vrijdag 26 november 2010

Minimumloon in Oekraïne een kwestie van overleven

Vijf vrijwilligers wilden het wel proberen, een maand lang leven van het minimumloon, slechts 30 grynvnia (nog geen 3 euro) per dag. Maar één van de vijf slaagde erin met dit bedrag het einde van de maand te halen. Het is geen leven maar óverleven, constateert de Kyev Post op basis van de ervaringen van het vijftal.

Gezellig bijpraten met vrienden onder het genot van een kop koffie zit er niet in. Geen vlees. En pas nieuwe schoenen als de oude helemaal uit elkaar zijn gevallen. Wel eten ze veel goedkope pasta en brood. Slapen helpt om de honger te verdrijven. Het betekent dat iemand zonder geld veel slaapt...

Naar schatting 2 miljoen Oekraïners (van de 48) leeft van een minimumloon. Dat betekent een maandinkomen van 907 gryvnia's, zo'n 90 euro. Veel gepensioneerden moeten het overigens met nóg minder doen: hun maandelijkse uitkering bedraagt circa 70 euro.

De enige die het experiment van een maand wist vol te houden, was de 47-jarige lerares Hanna Pokotylo uit het district Ivano-Franivsk. ''Van dit minimumloon kun je alleen rondkomen in je eentje, op een eilandje in de Stille Zuidzee'', constateert de 48-jarige Serhiy Chyzhov uit Zhaporizhia die het toch nog 25 dagen vol wist te houden."Ik leed constant honger en dat maakte me nerveus en ongedurig", aldus de 25-jarige student Leonid Alpatov uit Luhansk. Hij stopte na 8 dagen.

Pokotylo viel in een maand tijd drie kilo aan gewicht. Twee andere deelnemers werden ziek. Medicijnen of een dokter konden zij zich niet veroorloven.

Volgens de vakbonden, initatiefnemers van dit 'experiment', moet het minimumloon op zo'n 200 euro liggen.

Geen opmerkingen: