De Duitse minister van Defensie Boris Pistorius is bereid om Duitse soldaten naar Oekraïne te sturen om in een gedemilitariseerde zone toezicht te houden op een eventueel staak-het-vuren. Dat zegt de minister in een interview met de Süddeutsche Zeitung. Gevraagd naar een mogelijke inzet van Duitse troepen om een bufferzone tussen Rusland en Oekraïne te helpen beveiligen, mocht tot zo'n zone worden besloten, antwoordt Pistorius: 'Wij zijn de grootste NAVO-partner in Europa. Het is duidelijk dat er voor ons een rol is weggelegd'. Hij voegde eraan toe dat de kwestie 'te zijner tijd besproken zal worden'.
Dee Litouwse minister van Buitenlandse Zaken liet vorige week eenzelfde geluid horen. Tegenover LRT TV verklaarde minister Kestutis Budrys dat Litouwen samen met zijn bondgenoten troepen naar Oekraïne zou sturen als Kyiv daarom zou vragen. 'Als de vraag zich voordoet, twijfel ik er niet aan dat de Litouwse vlag er zal zijn', zei Budrys. Vorige maand zei de Italiaanse minister van Defensie Guido Crosetto dat ook zijn regering bereid zou zijn om deel te nemen aan een mogelijke missie.
De uitspraken illustreren de toenemende bereidheid binnen Europa om troepen naar Oekraïne te sturen in het kader van een vredesmacht nu de verdediging van Oekraïne een Europese aangelegenheid dreigt te worden. En nu vredesonderhandelingen steeds minder onwaarschijnlijk worden.
In februari beet de Franse president Emmanuel Macron het spits af door op een Europese top te verklaren het sturen van troepen niet uit te sluiten. 'Er bestaat geen consensus over het sturen van grondtroepen', zei hij toen. 'Dat gezegd hebbende moet niets worden uitgesloten. We zullen alles doen wat we kunnen om te voorkomen dat Rusland wint.' Overigens haastten de Europese leiders zich destijds om zich te distantiëren van Macrons uitlatingen.
Macron lijkt in stilte de daad bij het woord te hebben gevoegd, Frankrijk heeft onder de codenaam 'Persée' in het geheim special forces getraind voor een mogelijke inzet in Oekraïne, meldt de Franse denktank Intelligence Online. Volgens de denktank werd getraind op het scenario van een Russische aanval op Oekraïne vanuit Belarus en deden er 3.000 Franse militairen mee aan de trainingsoperatie.
Bron: BNR Nieuwsradio, foto Pistorius: website president Oekraïne
Geen opmerkingen:
Een reactie posten