woensdag 26 maart 2025

Waren kernwapens van Oekraïne of van Rusland?

De kernwapens die zich na het instorten van de Sovjet-Unie op Oekraïens grondgebied bevonden, waren niet van Oekraïne maar van Rusland. Dat meent althans Richard Grenell, de Amerikaanse gezant voor speciale missies. Hij noemt het in een bericht op X 'een oncomfortabel feit'. Maar Steven Pifer vindt juist dit weer oncomfortabel. De voormalige Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne en een specialist op het gebied van kernwapens vindt dat Grenell 'er volledig naast zit'.

'Ik was betrokken bij de onderhandelingen over het Boedapest Memorandum. De kernwapens in Oekraïne waren van de voormalige Sovjet-Unie, niet van Rusland. De kernkoppen waren uitsluitend van Oekraïne. De intercontinentale ballistische raketten en bommenwerpers werden door Oekraïne ontmanteld, met uitzondering van een klein aantal dat aan Rusland werd overgedragen om schulden af te lossen.'

Dat Oekraïne besloot om de kernkoppen in Rusland te laten ontmantelen, kwam vooral omdat Moskou had beloofd om de Oekraïense soevereiniteit en grondgebied te respecteren en geen geweld te gebruiken tegen het buurland. 

Dat het twintig jaar later toch tot een Russische aanval op Oekraïens grondgebied kwam, bracht de Amerikaanse president Bill Clinton er al toe om spijt te betuigen over de rol die hij speelde bij de totstandkoming van het Boedapest Memorandum. Clinton veronderstelde daarbij dat Rusland Oekraïne niet had aangevallen als dit land nog over kernwapens had beschikt. Clinton ondertekende in januari 1994 het Memorandum, samen met de toenmalige Russische president Boris Jeltsin en de Oekraïense president Leonid Kravtsjoek.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: Wikipedia

Geen opmerkingen: