele tientallen meters. 

Daardoor is het onwaarschijnlijk dat het Oekraïense leger per ongeluk het gevangenenkamp in Olenivka heeft beschoten. Er zouden ook alleen gevangenen zijn gedood of gewond, de Russische bewakers bleven verrassend genoeg allemaal ongedeerd. De Oekraïense inlichtingendienst SBOe zegt bovendien informatie te hebben dat de aanval op het kamp is uitgevoerd door huursoldaten van het bedrijf Wagner die zijn ingehuurd om voor het Russische leger te vechten.

Volgens majoor Mikita Nadtotsjii, commandant van het Azov-regiment, gaat het hier om een executie van zijn manschappen door het Russische leger. 'Ze weten inmiddels dat ze zoiets ongestraft kunnen doen', aldus Nadtotsjii. Hij wordt in die opvatting gesterkt door een bericht dat de Russische ambassade in Groot-Brittannië vanmorgen op Twitter plaatste. In deze tweet roept de ambassade op om gevangen genomen soldaten van het Azov-regiment te executeren. 'Ze verdienen het om te sterven, niet door een vuurpeloton maar door ophanging omdat het geen echte soldaten zijn. Ze verdienen een vernederende dood.'

Bronnen: Ukrinform, uazmi.com, Twitter, NOS

Geen opmerkingen: