Het Kremlin blijft stug vasthouden aan de doelen die het uitgangspunt vormden voor de invasie in Oekraïne. Er is dan ook geen sprake van het doen van concessies als het op onderhandelingen aan komt, stelt het Institute for the Study of War (ISW) vast.
Oekraïne moet als onafhankelijk land van de kaart, er mag slechts een klein leger van hooguit 50.000 militairen over blijven en uiteraard mag Oekraïne nooit en te nimmer deel uitmaken van de NAVO.
Poetin's adviseur Nikolaj Patroesjev, voormalig secretaris van de Nationale Veiligheidsraad, zei gisteren in een interview met de krant Komsomolskaja Pravda dat 'er geen sprake van kan zijn' dat Rusland de bezette delen van Oekraïne teruggeeft. Hij beweert zelfs dat Donetsk, Loehansk, Zaporizja en Cherson door de neoreferenda van september 2022 legitiem Russisch grond gebied zijn.
Patroesjev knoopte er meteen aan vast dat internationale erkenning dat de bezette gebieden, ook de Krim, tot Rusland behoren een voorwaarde moet zijn bij eventuele onderhandelingen. In het interview bevestigt hij nog maar eens dat het Kremlin vasthoudt aan de doelen waarmee de invasie bijna drie jaar geleden is begonnen.
'Poetin noemde de 'demilitarisering' en 'denazificatie' van Oekraïne in een toespraak op 23 februari 2022 als de hoofddoelen van de invasie. Deze doelen houden in dat Oekraïne zichzelf niet meer kan verdedigen en dat er een pro-Russische marionettenregering wordt geïnstalleerd', meent het ISW.
Het ISW blijft erbij dat Poetin met de oorlog in Oekraïne de NAVO uit elkaar wil spelen en dat hij de volledige controle wil verkrijgen over Oekraïne, en het ISW heeft geen enkele indicatie dat Poetin bereid is om daar bij toekomstige onderhandelingen van af te zien.
Russische regeringsvertegenwoordigers blijven volhouden dat een onafhankelijk Oekraïne niet bestaat, maar bij Rusland hoort. Minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken sprak gisteren tijdens een persconferentie over 'het land dat nu Oekraïne wordt genoemd'. En Patroesjev wijst in het interview met de Komsomolskaja Pravda op de 'broederlijke' banden tussen Rusland en Oekraïne, daarbij ontkennend dat beide landen cultureel en historisch van elkaar verschillen. 'Dit is één van de belangrijkste manieren om de Westerse steun voor Oekraïne te ondermijnen', meent het ISW.
Bron: ISW
Geen opmerkingen:
Een reactie posten