maandag 14 april 2025

Oekraïne kan net als Berlin na oorlog opgedeeld

Oekraïne kan, net als Berlijn na de Tweede Wereldoorlog, als onderdeel van een vredesakkoord worden opgedeeld in verschillende zones. Dat heeft Trumps speciale gezant voor Oekraïne Keith Kellogg voorgesteld in een interview met de Britse krant The Times. 
Het idee van Kellogg laat drie machtsstroken zien, elk gecontroleerd door een grote wereldmacht. 

Britse en Franse troepen zouden naar het westen worden gestuurd, terwijl Russische soldaten in de oostelijke gebieden blijven die zij nu onder controle hebben. De rivier de Dnjepr wordt in het voorstel als natuurlijke scheidslijn gezien, een kilometerlange gedemilitariseerde bufferzone waar Oekraïense troepen zich bevinden. Deze oplossing zou volgens de oud-generaal een einde kunnen maken aan de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. 

Het Kremlin heeft nog niet op het idee gereageerd. Volgens Kellogg is het denkbaar dat Rusland met een dergelijk verdelingsplan akkoord zou gaan, hoewel de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, een maand geleden nog herhaalde dat Rusland onder geen beding NAVO-troepen op Oekraïens grondgebied zal accepteren. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt dat Oekraïne geen enkel stuk land zou afstaan om vrede te sluiten.

In het interview vergelijkt Kellogg de regeling met de naoorlogse verdeling van Berlijn, 'waar een Russische, Franse, Britse en Amerikaanse zone was'. Wel benadrukt de Oekraïne-gezant dat de Verenigde Staten niet bereid zijn troepen te sturen naar Oekraïne. 

Kellogg heeft op X nog enige opheldering gegeven. Het artikel van The Times heeft volgens hem een verkeerd beeld geschetst. In zijn bericht benadrukt Kellogg dat hij het had over een troepenmacht die de soevereiniteit van Oekraïne ondersteunt na een staakt-het-vuren. 'Ik verwees naar verantwoordelijkheidsgebieden of -zones voor een geallieerde troepenmacht (zonder Amerikaanse troepen). Ik doelde NIET op een opdeling van Oekraïne.'

Bron: BNR Nieuwsradio

Geen opmerkingen: