vrijdag 31 januari 2025

Nederland leidt grondpersoneel op voor F-16's

Defensie levert een bijdrage aan de opleiding van 26 Oekraïners tot crewchiefs voor de F-16. Deze technici zijn voor vertrek en na terugkeer op de basis verantwoordelijk voor de jachtvliegtuigen. De opleiding vindt plaats op een vliegbasis en duurt tot eind april. Dat maakte minister Ruben Brekelmans vandaag bekend tijdens een bezoek van zijn Oekraïense evenknie Rustem Umerov in Den Haag.

De crewchiefs zijn verantwoordelijk voor de laatste checks. Na het opstarten en afronden van alle controles, trekt hij of zij de veiligheidspennen van onder andere het landingsgestel en de brandstoftanks eruit. Daarna kan de F-16 de shelter uitrijden en vervolgens opstijgen. Ook na terugkeer nemen crewchiefs de toestellen weer over van de vlieger.

Nederland heeft zelf het initiatief genomen voor het faciliteren van de opleiding tot F-16-grondpersoneel. Bij de opleiding zelf is Defensie niet betrokken. Ons land geeft samen met Denemarken en de Verenigde Staten leiding aan de zogeheten Air Force Capability Coalition (AFCC). Deze heeft onder meer als doel om de Oekraïense luchtmacht interoperabel te maken met NAVO-partners.

Nederland maakte eerder al bekend 24 F-16’s aan Oekraïne te leveren. De luchtmacht heeft de toestellen zelf niet meer nodig vanwege de overstap op de F-35. Het opleiden van Oekraïense vliegers gebeurt onder meer via het Europese F-16-trainingscentrum in Roemenië. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van 18 Nederlandse F-16’s.

Bron: Defensie.nl

Zijn de Noord-Koreanen nu al opgebruikt?

Het was al voorspeld dat het meevechten van Noord-Koreaanse soldaten aan Russische zijde geen succesverhaal zou worden en dat is inmiddels bewaarheid. Niet alleen is al een derde van de 11.000 Noord-Koreanen gesneuveld of zwaar gewond geraakt, maar ook zijn al twee weken geen Noord-Koreaanse soldaten meer gesignaleerd op meerdere plekken langs het front in de Russische provincie Koersk. 

Het is nog onduidelijk of dit is vanwege de hoge verliezen of dat de Noord-Koreanen zijn teruggetrokken omdat er vanwege taalproblemen of een verschil in mentaliteit met de Russische soldaten waarmee ze geacht werden om samen op te trekken.

Newsweek meldt vandaag dat Noord-Koreaanse soldaten tuberculose voorwenden om te voorkomen dat ze naar Rusland worden gestuurd. Hun families geven meer dan honderdmaal het gemiddelde maandsalaris uit aan vervalste medische verklaringen. Het zou gaan om bedragen tussen de 95 en 480 euro. Enorme bedragen, want iemand in Noord-Koreaanse overheidsdienst verdient maximaal nog geen 3 euro per maand.

Familieleden van in Rusland gesneuvelde Noord-Koreaanse soldaten krijgen verklaringen waarin wordt verklaard dat dat zij gesneuveld zijn tijdens een 'heilige gevechtstraining ter ere van het vaderland' zonder nadere uitleg waar dit precies plaats heeft gehad.

Bron: RBC-Ukraine

Peiling: Oekraïners krijgen het steeds moeilijker

Slechts een op de tien Oekraïners is het afgelopen jaar zonder stressvolle situaties doorgekomen, terwijl een op de vier (26 procent) geconfronteerd werd met het overlijden van een dierbare. Een opiniepeiling van het onderzoeksbureau KIIS geeft aan dat vier op de tien Oekraïners (39 procent) te maken had met beschietingen of bombardementen en een op de drie (30 procent) moest een of meer dierbaren missen door oorlogsomstandigheden.

Het zijn de slechtste cijfers in jaren. Ter vergelijking: in 2013, het laatste jaar zonder oorlog, had de helft van de Oekraïners (52 procent) op een of andere manier te maken met een stressvolle situatie. Nu is dat volgens KIIS 87 procent.

 Maar, stelt onderzoeker Volodimir Paniotto, het betekent niet dat de Oekraïners op het punt staan om op te geven. 'Ondanks alle moeilijkheden die ze door de oorlog ervaren, geven ze aan dat ze door willen vechten.' Eerdere peilingen van toonden dat aan en ook zijn de meeste Oekraïners niet bereid om grondgebied op te geven in ruil voor vrede. 

Bron: Oekrajinska Pravda

VS-minister Rubio wil concessies van beide kanten

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio vindt dat zowel Rusland als Oekraïne concessies moeten doen als ze gaan onderhandelen over het beëindigen van de oorlog. Aan beide kanten wordt een hoge prijs betaald voor deze oorlog, aldus Rubio. Dat moet stoppen en zowel Rusland als Oekraïne moeten zich er van bewust zijn dat ze er bij onderhandelingen niet het maximale uit kunnen halen.

Rubio veroordeelt in een interview met de Amerikaanse tv-journalist Megyn Kelly de daden van de Russische president Vladimir Poetin, maar stelt ook vast dat de Verenigde Staten en het Westen in het algemeen ook fouten hebben gemaakt. 

'Het was onjuist dat we er vanuit zijn gegaan dat Oekraïne niet alleen in staat zou zijn om Rusland te verslaan, maar ook dat de situatie van 2012 of 2014 hersteld kon worden, dus voordat de Russen de Krim annexeerden.' Dat is volgens Rubio de afgelopen anderhalf jaar uitgelopen op het financieren van een langdurige oorlog. 

Over de komende onderhandelingen: 'Er is veel werk te doen. Het gaat niet eenvoudig worden. En ik denk dat alleen de Verenigde Staten, president Trump dat voor elkaar kunnen krijgen.'

Tijdens de hoorzitting in de Amerikaanse Senaat over zijn benoeming als minister van Buitenlandse Zaken suggereerde Rubio dat Oekraïne de eis moet laten vallen dat Rusland alle gebieden terug moet geven die het in de afgelopen tien jaar heeft bezet.

Bron: European Pravda

donderdag 30 januari 2025

Negen doden bij aanval op flatgebouw Soemi

Een Russische aanval met een drone op een flatgebouw in de stad Soemi heeft het leven geëist van negen bewoners. Er vielen ook dertien gewonden, waaronder een kind. Onder de doden bevonden zich drie echtparen op leeftijd. De aanval was afgelopen nacht. Aanvankelijk werd gemeld dat er vier doden waren, maar in de loop van de dag werden de lichamen van nog vijf dodelijke slachtoffers uit het puin gehaald door reddingswerkers.

In de stad Zaporizja vielen twee doden. Er worden steeds meer Russische aanvallen gemeld. Afgelopen nacht waren er zestien luchtaanvallen op het dorp Novopavlivka, werd een raket afgevuurd op Novodarivka. Ook werden 190 Russische drones geteld en waren er 194 aanvallen met artillerie op dorpen in deze zuidelijke provincie.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto Soemi: Staatsnooddienst

Duitsland 'verkoopt' Oekraine voor Russisch gas

Binnen de Europese Unie, met Hongarije en Duitsland voorop, wordt volgens de Financial Times gesproken over het hervatten van de levering van Russisch aardgas als onderdeel van een vredesakkoord tussen 
Rusland en Oekraïne. Er is wel veel tegenstand van andere EU-lidstaten, vooral die in het oosten die nog achter Oekraïne staan. 

Een maand geleden stopte het transporteren van Russisch aardgas via Oekraïne naar Europa, toen een langjarig contract daarvoor afliep. Europa koopt nog wel vloeibaar gas (LNG) van Rusland. Na de sabotage van de NordStream komt er alleen nog aardgas via de TurkStream vanuit Rusland naar Europa. 
Voor de Russische invasie nu bijna drie jaar geleden kochten de EU-lidstaten circa 40 procent van hun aardgas van Rusland, met Duitsland als belangrijkste klant. De inkomsten uit gas en olie maken het Rusland mogelijk om de oorlog in Oekraïne nog steeds voort te zetten. 

Officieel is het de bedoeling dat Europa in 2027 geen fossiele brandstoffen uit Rusland meer koopt, maar intussen blijft de Europese Commissie blijft gesprekken voeren met Oekraïne, Slowakije en Hongarije over het hervatting van het gastransport. Vooral Slowakije heeft in de afgelopen weken veel herrie geschopt over de weigering van Oekraïne om een nieuw contract voor het doorleveren van aardgas te sluiten. Hongarije zegt zelfs garanties te hebben gekregen,

Bron: The Kyiv Independent

Poetin sorteert alvast voor op schenden akkoord

Vladimir Poetin sorteert alvast voor op voortzetting van de oorlog in Oekraïne door te blijven benadrukken dat Volodimir Zelenski sinds het verstrijken van zijn ambtstermijn afgelopen mei niet meer als rechtmatig president gezien kan worden. De macht ligt daarom niet bij de regering, maar bij het parlement. 

De Russische president manipuleert de werkelijkheid zoals hij dat ook deed ten tijde van de Minsk-akkoorden van 2014 en 2015, constateren de analisten van het Institute for the Study of War (ISW). Ook als het tot een akkoord komt, kan Rusland dat snel weer aan de kant schuiven met een verwijzing naar de onrechtmatigheid van de Oekraïense regering. 

'Zelfs als Zelenski besluit om zijn in september 2022 uitgevaardigde verbod op onderhandelen met Poetin in te trekken, zal Poetin waarschijnlijk elk akkoord met Oekraïne schenden als hij denkt dat hij met vechten meer kan bereiken', meent het ISW. Poetin blijft intussen proberen om de Amerikaanse president Donald Trump over te halen om alleen met hem te onderhandelen en de 'onrechtmatige' Oekraïense president erbuiten te houden.

Hoe zit het met die 'onrechtmatigheid' van Zelenski als president? Mei vorig jaar liep de vijfjarige ambtstermijn van Zelenski weliswaar af, maar omdat de Oekraïense grondwet verkiezingen in oorlogstijd (tijdens de staat van beleg) verbiedt blijft Zelenski aan als president. Ook parlementsverkiezingen zijn niet toegestaan. Zelenski's partij Dienaar van het Volk heeft hier de absolute meerderheid.

Bron: Oekrajinska Pravda

    zaterdag 25 januari 2025

    Poetin bereidt Russen voor op voortzetten oorlog

    Vladimir Poetin zegt in een interview met de Russische staatstelevisie dat hij niet van plan is om op korte termijn te gaan onderhandelen over een vredesakkoord. Ook wijst hij er op dat de oorlog in Oekraïne onderdeel is van een groter conflict van Rusland en het Westen. De Russische bevolking moet zich er maar in schikken dat de oorlog nog lang niet voorbij is. 

    De analisten van het Institute for the Study of War (ISW) menen dat het interview vooral bedoeld is om de weerstand van de Russische elite tegen de oorlog weg te nemen door er op te wijzen dat er geen korte route voorhanden is. Ook probeert Poetin zichzelf neer te zetten als de gelijke van de Amerikaanse president Donald Trump, onder meer door te betogen dat de Russische Federatie een waardige opvolger is van de Sovjet-Unie.

     'Poetin laat opnieuw zien dat hij niet echt bereid is om te gaan onderhandelen, want hij blijft er op hameren dat Oekraïne zelf de oorlog heeft uitgelokt', aldus het ISW dat er ook op wijst dat de Russische president zich zorgen maakt dat de olieprijs gaat dalen als de Verenigde Staten veel meer olie gaan oppompen zoals Trump afgelopen maandag aankondigde. Een lagere olieprijs raakt Rusland, kan voor binnenlandse onrust zorgen en het verloop van de oorlog in Oekraïne negatief beïnvloeden.

    Poetin zet in het interview met Kremlin-propagandist Pavel Zaroebin Volodimir Zelenski opnieuw neer als een president wiens termijn al driekwart jaar afgelopen is. Dat klopt ook wel, maar de Oekraïense grondwet verbiedt verkiezingen terwijl de staat van beleg geldt. 

    Ook gebruikt Poetin Zelenski's decreet van september 2022 om aan te tonen dat de Oekraïense president niet bereid is om te onderhandelen. Het decreet werd destijds uitgevaardigd als reactie op de Russische annexatie van vier Oekraïense provincies in het oosten en zuiden. Sinds duidelijk is dat Donald Trump opnieuw president zou worden, laat Zelenski telkens opnieuw weten dat hij nu wel aan de onderhandelingstafel plaats te nemen. Dit om te voorkomen dat Poetin en Trump onderling tot een deal komen en Oekraïne de rekening daarvoor betaalt.

    Bron: Oekrajinska Pravda

      vrijdag 24 januari 2025

      Russen slagen nog niet in omsingeling Pokrovsk

      Het Russische leger slaagt er nog altijd niet in om Pokrovsk vanuit het noorden en zuiden te omsingelen. 'Tot dusver zijn alle pogingen om de aanvoerroutes naar de stad af te sluiten door onze troepen
      min of meer verijdeld. Maar nu zijn ze ons steeds vaker aan het beschieten met hun langeafstandswapens en drones', zegt woordvoerder Viktor Trehoebov van het Oekraïense leger.

      De Russen richten zich nu vooral op het veroveren van Pokrovsk. 'De meeste vijandelijkheden zijn nu hier', aldus Trehoebov. Maar er wordt ook voortdurend gevochten bij Liman, Siversk, Kramatorsk, Toretsk en Koerachove, dat inmiddels wel in Russische handen is. 

      Het Oekraïense leger heeft een kolenmijnschacht in het dorp Pisjtsjane bij Pokrovsk opgeblazen om te voorkomen dat de Russische troepen dichterbij de stad komen. Begin januari gaf het bedrijf Metinvast al aan dat de activiteiten van de mijn en de bijbehorende cokesfabriek werden gestaakt vanwege de toenemende onveiligheid en de veelvuldige stroomuitval.

      Bron: The Kyiv Independent

      Rusland eist dat de NAVO belofte uit 2008 intrekt

      Een van de belangrijkste voorwaarden voor een vredesakkoord is volgens de Russische onderminister Alexander Groesjko de eis dat de NAVO-landen hun belofte intrekken dat Oekraïne deel gaat uitmaken van het militaire bondgenootschap. Die belofte werd in 2008 gedaan toen de lidstaten bijeen waren in de Roemeense hoofdstad Boekarest. 

      'Dit heef alles te maken met de kern van het conflict. En wij willen niet alleen de spijkerharde internationale garantie dat Oekraïne op geen enkele wijze lid van de NAVO wordt, maar we willen ook dat het wordt vastgelegd als beleid van het bondgenootschap', aldus Groesjko in een interview met tv-zender Rossija-24.

      Hij noemt het besluit van de NAVO-lidstaten om zowel Oekraïne als Georgië een toekomstig lidmaatschap te beloven 'catastrofaal voor de Europese veiligheid'. 

      In een reactie op de woorden van de Russische onderminister laat het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat 'Moskou hierover niets te zeggen heeft'. Woordvoerder Georgi Tichi wijst er op dat 'de Europese veiligheidsstructuur juist is opgebouwd als verdediging tegen Noord-Korea's bondgenoot die troepen heeft in Oekraïne en ook in andere Europese landen'.

      Bron: Oekrajinska Pravda

      Drie doden bij Russische droneaanvallen op Kyiv

      Rusland heeft in de nacht van vrijdag een reeks drones ingezet in een aanval op Oekraïne, waarbij drie burgers omkwamen en woon- en commerciële gebouwen beschadigd raakten.
      Het ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat brokstukken van drones twee mannen en een vrouw hebben gedood in de provincie Kyiv, terwijl ook iemand gewond raakte. 

      De Oekraïense luchtmacht zegt dat eenheden van de luchtverdediging en mobiele drone-jachtgroepen 25 van de 58 Russische drones neerhaalden en dat 27 andere drones 'verloren' gingen, verwijzend naar het gebruik van elektronische apparatuur door Kyiv om deze drones om te leiden.

      Rusland zelf heeft de zwaarste Oekraïense drone-aanval van dit jaar afgeslagen, gericht op meer dan een dozijn regio's, waarbij minstens één van de drones nabij een olieraffinaderij werd neergeschoten. Ook een fabriek voor micro-elektronica in Brjansk werd getroffen.

      Het Russische ministerie van Defensie zei dat 124 Oekraïense drones werden onderschept in de nacht van donderdag op vrijdag, waaronder boven Moskou en de noordelijke provincie Leningrad. Negen luchthavens stopten tijdelijk hun activiteiten, waaronder enkele in de hoofdstad, aldus Russische nieuwsagentschappen, die de staatsluchtvaartautoriteit citeerden.

      Video's op Telegram tonen branden op het terrein van de Rosneft-raffinaderij in Ryazan. De persdienst van Rosneft reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar van Bloomberg. De nachtelijke aanvallen op Rusland waren een van de zwaarste en meest wijdverspreide in de afgelopen maanden.

      Bron: BNR Nieuwsradio, foto: gouverneur Mikola Kalasjnik/Telegram

      donderdag 23 januari 2025

      'NAVO-lidmaatschap Oekraïne niet enige optie'

      Lid worden van de NAVO is de makkelijkste, maar niet de enige manier voor Oekraïne om zijn veiligheid te garanderen, denkt NAVO-topman Mark Rutte. Hij liet donderdag op het World Economic Forum (WEF) andere oplossingen open, als die maar vrede verzekeren. De NAVO heeft Oekraïne beloofd dat het ooit tot de westerse militaire alliantie mag toetreden, zonder een specifieke datum te noemen. Het door Rusland belaagde land wil dat zo snel mogelijk.
       

      Niet alleen om de oorlog te kunnen doorstaan, maar ook om na een eventuele wapenstilstand te voorkomen dat Rusland nieuwe krachten aanspreekt en opnieuw aanvalt. Maar onder de nieuwe president Donald Trump zijn de Verenigde Staten nog terughoudender dan voorheen om Oekraïne toe te laten. 'We moeten ervoor zorgen dat vrede bestendig is', zei Rutte op het WEF. 'Lidmaatschap is de gemakkelijkste uitkomst, maar wat het ook wordt, het moet duurzaam zijn.'

      De rekening voor verdere hulp aan Oekraïne gaat naar Europa, waarschuwt Rutte. De Verenigde Staten, sinds Rusland Oekraïne binnenviel een belangrijke steunpilaar, hebben wat anders aan het hoofd. De Amerikaanse wapenindustrie is nodig om Oekraïne te voorzien van alles wat het nodig heeft om zich te verdedigen, stelde Rutte vandaag op het World Economic Forum (WEF) in Davos. Maar 'de rekening zal betaald worden door de Europeanen', zo valt Rutte de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump bij. Dat is volgens de Nederlandse secretaris-generaal ook begrijpelijk. 'Oekraïne ligt dichter bij Europa dan bij de VS.'

      Bron: BNR Nieuwsradio

      Zonder terugkeer bezette gebieden geen vrede

      Ruim de helft van de Oekraïners (57 procent) denkt dat een eventueel vredesakkoord met Rusland tot mislukken gedoemd is als niet alle door het buurland bezette gebieden worden teruggegeven. Uit een opiniepeiling van het onderzoeksbureau KIIS blijkt dat in het westen van het land 75 procent deze opvatting heeft tegen 61 procent in het midden en zuiden, terwijl 58 procent daar in meer of mindere mate zo over denkt.

      De Oekraïners, vooral de jongeren onder hen, blijken overwegend positief over wat ze kunnen verwachten van de Amerikaanse president Donald Trump. Uit de peiling blijkt dat 54 procent positief over hem is, onder jongeren gaat het om 64 procent. Ook hier verschilt het oordeel weer per regio. In het oosten verwacht slechts 35,6 procent dat Trump het goed met ze voor heeft. 

      Bron: Oekrajinska Pravda

      'Binnen twee maanden' meer Noord-Koreanen

      Rusland jaagt z'n Noord-Koreaanse soldaten er in een razend tempo doorheen in de eigen provincie Koersk. Het Pentagon verwacht dat 'binnen twee maanden', dus ergens half maart, verse troepen uit Noord-Korea arriveren. Die zijn na een maand training dus halverwege april inzetbaar. 

      Tegen die tijd zijn de Noord-Koreaanse soldaten die nu aan Russische kant meevechten tegen het Oekraïense leger 'opgebruikt'. Ze worden door de Russen ingezet als stoottroepen en daarbij vallen veel slachtoffers. Van de naar schatting 10.000 Noord-Koreanen zouden er al minstens 3.000 zijn gedood of gewond geraakt.

      Hoewel het niet duidelijk is om hoeveel soldaten het gaat, menen de analisten van het Institute for the Study of War (ISW) dat de Noord-Koreaanse inzet de Russen weinig gaat helpen, hooguit als vervanging van gesneuvelde of zwaar gewond geraakte soldaten. Als het tempo van de aanvallen zo blijft als nu, dan verwacht het ISW dat het Russische maandelijks tussen de 30.000 en 45.000 soldaten verliest. 

      Bron: ISW

      woensdag 22 januari 2025

      Trump aan Poetin: 'Stop, maak het niet erger!'

      Donald Trump heeft Rusland opgeroepen om tot een 'deal' te komen en de oorlog met Oekraïne te beëindigen. Op zijn sociale mediaplatform Truth Social waarschuwt hij voor meer economische sancties en belastingen op alles wat Rusland aan de VS en andere landen levert als er geen akkoord komt. Trump zegt dat hij 'Rusland geen schade wil berokkenen' en dat hij hecht 'aan een erg goede relatie met Poetin'.

      'Nu ik dit heb gezegd, ik ga Rusland waar de economie aan het instorten is, en Poetin een heel grote GUNST bewijzen. Kom tot een akkoord en STOP deze idiote oorlog. HET WORDT ALLEEN MAAR ERGER.' 

      De schreeuwende hoofdletters zijn overigens van Trump zelf. 'Stop met deze oorlog die nooit begonnen zou zijn als ik president was geweest. We kunnen dit minnelijk oplossen of hard spelen - en minnelijk oplossen is altijd beter. Het is tijd OM EEN DEAL TE SLUITEN. ER MOGEN GEEN LEVENS MEER VERLOREN GAAN!!!' Trump wijst er ook nog op dat in de Tweede Wereldoorlog bijna 60 miljoen inwoners van de Sovjet-Unie het leven verloren. Hij spreekt hier overigens over 'Rusland', terwijl 27 miljoen burgers en soldaten uit de Sovjet-Unie het leven lieten.

      Op de eerste dag van zijn presidentschap zei Trump al dat Poetin bezig is zijn eigen land de vernieling in te helpen door te blijven vechten in Oekraïne. Later kondigde de Amerikaanse president meer sancties aan als strafmaatregel als Poetin weigert om te gaan onderhandelen.

      Bron: Oekrajinska Pravda

        Zelenski wil minstens 200.000 vredeshandhavers

        President Volodimir Zelenski zei vanmiddag op het World Economic Forum in Davos dat er minstens 200.000 Europese vredeshandhavers nodig zijn om te voorkomen dat een staakt-het-vuren door het Russische leger wordt geschonden. Dat is een hele opgaaf, want het staat volgens Zelenski gelijk aan de totale omvang van het Franse leger. Het Russische leger telt naar schatting 1,5 miljoen soldaten. 

        Het stationeren van vredeshandhavers langs de frontlijn hoort bij het brede pakket van veiligheidsgaranties die Oekraïne wil voordat het een vredesakkoord sluit met Rusland. 

        In een interview met de nieuwssite Bloomberg zei Zelenski bovendien dat Amerikaanse vredeshandhavers nodig zijn, omdat Europa simpelweg te weinig mensen kan leveren. 'Er zijn mensen die denken dat dit wel kan, maar het kan niet. Niemand zal zonder de Verenigde Staten het risico willen nemen om tegenover Rusland te staan.' De Oekraïense president verwacht dat de VS bijdraagt. 'Als de oorlog stopt, dan moet dat de verdienste zijn van Trump, niet van Poetin. Poetin stelt in zijn ogen niets voor.'

        De hele frontlijn die Oekraïners en Russen van elkaar scheidt, is volgens een eerdere uitlating van de Oekraïense opperbevelhebber Oleksandr Sirski zo'n 3.600 kilometer lang. Langs 977 kilometer frontlijn wordt actief gevochten. Dat is, ter vergelijking, de lengte van de grens tussen Duitsland en Frankrijk.

        Bron: Oekrajinska Pravda, foto: website president

        Speciale gezant VS wacht flinke uitdagingen

        De speciale gezant voor Oekraïne en Rusland van de Amerikaanse president Donald Trump wacht enkele flinke uitdagingen, meent de Wall Street Journal. Generaal buiten dienst Keith Kellogg heeft de opdracht om de oorlog in honderd dagen tot een einde te brengen, maar het ontbreekt hem aan diplomatieke ervaring, beperkte politieke invloed. Ook moet Kellogg voortdurend rekening houden met Trump's onberekenbare gedrag.

        'Bijna niemand verwacht dat het Kellogg gaat lukken, vooral de Russen niet', constateert de Wall Street Journal. 'Zijn benoeming tot speciale gezant lijkt eerder een openingszet voor de vredesonderhandelingen waarop Trump beslist zijn stempel wil drukken. Maar het bereiken van een compromis met de Russische president Vladimir Poetin zal veel moeilijker blijken te zijn dan Trump beloofde tijdens zijn verkiezingscampagne. Hij zei toen zelfs dat hij de oorlog wilde beëindigen voordat hij het Witte Huis zou betrekken.'

        Trump heeft Poetin voorlopig niet aan zijn kant, want de Russische president maakte op de dag van Trump's inauguratie duidelijk dat hij alle tijd neemt. Kellogg zal de Amerikaanse president wel op de hoogte houden van zijn vorderingen, of het gebrek daaraan, maar het is volgens de Wall Street Journal onduidelijk of Trump andere adviseurs gaat raadplegen. 

        John Bolton was de nationale veiligheidsadviseur van Trump in 2018 en 2019. Hij zegt zich te herinneren dat Trump over Kellogg opmerkte dat hij de man wel mocht 'omdat hij alleen zijn mening geeft als ik er om vraag'. Kellogg werd aanhanger van Trump in 2015 toen hij als onbetaalde adviseur voor hem werkte. 'Trump heeft hem graag in zijn omgeving. Hij ziet hem als betrouwbaar en volgzaam.'

        Collega's van Kellogg zeggen dat hij gedurende de vier jaar waarin hij in het Witte Huis werkte wel vaak in de Oval Office aanwezig vooral luisterde en zelden van zich liet horen. Ze zeggen wel dat zijn ervaring als militair waardevol kan zijn voor de president als die moet besluiten over het wel of niet geven van militaire steun aan Oekraïne. 

        Bolton maakt zich zorgen dat Trump de Oekraïense regering onder druk gaat zetten om concessies te doen aan Rusland. 'Ik denk dat Poetin wel weet hoe hij Trump moet bespelen', zegt hij. Bolton gaat er vanuit dat Kellogg als speciale gezant geen tegenwicht kan bieden voor Poetin en slechts als loopjongen moet worden gezien. 'Kellogg doet simpelweg wat Trump zegt dat hij moet doen. Misschien strubbelt hij wel even tegen, maar Trump heeft Kellog niet uitgekozen om diens onafhankelijke oordeel.'

        Bron: Oekrajinska Pravda 

        NAVO-generaal ziet geen Russische doorbraak

        Generaal Christopher Cavoli, de opperbevelhebber van de NAVO-troepen in Europa, meent dat Rusland nu niet in staat is om een grote doorbraak in Oekraïne te forceren. Dat meldt Holos Ameriki (Stem van Amerika) naar aanleiding van vragen van journalisten in de wandelgangen bij het World Economic Forum in Davos. Hij ziet Oekraïne dit jaar ook niet plotseling de strijd tegen de Russen verliezen.

        'Dat is geen politiek, maar militair oordeel', aldus Cavoli. 'Het komt van twee kanten. De Oekraïners hebben een krachtige verdediging opgebouwd, terwijl de Russen moeite hebben om voldoende troepen op de been te brengen voor een eventuele doorbraak aan het front.' 

        Cavoli verwacht in de loop van dit jaar veel kleine offensieven tot stand komen. Die zullen Rusland verder uitputten. Niet voor niets heeft Rusland duizenden Noord-Koreanen ingevlogen om mee te helpen vechten', constateert generaal Cavoli. Hij meent dat er voortdurend spanningen zullen tussen de wens om aan te vallen en het tekort aan soldaten bij de Russen. 'Daarom zullen de Russen nog meer afstandswapens gaan inzetten, iets wat ze de afgelopen drie jaar ook al steeds meer zijn gaan doen.'

        Bron: Oekrajinska Pravda, foto: Wikipedia

        Zelenski roept Oekraïners op om één te blijven

        President Volodimir Zelenski heeft in een videoboodschap op de Dag van de Oekraïense Eenheid de Oekraïners opgeroepen om schouder aan schouder te blijven staan om de Russische agressie te weerstaan. 'Ons land is daardoor sterk en onafhankelijk. Generaties lang leefde ons volk onder vreemde vlaggen en tradities. Werd ons verteld hoe we moesten leven, spreken, denken, wie we moesten liefhebben en wie te haten. Dat is wat het inhoudt als je je land, je onafhankelijkheid kwijtraakt.'

        'Het begin van de Russische invasie op 24 februari 2022 betekende een uitdaging voor ons, onze eenheid werd op de proef gesteld, ons geloof in Oekraïne. En we bleken een te zijn, gedreven door onze wens om in een onafhankelijk land te leven. Samen stonden we sterk. In het woord 'samen' ligt de kracht van ons Oekraïners. We lieten zien hoe sterk we zijn als we voor ons land strijden en niet enkel voor onze persoonlijke ambities. Toen we besloten om samen het zwaard op te nemen en te verdedigingen wat van ons is, en dat we strijden met alles wat we hebben om ons volk te beschermen.'

        'Toen de Russische troepen binnen vielen waren er niet genoeg wapens voorhanden voor de vrijwilligers, maar er was een overvloed aan dapperheid, toewijding, geloof in onszelf en in Oekraïne.'

        Zelenski sprak zijn videoboodschap in op het Sofiaplein in de hoofdstad. Hier werd op 22 januari 1919 de eenwording van de Oekraïense Volksrepubliek (het oostelijke, voorheen Russische deel) en de West-Oekraïense Nationale Volksrepubliek (voorheen Oostenrijk-Hongarije) vastgelegd in de Akte van Eenwording. Sinds 1999 wordt de Dag van de Oekraïense Eenheid gevierd, ook al duurde die eenheid slechts kort: het oostelijke deel van het onafhankelijke Oekraïne werd in 1921 ingelijfd door de Sovjet-Unie, het westelijke deel viel in 1922 in Poolse handen.

        Bron: Oekrajinska Pravda

        dinsdag 21 januari 2025

        Trump: Poetin verwoest Rusland met doorvechten

        Vladimir Poetin verwoest Rusland als hij niet bereid is een vredesakkoord te sluiten, aldus de Amerikaanse president Donald Trump op vragen van journalisten. 'Als je alleen al ziet hoe hoog de inflatie in Rusland is.' Volgens Trump kan Poetin 'niet gelukkig zijn met de gang van zaken die niet goed voor hem uitpakt' en 'dachten de meeste mensen dat de oorlog in een week over zou zijn, inmiddels is dat al bijna drie jaar'.

        Trump vaardigde gisteren meteen na zijn inauguratie een decreet uit waarbij hulp aan het buitenland voor 90 dagen wordt opgeschort, waaronder de hulp aan Oekraïne. De president wil dat hulpprogramma's 'in lijn zijn met de Amerikaanse belangen en waarden'. Ook vindt hij dat hulp aan andere landen 'de wereldvrede aantast doordat ideeën aan de man worden gebracht die zowel in dat land als in de relatie tot andere landen voor onrust zorgt'.

        Mario Rubio, de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, verklaarde tegenover leden van de senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken dat 'iedere dollar die we uitgeven, elk programma waar we geld in stoppen en al ons beleid moet beantwoorden aan drie eenvoudige vragen: maakt het Amerika veiliger, maakt het Amerika sterker en maakt het Amerika welvarender?'

        Bron: Oekrajinska Pravda

        'Poetin eist opnieuw volledige overgave Oekraïne'

        De Russische president Vladimir Poetin wil met de Verenigde Staten in gesprek over de oorlog in Oekraïne, maar stelt daarbij wel een ultimatum: de volledige overgave van Oekraïne. Het Institute for the Study of War (ISW) zegt dat Poetin en zijn minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov in een vergadering van de Russische Nationale Veiligheidsraad bevestigd hebben dat ze in gesprek willen met de Amerikaanse president Donald Trump.

        Poetin merkte daarbij op dat een diplomatieke oplossing als basis heeft dat 'de grondoorzaken' van het conflict worden opgelost. Dat houdt in dat aan zijn onwrikbare eisen wordt voldaan, waardoor Oekraïne in feite vogelvrij wordt en een gemakkelijke prooi voor Rusland.

        'Vooraanstaande officials van het Kremlin, waaronder Poetin en Lavrov, hebben in de afgelopen weken steeds herhaald dat het Kremlin niet bereid is om af te zien van Poetin's eisen die hij eind 2021 en begin 2022 formuleerde. Daartoe behoren de voorwaarden dat Oekraïne voor altijd een neutrale status heeft en geen deel gaat uitmaken van de NAVO. Het Oekraïense leger moet fors worden ingekrompen en de huidige regering moet weg.'

        Poetin zei ook dat de Amerikaanse president Joe Biden in 2021 heeft voorgesteld om de toetreding van Oekraïne tot de NAVO voor tien tot vijftien uit te stellen. Zelfs dit kon niet verhinderen dat Rusland Oekraïne binnen viel, volgens Poetin vanwege de 'veronderstelde dreiging die uit ging van een expansie van de NAVO'.

        Bron: ISW

        maandag 20 januari 2025

        'Noord-Koreanen weten niet tegen wie ze vechten'

        Noord-Koreaanse soldaten die in Koersk vechten, hadden geen idee dat ze in Rusland daadwerkelijk gingen vechten. Dat zegt, opnieuw, een door de Oekraïense strijdkrachten krijgsgevangen Noord-Koreaan. Op zijn facebookpagina deelt president Volodimir Zelenski een video waarop te zien is hoe een Noord-Koreaanse soldaat ondervraagd wordt. Daarmee overtreedt hij overigens de Conventie van Genève, die voorschrijft dat krijgsgevangenen niet herkenbaar in beeld gebracht mogen worden. 

        De jonge soldaat, die op bed ligt en door middel van een tolk aan de tand wordt gevoeld, zegt dat hij geen idee had dat hij moest vechten, laat staan tegen wie. De gevangene onthulde dat hij, samen met ongeveer honderd andere Noord-Koreanen, per schip in Rusland aankwam en later per trein werd vervoerd.

        De soldaat verklaart dat sommige van zijn landgenoten een training kregen in het bedienen van zwaar Russisch militair materieel, naar eigen zeggen kreeg hij die training niet. Volgens de soldaat, die op zijn zeventiende dienst nam in het Noord-Koreaanse leger, zegt dat hij geen idee had dat hij naar Rusland zou worden gestuurd om te vechten of wie de vijand zou zijn.

        Toen hem werd gevraagd naar de verliezen van het Noord-Koreaanse leger, zei hij: 'Er waren veel slachtoffers in de gevechten'. Desgevraagd zei hij dat zijn moeder niet weet waar hij op dit moment is. Op de vraag wat hij wist over de wereld buiten Noord-Korea antwoordde de soldaat simpelweg: 'Heel weinig. Ik weet alleen dat Zuid-Korea minder bergen heeft dan Noord-Korea'.

        Bron: BNR Nieuwsradio, foto: uit video/Telegram

        Sirski: 150.000 Russische soldaten gedood in 2024

        Afgelopen jaar zijn naar schatting 150.000 Russische soldaten gesneuveld in Oekraïne. De totale verliezen, ook de zwaargewonde soldaten, liepen in 2024 op tot 434.000. De Oekraïense opperbevelhebber Oleksandr Sirski komt in een interview met tv-zender TSN tot de conclusie dat Rusland in 2024 meer soldaten heeft verloren dan in de twee jaar daarvoor. Afgelopen november en december waren de slechtste maanden voor de Russen. In november was zelfs sprake van een dagelijks gemiddelde van 2.030 gedode of gewonde soldaten.

        De generale staf van het Oekraïense leger komt dagelijks met de Russische verliescijfers. Sinds het begin van de invasie op 24 februari 2022 zouden al 818.740 Russische soldaten zijn gedood of ernstig gewond geraakt. In het huidige tempo duurt het nog geen half jaar voordat 1 miljoen Russische soldaten zijn uitgeschakeld.

        De Oekraïners laten zelf weinig los over hun verliezen. In december zei Volodimir Zelenski bij hoge uitzondering dat tot dan 43.000 Oekraïense soldaten  zijn gesneuveld. Opperbevelhebber Sirski houdt het desgevraagd op 'vele malen' minder Oekraïense verliezen dan bij de Russen. 

        Bron: The Kyiv Independent 

        Duitsland bereid troepen naar Oekraïne te sturen

        De Duitse minister van Defensie Boris Pistorius is bereid om Duitse soldaten naar Oekraïne te sturen om in een gedemilitariseerde zone toezicht te houden op een eventueel staak-het-vuren. Dat zegt de minister in een interview met de Süddeutsche Zeitung. Gevraagd naar een mogelijke inzet van Duitse troepen om een bufferzone tussen Rusland en Oekraïne te helpen beveiligen, mocht tot zo'n zone worden besloten, antwoordt Pistorius: 'Wij zijn de grootste NAVO-partner in Europa. Het is duidelijk dat er voor ons een rol is weggelegd'. Hij voegde eraan toe dat de kwestie 'te zijner tijd besproken zal worden'. 

        Dee Litouwse minister van Buitenlandse Zaken liet vorige week eenzelfde geluid horen. Tegenover LRT TV verklaarde minister Kestutis Budrys dat Litouwen samen met zijn bondgenoten troepen naar Oekraïne zou sturen als Kyiv daarom zou vragen. 'Als de vraag zich voordoet, twijfel ik er niet aan dat de Litouwse vlag er zal zijn', zei Budrys. 
        Vorige maand zei de Italiaanse minister van Defensie Guido Crosetto dat ook zijn regering bereid zou zijn om deel te nemen aan een mogelijke missie.

        De uitspraken illustreren de toenemende bereidheid binnen Europa om troepen naar Oekraïne te sturen in het kader van een vredesmacht nu de verdediging van Oekraïne een Europese aangelegenheid dreigt te worden. En nu vredesonderhandelingen steeds minder onwaarschijnlijk worden. 

        In februari beet de Franse president Emmanuel Macron het spits af door op een Europese top te verklaren het sturen van troepen niet uit te sluiten. 'Er bestaat geen consensus over het sturen van grondtroepen', zei hij toen. 'Dat gezegd hebbende moet niets worden uitgesloten. We zullen alles doen wat we kunnen om te voorkomen dat Rusland wint.' Overigens haastten de Europese leiders zich destijds om zich te distantiëren van Macrons uitlatingen.

        Macron lijkt in stilte de daad bij het woord te hebben gevoegd, Frankrijk heeft onder de codenaam 'Persée' in het geheim special forces getraind voor een mogelijke inzet in Oekraïne, meldt de Franse denktank Intelligence Online. Volgens de denktank werd getraind op het scenario van een Russische aanval op Oekraïne vanuit Belarus en deden er 3.000 Franse militairen mee aan de trainingsoperatie. 

        Bron: BNR Nieuwsradio, foto Pistorius: website president Oekraïne

        Trump belooft (opnieuw) de wereld te gaan redden

        Aankomend president Donald Trump wil de oorlog in Oekraïne stoppen en heeft zijn team alvast de opdracht gegeven om alvast een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin te arrangeren. Ook zei hij op een bijeenkomst aan de vooravond van zijn inauguratie dat hij een einde wil maken aan wat hij omschrijft als 'de chaos in het Midden-Oosten' en 'ik zal voorkomen dat een Derde Wereldoorlog uitbreekt'.

        Over Trump's eerdere belofte dat hij 'in 24 uur' na zijn aantreden als Amerikaanse president de oorlog in Oekraïne gaat stoppen wordt niet niets meer vernomen. Dat blijkt onrealistisch, hebben de mensen om hem heen inmiddels toegegeven. Dat proces gaat maanden in beslag nemen, áls het al lukt. 

        Er wordt al weken geprobeerd om een telefoongesprek tussen Trump en Poetin tot stand te brengen en het is nog altijd de vraag of dit gaat lukken. Het Kremlin heeft in ieder geval laten weten dat gewacht wordt totdat Trump in het Witte Huis is gearriveerd. Zwitserland en Servië hebben inmiddels te kennen gegeven dat zij gastland willen zijn voor een gesprek tussen beide presidenten. Poetin moet dan wel de verzekering krijgen dat hij niet wordt opgepakt vanwege het arrestatiebevel dat is uitgevaardigd door het Internationaal Strafhof.

        Als het tot een gesprek komt, dan neemt Trump volgens nieuwszender CNN 'duidelijk afstand van de aanpak van zijn voorganger'. Biden heeft bijna drie jaar niet meer gesproken met Poetin. 'Trump zit er anders in. Hij gaat er vanuit, zoals iemand die weet hoe hij denkt het beschrijft, dat een persoonlijke ontmoeting met Poetin precies datgene is wat nodig is om de oorlog te stoppen.'

        Het is nog onduidelijk in hoeverre Trump Biden's beleid voortzet om wapens en militaire inlichtingen te geven aan Oekraïne. Trump verzet zich tegen het lidmaatschap van de NAVO voor Oekraïne, maar hij heeft nog geen uitleg gegeven welke veiligheidsgaranties hij wil geven aan president Volodimir Zelenski. Ook heeft hij zich nog niet uitgesproken over de vraag wie opdraait voor het herstellen van de oorlogsschade in Oekraïne, maar afgaande op eerdere uitspraken zullen de Verenigde Staten dat niet zijn.

        Bron: Oekrajinska Pravda

        zondag 19 januari 2025

        Bizar ongeluk in studio van radiozender Army FM

        Een presentatrice van de Oekraïense radiozender Army FM is vanmorgen gewond geraakt toen een VP-9 ontsteker van een antitankgranaat ontplofte in de studio. De ontsteker was meegenomen door een militair die te gast was in de studio van Army FM aan de Hroesjevskistraat in Kyiv, in de veronderstelling dat het een dummy was.

        Door de explosie van de VP-9 liep de presentatrice schaafwonden op aan haar buik en een arm. Ze werd overgebracht naar een ziekenhuis en maakt het naar omstandigheden goed. Politie en justitie stellen een onderzoek in naar het voorval.

        Bron: Oekrajinska Pravda

        Oekraïne wint jaar op jaar zelf meer aardgas

        Het staatsbedrijf Oekrgazvidoboevannja, onderdeel van Naftogaz, heeft afgelopen jaar 13,9 miljard kubieke meter aardgas gewonnen. Er werden 83 nieuwe boorputten geslagen, waarvan 23 voor verkenning van nieuwe winningsplekken. In 2023 werd 13,2 miljard kubieke meter aardgas gewonnen door het bedrijf. 

        In 2018 werd een record hoeveelheid aardgas gewonnen, bijna 15,5 miljard kubieke meter. Daarna viel de productie elk jaar iets terug, maar na de Russische invasie bijna drie jaar terug is de gaswinning telkens iets gestegen tot een niveau waarin Oekraïne in de eigen behoefte kan voorzien. Jarenlang kocht Oekraïne Russisch aardgas, maar na conflicten in 2006 en 2009, de annexatie van de Krim en de oorlog met door Rusland aangestuurde 'separatisten' in 2014 werd besloten om daarmee te stoppen.

        Bron: Kyiv Post

        Russen voeren strijd om Pokrovsk verder op

        Het Russische leger zet meer troepen in om de stad Pokrovsk in handen te krijgen. Ook worden troepen weggehaald bij Koerachove. De analisten van het Institute for the Study of War (ISW) constateerden eerder al dat de Russen een omtrekkende beweging maken om Pokrovsk in te sluiten in plaats van een directe aanval op de stad. Nu lijken ze ook van plan te zijn om met die omtrekkende beweging dichter bij de stad te komen.

        Eind vorige maand wist het Russische leger Koerachove al in handen te krijgen en volgens het ISW laten ze het daar voorlopig bij om eindelijk, na meer dan een jaar, Pokrovsk in handen te krijgen. 'Het ligt voor de hand dat de Russische troepen nu dichter bij hun doel komen om Pokrovsk in te sluiten vanuit het noordoosten en zuidwesten, zeker als het ze lukt om daar kwetsbare plekken in de Oekraïense verdediging te ontdekken.'

        Toch wordt daarbij aangetekend dat de Russische terreinwinst waarschijnlijk langzaam zal verlopen, aangezien ze tot nu toe niet hebben laten zien dat ze met een snelle gemechaniseerde manoeuvre in staat zijn om bij Pokrovsk door de Oekraïense linies te breken. 

        Bron: ISW

        zaterdag 18 januari 2025

        Merkel: Oekraïne is verloren zonder VS en NAVO

        Oekraïne heeft zoner steun van de Verenigde Staten en de NAVO geen overlevingskans als onafhankelijke staat. Dat heeft de voormalige Duitse bondskanselier Angela Merkel gezegd op de nieuwjaarsreceptie van de CDU in Dusseldorf. De Russische invasie in Oekraïne heeft alles anders gemaakt in Europa, aldus Merkel.

        In haar toespraak noemde ze Donald Trump als een 'bijzondere president' die zegt dat hij de 'legitieme belangen' van de Verenigde Staten voorop heeft staan, Hij gelooft niet in 'win-win situaties' door internationale samenwerking, maar meent juist dat er altijd een winnaar en een verliezer zullen zijn. 'We zullen Donald Trump niet kunnen veranderen, maar we kunnen wel inspelen op wat hij zegt en doet', zei Merkel over de aankomende Amerikaanse president die bekend staat om zijn uitdagende opmerkingen. 

        Volgens Merkel zou het onverstandig zijn als de Verenigde Staten de bondgenoten links laat liggen. 'Wij zijn in Europa ook een factor van belang.' Partijleider Friedrich Merz, tevens kandidaat-bondskanselier van de CDU, ziet in het presidentschap van Trump juist kansen voor Europa. 

        Onder Angela Merkel kreeg Duitsland kritiek van Trump tijdens zijn eerste termijn als president omdat de afgesproken 2 procent voor defensie-uitgaven niet werd gehaald. Trump dreigde vervolgens dat de VS uit de NAVO stapt. Inmiddels wil hij dat de Europese bondgenoten 5 procent van hun totale uitgaven besteden aan bewapening. 

        Bron: Oekrajinska Pravda, foto Merkel: 
        Wikipedia 

          Russische oliedepots vernield met droneaanvallen

          Oekraïense strijdkrachten hebben vannacht oliedepots aangevallen in de Russische provincies Toela en Kaloega, volgens de generale staf en een bron van de nieuwssite Kyiv Independent bij de militaire inlichtingendienst van Oekraïne (HUR). De aanval kwam midden in een toename van Oekraïense droneaanvallen op Rusland, omdat Kiev de olie-industrie van Rusland wil beschadigen, die cruciaal is voor de oorlogsinspanningen van Moskou. 

          De drones van de Oekraïense militaire inlichtingendienst raakten het oliedepot bij de plaats Oezlovaja in de provincie Toela minstens tien keer tijdens deze aanval, aldus een HUR-bron. In de provincie Kaloega was de aanval gericht tegen een oliedepot bij de plaats Ljoedinvo, waar een logistiek centrum voor het Russische leger is gevestigd. 

          Bij de Russische stad Krasnodar werden twee communicatiemasten vernield door brandstichting. De HUR hint dat dit het werk is van Russische saboteurs.

          Bron: BNR Nieuwsradio, The Kyiv Independent

          Drie doden door Russische raketaanval op Kyiv

          Drie doden vielen vanmorgen vroeg bij een Russische raketaanval op de hoofdstad Kyiv. Aanvankelijk werd over vier doden gesproken, maar burgemeester Vitali Klitsjko heeft dit herroepen. Drie mensen raakten gewond. Er is schade aan onder meer het metrostation Loekjanivska en flatgebouwen in de wijk Sjevtsjenki. Er ontstonden meerdere branden door brokstukken van neergeschoten raketten in de wijk Dejanski. Ook de stad Zaporizja was doelwit van een raketaanval. Hier zijn volgens de eerste berichten tien mensen gewond geraakt.

          De Oekraïense luchtmacht wist de twee Russische ballistische raketten boven de hoofdstad uit de lucht te schieten. De schade door brokstukken ontstond doordat een raket  relatief laag aan kwam vliegen. In Zaporizja werd de energievoorziening getroffen door twee ballistische raketten. 

          Bij een raketaanval op de stad Krivi Rih vielen gisteren vier doden. Ook raakten veertien mensen gewond, waarvan er drie in kritieke toestand verkeren. De aanval was ook hier gericht tegen de energievoorziening.

          Minister Andrii Sibiha van Buitenlandse Zaken wijst er op X op dat dit 'opnieuw het bewijs is dat Poetin oorlog wil, geen vrede. Hij moet door daadkracht gedwongen worden, met maximale economische en militaire druk'.

          Bron: Oekrajinska Pravda, foto Kyiv: Staatsnooddienst/Telegram

            vrijdag 17 januari 2025

            Hoger onderwijs krijgt militaire basistraining

            Studenten aan de scholen voor hoger onderwijs krijgen vanaf september een militaire basistraining die bestaat uit 90 uur theorie en 210 uur praktijk. Het praktische deel is verplicht voor de mannelijke studenten tussen 18 en 25 jaar, vrouwelijke studenten kunnen er vrijwillig aan meedoen. Het theoretische deel is voor alle studenten verplichte kost. 

            Ze leren de basis van militaire discipline, hoe ze eerste hulp moeten verlenen en leren hoe ze om moeten gaan met wapens. Na het voltooien van de basistraining leggen studenten de eed af en worden ze ingedeeld naar specialisatie. De mannelijke studenten kunnen opgeroepen worden om dienst te doen in het leger, maar pas vanaf hun 25e. De Amerikaanse regering oefent weliswaar druk uit om de dienstplicht al in te laten vanaf 18 jaar, maar daar wordt vooralsnog in Oekraïne van afgezien. Wie 18 jaar is kan zich overigens wel vrijwillig aanmelden.

            Bron: The Kyiv Independent

            Slowaakse oppositie wil Fico's missers herstellen

            Parlementsleden van de Slowaakse oppositie proberen vandaag in Kyiv nog te redden wat er te redden valt na de onbehouwen reactie van premier Robert Fico op het stopzetten van het transporteren van Russisch aardgas door Oekraïne. Het gaat om Michal Simecka, de leider van Progressief Slowakije, voormalig minister van Buitenlandse Zaken Ivan Korcok en nog drie andere parlementariërs.  

            'Ons doel is duidelijk. We willen de deuren die Robert Fico dichtgegooid heeft weer open zien te krijgen. Slowakije en Oekraïne zijn bondgenoten, we steunen elkaar', aldus Michal Simecka.

            Fico dreigde nog voor de jaarwisseling dat Slowakije geen elektriciteit meer zou leveren aan Oekraïne als het transitocontract niet werd verlengd. Een loos dreigement, want meteen bood Polen aan om de export van elektriciteit op te voeren. Vervolgens nodige Fico de Oekraïense president Volodimir Zelenski uit om naar Bratislava te komen voor overleg. Zelenski draaide dat meteen om en vroeg Fico vandaag in Kyiv om de tafel te gaan. 

            Fico laat het afweten, maar de Slowaakse oppositie dus niet. Simecka: 'We werden vandaag verwacht, dus zijn we er.' De Slowaakse delegatie werd aan het eind van de middag ontvangen door president Zelenski.

            Bron: Oekrajinska Pravda

            Kremlin noemt Britse militaire rol 'zorgwekkend'

            Rusland vindt dat de eventuele plaatsing van Britse militaire middelen in Oekraïne onder een nieuwe 100-jarige partnerschapsovereenkomst tussen beide landen zorgwekkend is voor Moskou. Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov werd vanochtend gevraagd naar de mogelijkheid dat Groot-Brittannië militaire bases zou opzetten in Oekraïne onder de overeenkomst die donderdag werd aangekondigd door de Oekraïense president Volodimir Zelenski en de Britse premier Keir Starmer.

            'Gegeven het feit dat Groot-Brittannië een NAVO-land is, is de vooruitgang van zijn militaire infrastructuur richting onze grenzen zeker een behoorlijk zorgwekkend element. In elk geval zal het noodzakelijk zijn om verder te analyseren wat er zal gebeuren', zei Peskov. Ook zei hij dat Moskou een 'negatieve' kijk heeft op de mogelijkheid van Britse samenwerking met Oekraïne in de Zee van Azov, die hij omschreef als Ruslands 'interne zee'.

            De Britse premier Starmer heeft tegenover Sky News bevestigd dat het zijn regering bereid is om vredestroepen naar Oekraïne te sturen, mocht dat nodig zijn. 'Ik wil niet op de zaak vooruitlopen, maar ik heb wel aangegeven dat we mee zullen doen. Het gaat immers niet om Oekraïne alleen, maar om onze waarden, onze vrijheid en onze democratie. Als Rusland zijn gang kan blijven gaan, dan heeft dat invloed op ons aller leven voor een lange, lange periode.'

            Groot-Brittannië blijft Oekraïne niet alleen militair steunen, maar staat ook achter het streven van Oekraïne om lid te worden van zowel de NAVO als de Europese Unie. In het partnerschapsverdrag is ook vastgelegd dat Oekraïne 'door blijft gaan met het voorkomen en strijden van corruptie, zowel bij de overheid als het bedrijfsleven'.

            Bronnen: BNR Nieuwsradio, Oekrajinska Pravda, foto: website president

            Akkoord over opgraven lichamen Poolse burgers

            Oekraïne is akkoord gegaan met het opgraven van de duizenden stoffelijke resten van Poolse burgers die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord door Oekraïense nationalisten. Dat was een groot pijnpunt in Polen, met name bij de nabestaanden van de slachtoffers, die hun familieleden een fatsoenlijke laatste rustplaats willen geven. Polen vroeg daar al jaren om.

            Het gaat om de massamoorden in Wolynië in 1943. Dit zit de vriendschap tussen beide landen al jaren in de weg, ook al is Polen nu een van de belangrijkste bondgenoten van Oekraïne. Nu is een grote stap gezet richting het helen van die open wond.

            De Oekraïense president Volodimir Zelenski en de Poolse premier Donald Tusk noemen het besluit om de lichamen op te graven een doorbraak. Tijdens een bezoek aan Warschau spraken ze erover. 'We hebben de impasse in de kwestie doorbroken', zei Tusk op een persconferentie. 'We beginnen een gemeenschappelijke taal te vinden en samen te werken rond dit gevoelige hoofdstuk uit onze geschiedenis.'

            Polen is momenteel voor een half jaar voorzitter van de Europese Unie. Poolse regeringsfunctionarissen hebben meer dan eens gesuggereerd dat Polen het EU-lidmaatschap van Oekraïne zal blokkeren zolang de stoffelijke resten niet opgegraven mogen worden.

            Een ander belangrijk punt voor de Polen is dat de gebeurtenissen door Oekraïne erkend worden als genocide. Het Poolse parlement bestempelde de gebeurtenissen in 2016 als zodanig. In hetzelfde jaar kwam in Polen de film Wolyn uit waarin de zuiveringen van zowel Joden als Polen door Oekraïense nationalisten zeer expliciet in beeld komen. De film mocht in Oekraïne niet worden vertoond.

            Inmiddels is de situatie veranderd, zei Zelenski na de ontmoeting met Tusk. 'We zijn buren en Rusland vormt de grootste bedreiging. We moeten alles doen om onze band te versterken.'

            Bron: NOS, foto website president Zelenski

            donderdag 16 januari 2025

            Rusland koopt Europees gas voor Transnistrië

            Rusland probeert via een bemiddelaar in Europa aardgas te kopen voor Transnistrië. Dat meldt de Russische krant Kommersant. Transnistrië zit sinds de jaarwisseling zonder gas door het aflopen van het contract voor het transporteren van Russisch aardgas naar Europa via Oekraïne. Moldavië wilde aardgas vanuit Europa aan Transnistrië te leveren, maar dit aanbod werd afgeslagen.

            Volgens Kommersant wil Rusland aardgas inkopen op de kortetermijnmarkt, waarna een Europees bedrijf zorgt voor de levering aan Transnistrië. Tot april gaat het om dagelijks 3 miljoen kubieke meter aardgas, wat neer komt op 159 miljoen euro. Rusland zou voor deze kosten opdraaien.

            Transnistrië scheidde zich in 1990 af van Moldavië. De kleine republiek is volledig afhankelijk van Rusland dat er ook een flinke troepenmacht heeft gestationeerd. 

            Bron: Oekrajinska Pravda

                woensdag 15 januari 2025

                Oorlogsschulden zijn Moskou's tikkende tijdbom

                Het Kremlin heeft Russische banken gedwongen om preferentiële leningen te verstrekken aan niet-kredietwaardige oorlogsgerelateerde bedrijven, wat een uitbreiding van 71 procent in bedrijfsschulden heeft veroorzaakt. Dit drijft de rentetarieven en inflatie op en lokt een potentiële reddingscrisis uit. 
                Het beleid van de Russische centrale bank kan de stijging niet langer beheersen, ondanks het verhogen van de rentetarieven tot meer dan 20 procent om 8,9 procent inflatie te bestrijden, volgens een samenvatting van een rapport 'Russia's Hidden War Debt', geschreven door Craig Kennedy van Harvard's Davis Center for Russian and Eurasian Studies.

                Verschillende internationale commentatoren die directe oorlogsuitgaven uit de Russische begroting hebben geanalyseerd, hebben de $ 210 tot $ 250 miljard van de stijging van verplichte, preferentiële bankleningen aan defensiecontractanten over het hoofd gezien, oordeelt Kennedy.

                Hij noemt dit een off-budget financieringsschema voor de oorlog tegen Oekraïne. 'Dit is mogelijk gemaakt door een nieuwe wet, stilletjes werd aangenomen op 25 februari 2022, die de staat de bevoegdheid geeft om Russische banken te dwingen om preferentiële leningen te verstrekken aan oorlogsgerelateerde bedrijven op voorwaarden die door de staat zijn vastgesteld.'

                Sinds medio 2022 heeft Rusland een opvallende groei van 71 procent in bedrijfsschulden meegemaakt, ter waarde van 401 miljard euro, wat overeenkomt met ongeveer 19,4 procent van het Bruto Nationaal Product, aldus het rapport. In totaal ging 70 procent van de toename van bedrijfskredieten naar sectoren die betrokken waren bij oorlogsgerelateerde activiteiten.

                Het rapport schatte ook dat de toename van bedrijfskredieten aanzienlijk hoger is dan zowel de totale olie- en gasinkomsten als de defensiebegrotingsuitgaven over dezelfde periode en 6,5 keer groter is dan de gebruikelijke overheidsleningen. Dit blijkt uit gegevens van de Russische centrale bank en het Russische ministerie van Financiën.

                De preferentiële leningen worden verstrekt aan 'grotendeels niet-kredietwaardige, oorlogsgerelateerde bedrijven', schrijft Kennedy, zonder specifieke details over de portefeuilles van cliënten of exacte gegevens over de leners te vermelden.
                -------------
                De Russische centrale bank vindtt dat preferentiële defensie leningen grotendeels 'ongevoelig' zijn voor renteverhogingen, waardoor hun belangrijkste instrument voor de bestrijding van inflatie wordt afgestompt, schrijft Kennedy. Hij constateert dat de preferentiële leningen worden verstrekt aan 'grotendeels niet-kredietwaardige, oorlogsgerelateerde bedrijven.' Kennedy verstrekt overigens geen specifieke details over de portefeuilles van cliënten of exacte gegevens over de leners.

                Bedrijven met een zwakke kredietwaardigheid vormen een tikkende tijdbom voor de hele Russische economie als ze niet in staat zijn om leningen terug te betalen. Wanneer ze dat doen, kan er behoefte zijn aan een crisisstrategie zoals faillissement aanvragen of om een ​​reddingsoperatie vragen – dit vormt een risico voor de hele financiële sector. 'In tegenstelling tot het langzaam brandende risico van inflatie, is het risico van kredietgebeurtenissen – zoals reddingsoperaties van bedrijven en banken – seismisch van aard: het heeft in zich om plotseling, onvoorspelbaar en met aanzienlijke ontwrichtende kracht te materialiseren', constateert Kennedy.

                De Russische militaire uitgaven zijn aanzienlijk hoger dan weerspiegeld in de federale begroting, schrijft Andrii Nesteroek op Facebook. Nesteroek is hoofd strategie bij financieel dienstverlener Finteum. De oorlog financieren via banken is slechts één methode, maar Craig Kennedy houdt geen rekening met alle verborgen militaire uitgaven, stelt Nesteroek vast. Rusland financiert zijn oorlog ook via zijn National Wealth Fund (NWF), civiele budgetprogramma's, lokale budgetten en het federale budget, fondsen van Russische staatsbedrijven, persoonlijke fondsen van oligarchen, inkomsten uit grondstoffen die in Afrika worden gewonnen en andere ondoorzichtige bronnen.

                'Wat het meest frustrerend is, is dat sommige gerenommeerde economen, analisten, journalisten en politici deze officiële cijfers voor de Russische militaire uitgaven citeren als Gods waarheid zonder enige disclaimer. Ze analyseren ze op hun waarde zonder enige kanttekeningen', meent Nesteroek. 

                Officiële gegevens kunnen ook vervalst worden. De inflatie in Rusland kan twee keer zo hoog zijn als de officiële cijfers, waarschuwt Ilja Neschodovski, een econoom bij de niet-gouvernementele organisatie National Interest Advocacy Network (ANTS).

                Bron: The Kyiv Post