dinsdag 16 november 2010

Pro-Russische president zoekt toenadering tot EU

President Viktor Janoekovitsj heeft Oekraine weer op de Europese agenda weten te krijgen. Dat begon meteen al toen Janoekovitsj besloot voor Brussel te kiezen, in plaats van Moskou, voor z'n eerste buitenlandse bezoek. Bovendien heeft de Oekraiense regering in de afgelopen maanden meermalen laten weten dat aansluiting bij de EU als lange-termijnvisie wordt gezien.

Opmerkelijk dat de pro-Russische regering dit standpunt inneemt en ook alle moeite doet om de banden met de EU aan te halen, aldus de Roemeense Europarlementarier Adrian Severin in een commentaar op de website EU Observer.

Door de constante strubbelingen tussen de vorige president Viktor Joesjenko en z'n premier Julia Timosjenko had de pro-Westerse regering juist voor verwijdering gezorgd met de EU. Veel waarnemers zagen het niet meer goed komen, toen de idealen van de Oranjerevolutie verwaterden.

"Het is waar", aldus Severin, "dat president Janoekovitsj en zijn regering de Europse integratie niet als enige topprioriteit hebben in het buitenlandse beleid. Ze hebben ook veel energie gestopt in het normaliseren van de betrekkingen met hun andere grote buur, de Russische Federatie. Dit was een absolutie noodzaak voor het land na de gasruzies met Rusland die de economie van Oekraine grote schade hebben berokkend. Het verbeteren van de relatie met Rusland was ook in het belang van de miljoenen huishoudens in de Europese Unie die nog niet zo lang geleden de dreiging boven hun hoofd hadden van een hele koude winter, dankzij de slechte relatie tussen Rusland en Oekraine."

Volgens Severin is het daarom belangrijker om de huidige regering niet zonder meer als pro-Russisch te beschouwen, maar vooral als pro-Oekraiens. Het is zaak voor de EU om de dialoog met Oekraine gaande te houden.

Geen opmerkingen: