maandag 31 maart 2025

Rusland zet weer vol in op veroveren Pokrovsk

De zwaarste gevechten zijn momenteel bij de stad Pokrovsk. De Russen stellen alles in het werk om Pokrovsk
alsnog in handen te krijgen, maar zonder al te veel succes. De Oekraïense opperbevelhebber Oleksandr Syrsky zei eerder al dat hier alleen al in de maand januari 7.000 Russische soldaten sneuvelden. 

In februari stabiliseerde de situatie rond Pokrovsk zich enigszins, maar nu zijn de gevechten in alle hevigheid losgebarsten. Volgens Syrsky weten de Oekraïense troepen de verdediging gesloten te houden en wordt hier en daar zelfs aangevallen om betere posities te verwerven en de Russische vijand verliezen toe te brengen. Die is nog altijd zo'n 3,5 kilometer van de strategisch geleden stad verwijderd.

Bron: The Kyiv Independent, infographic: DeepState/OpenStreetMaps

Ondergang Moskva zorgde voor woede en schrik

Het tot zinken brengen van het Russische marineschip Moskva op 14 april 2022 zorgde voor zowel woede als paniek bij de Amerikanen die ongewild de Oekraïense marine attendeerden op het vlaggenschip van de Russische Zwarte Zeevloot. De New York Times beschrijft hoe dat in z'n werk ging. 

Terwijl Amerikaanse en Oekraïense marineofficieren routinematig radarbeelden bekeken, doemde er plotseling een onverwacht object op. Een voormalige hoge Amerikaanse marineofficier legt uit hoe dat ging: 'De Amerikanen zeiden: 'Oh, dat is de Moskva! En de Oekraïners reageerden: 'O mijn God. Heel erg bedankt. Dag.' 

De ondergang van de Moskva liet zien waartoe de Oekraïners in staat waren, maar zorgde ook voor wrijving met de Amerikanen. Oekraïne bleek over raketten te beschikken met een grote reikwijdte dan gedacht, terwijl de regering-Biden niet van plan was geweest om de Oekraïners in staat te stellen dit symbool van Russisch machtsvertoon aan te vallen.

Het liep toch al niet lekker. Toen Amerikaanse generaals na de Russische inval voorstelden om hun Oekraïense collega's te helpen, kregen ze te maken met wantrouwen. 'Wij vechten tegen de Russen, jullie niet. Waarom zouden we naar jullie luisteren', zou Oleksandr Sirski hebben gezegd tijdens een eerste ontmoeting. 

Sirski was destijds de aanvoerder van de Oekraïense grondtroepen, inmiddels is hij de hoogste militair van het land. Hij zou overigens snel van gedachten zijn veranderd want de Amerikanen konden inlichtingen geven over de situatie op het slagveld, iets wat de Oekraïners zelf niet konden. 

De Amerikaanse generaal Christopher Donahue en een aantal van zijn ondergeschikten gaven Sirski en zijn stafofficieren per telefoon informatie door over Russische troepenbewegingen. Dat gebeurde op een informele basis, terwijl al snel bleek dat sprake was van rivaliteit tussen generaal Sirski en zijn superieur generaal Valeri Zaloezjni. De laatste veronderstelde dat Sirski de Amerikaanse inlichtingen vooral voor zichzelf hield. 

De situatie werd nog gecompliceerd door de moeizame verhouding tussen Zaloezjni en zijn Amerikaanse evenknie generaal Mark A. Milley die de leiding had over de generale staf. Milley plaatste geregeld vraagtekens bij Oekraïense verzoeken om wapens of om inlichtingen over de situatie aan het front. Zaloezjni liet vaak een akelige stilte vallen in telefoongesprekken en van tijd tot tijd nam hij simpelweg de telefoon niet op. 

Om toch in gesprek te blijven, zette het Pentagon een telefoonketen op. Een medewerker van Milley nam dan contact op met generaal-majoor David S. Baldwin, hoofd van de Nationale Garde in California. Die belde vervolgens Ihor Pasternak in Los Angeles. Paternak, oorspronkelijk afkomstig uit Lviv, had banden met Oleksii Resnikov, destijds minister van Defensie. Reznikov spoorde dan generaal Zaloezjni op en zei hem: 'Ik weet dat je Milley niet mag, maar je moet hem echt bellen.' 

Bron: Oekrajinska Pravda

Hongarije tegen aanvallen Oekraïne op Rusland

De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijarto zegt in een interview met het Russische staatsagentschap RIA Novosti dat de Oekraïense aanvallen op olieraffinaderijen en oliedepots in Rusland een bedreiging vormen voor zijn land. Halverwege deze maand lag de levering van olie en olieproducten aan Hongarije dagenlang stil. 

De Hongaarse minister wijst er in het interview op dat vooral de Oekraïense aanvallen op de oliepijplijn Droezjba 'in de afgelopen maanden een probleem is geworden. 'Wij beschouwen elke aanval op onze energievoorziening als een aanval op onze soevereiniteit. Daarom veroordelen wij deze aanvallen', aldus Szijarto die met geen woord repte over de voortdurende Russische aanvallen op de Oekraïense energiefaciliteiten. 

Hongarije is een belangrijke leverancier van elektriciteit aan Oekraïne, dat zwaar leunt op de import vanuit Europa door de aanvallen op elektriciteitscentrales en transformatorstations. Dat gebeurt op commerciële basis waarbij de Hongaarse bedrijven tot op de laatste cent betaald krijgen.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto Szijarto: Vecernji List

    Trump dreigt Zelensky met 'grote problemen'

    De Amerikaanse president Donald Trump waarschuwt Volodymyr Zelensky dat hij 'grote problemen krijgt' als hij de mineralendeal met de Verenigde Staten van de hand wijst. Dat meldt het persagentschap Reuters. 'Hij wil zich terugtrekken uit de mineralendeal en als hij dat doet, dan krijgt hij daar wel problemen mee, grote, grote problemen', zou Trump gezegd hebben tegen journalisten.

    Afgelopen week kwam de VS een nieuw, voor Oekraïne nog nadeliger voorstel. Oekraïne zou in dit voorstel alle reeds gegeven Amerikaanse steun, zelfs de humanitaire hulp aan de door de oorlog zwaar getroffen bevolking, terug moeten betalen. Plus nog eens 4 procent er bovenop voor elk jaar dat terugbetaling uitblijft. 

    President Zelensky wees het Amerikaanse wurgcontract af, ook omdat het Oekraïne verder weg van de Europese Unie brengt. Hij wil wel betalen voor alle toekomstige steun van de VS, maar niet met terugwerkende kracht voor hulp die om niet is gegeven door de regering-Biden.

    Volgens het persbureau Bloomberg lijkt het er overigens wel op dat het van Amerikaanse kant niet zo hard wordt gespeeld als Donald Trump het doet voorkomen. Er zou afgelopen vrijdag een videogesprek zijn geweest van Oekraïense en Amerikaanse regeringsfunctionarissen, waarbij de laatsten de bedenkingen tegen het meest recente voorstel niet hebben weggewuifd. 

    Bron: Reuters

      zondag 30 maart 2025

      Zelensky's team bereidt tóch verkiezingen voor

      President Volodymyr Zelensky heeft zijn team afgelopen week opdracht gegeven om verkiezingen voor te bereiden, mogelijk al in de zomer. Ook zou hij voor een tweede termijn gaan. Dat melden regeringsbronnen aan het Britse opinieweekblad The Economist. 

      Voorwaarde is wel dat er een wapenstilstand is, want de Oekraïense grondwet verbiedt verkiezingen in oorlogstijd. De VS werkt toe naar een staakt-het-vuren  dat in moet gaan op 20 april, eerste paasdag. Het is de bedoeling dat het parlement op 5 mei stemt over het al dan niet verlengen van de staat van beleg die drie dagen later afloopt. 

      Het beëindigen van de staat van beleg is een belangrijke stap in de richting van het houden van verkiezingen. Het is nog niet duidelijk wat het verdere tijdpad is, maar de meeste bronnen zeiden tegen The Economist dat verkiezingen in de loop van de zomer het meest waarschijnlijk is. 

      In de Kieswet is vastgelegd dat er tenminste 60 dagen campagne gevoerd mag worden, zodat op z'n vroegst begin juli verkiezingen worden gehouden. Sommige bronnen zeggen evenwel dat de voorbereidingen minstens drie maanden vergen, omdat de registratie van kiezers onder de huidige omstandigheden moeizaam gaat worden. 

      The Economist meent dat zowel de Amerikaanse president Donald Trump als de Russische president Vladimir Poetin 'geïrriteerd raakten door Zelensky's koppigheid' en getracht hebben om hem 'te dwingen verkiezingen in oorlogstijd te houden, ongetwijfeld in de veronderstelling dat de Oekraïense kiezers hem wel aan de kant zouden zetten'. 

      Dat laatste lijkt niet het geval, zeker niet nadat Zelensky door Trump en diens vicepresident JD Vance onbeschoft behandelden tijdens een bezoek aan het Witte Huis. Zelensky weerde zich kranig en dat wordt gewaardeerd door de Oekraïners, zoals al snel bleek uit opiniepeilingen. 

      Bron: Oekrajinska Pravda

        Trump zegt 'erg boos' te zijn geweest op Poetin

        De Amerikaanse president Donald Trump was 'erg boos' toen de Russische president Vladimir Poetin zich uitliet over het leiderschap van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Dat vertelde hij in een interview met NBC News. De president wil Poetin komende week spreken.

        Poetin stelde vrijdag een overgangsregering in Oekraïne voor onder de vlag van de Verenigde Naties. Volgens hem kunnen dan democratische presidentsverkiezingen worden gehouden, zodat er een 'bekwame regering' kan komen met 'vertrouwen van het volk'. Met die nieuwe regering kunnen dan vredesonderhandelingen worden gevoerd, aldus Poetin.

        Trump wil de oorlog tussen Oekraïne en Rusland zo snel mogelijk beëindigen. Hij dreigt met zogenoemde secundaire tarieven op olie uit Rusland. De tarieven gelden voor de landen die de olie kopen. 'Dat zou betekenen dat als je olie van Rusland koopt, je geen zaken kunt doen in de Verenigde Staten', aldus Trump. Hij heeft het over tarieven tussen de 25 en 50 procent.

        Volgens Trump weet Poetin dat hij boos is. De Amerikaan voegde eraan toe 'een zeer goede relatie' met Poetin te hebben en dat 'de boosheid snel verdwijnt' als Poetin 'het juiste doet'.

        Bron: BNR Nieuwsradio

        ISW deelt Zelensky's zorgen om nieuw offensief

        De ongerustheid van president Vololdymyr Zelensky om een nieuw, grootschalig Russisch offensief in de provincies Soemy, Charkiv en Zaporizja wordt gedeeld door diplomaten van de G7. Daar komt bij dat twee Oekraïense legercommandanten melden dat Rusland meer verkenningsgroepen op pad stuurt en de gevechten bij de stad Pokrovsk heviger zijn geworden na een kortstondige gevechtspauze. 

        Analisten van het Institute for the Study of War (ISW) delen de bezorgdheid. 'Wij hebben geconstateerd dat er recent vaker Russische aanvallen zijn bij Lyman, Pokrovsk en Orichiv. Ook zijn er aanvalsoperaties in het noorden van de provincie Soemy om de Oekraïense troepen te verdrijven van de laatste posities in de provincie Koersk.' 

        Het ISW constateert ook dat de Russische troepen de grens tussen de provincies Donetsk en Dnipropetrovsk op twee plaatsen bij Pokrovsk tot op drie kilometer zijn genaderd. Het Kremlin gaat dit hoogstwaarschijnlijk gebruiken om chaos en angst te zaaien op sociale media. 

        Terwijl Oekraïense legercommandanten bezorgd zijn dat Russische troepen vanuit Koersk elders langs de frontlijn worden ingezet, zien de analisten van het ISW dat niet gebeuren. De Russen zouden te weinig troepen achter de hand hebben om op drie fronten tegelijk aan te vallen. Wellicht is het de bedoeling om de steden Soemy, Charkiv en Zaporizja binnen het schootsafstand van de artillerie te brengen. 'Het is onwaarschijnlijk dat het Russische leger in staat is om drie grote Oekraïense steden tegelijkertijd aan te vallen.' 

        Bron: ISW

        Zelensky is dagelijkse aanvallen meer dan zat

        President Volodymyr Zelensky verwacht een stevige reactie van de Verenigde Staten en de Europese bondgenoten op de voortdurende Russische aanvallen. In zijn dagelijkse videoboodschap wees Zelensky op de aanvallen met ballistische raketten en grote aantallen drones, die dag na dag hun tol eisen.

        'Het moet iedereen duidelijk zijn dat Rusland het niet alleen voorzien heeft op de Oekraïense bevolking, maar dat de aanvallen ook bedoeld zijn om de internationale diplomatieke inspanningen om de oorlog te beëindigen vast te laten lopen', aldus Zelensky.

        'Het is onmogelijk om elke nacht opnieuw honderden Shaheds uit te schakelen. Daarom hopen we op een reactie, een stevige reactie, vooral van de VS, Europa en al die anderen die veel verwachtten van de kracht van diplomatie. Rusland moet gedwongen worden om mee te werken, en alleen druk uitoefenen werkt. 

        'Het Amerikaanse voorstel voor een onvoorwaardelijk staakt-het-vuren ligt al geruime tijd op tafel, terwijl een serieuze reactie van Rusland maar uitblijft. Dat verklaart veel. Als er echt druk uitgeoefend zou worden op Rusland, dan was er al een wapenstilstand geweest.'

        Afgelopen nacht vielen weer twee doden bij een Russische aanval met drones op de stad Charkiv. Er was ook een dertigtal gewonden, waaronder kinderen. In de nacht van vrijdag op zaterdag waren er vier doden te betreuren bij een aanval met zeker twintig drones op de stad Dnipro. Hier is het aantal gewonden opgelopen tot 28.

        Bron: Oekrajinska Pravda

        zaterdag 29 maart 2025

        Vier doden bij aanval op centrum van Dnipro

        Een grote Russische aanval met drones op de stad Dnipro heeft afgelopen nacht aan vier mensen het leven gekost. Er zijn 24 gewonden. In het hotelcomplex White Beach brak een grote brand uit, waarbij de voor dit complex kenmerkende replica van een schip in vlammen opging. Ook woedde er brand in 
        een hoog flatgebouw en een tiental woningen. 

        Er werden minstens twintig drones gebruikt bij de aanval. Het stadsbestuur heeft voor morgen een dag van rouw afgekondigd. Donderdag werd Dnipro ook al aangevallen door de Russen. Tien hoge flatgebouwen werden beschadigd, er waren drie gewonden.

        Op de stad Kryvy Rih, ook in de provincie Dnipropetrovsk, werd vanmorgen een Russische ballistische raket afgevuurd. Acht mensen raakten gewond, drie van hen werden in een ziekenhuis opgenomen. Er is niet nader omschreven schade aan de infrastructuur aangericht. 

        Bron: Oekrajinska Pravda, foto White Beach: lokaal Telegramkanaal Dnipro

        'Nieuw Russisch offensief in voorbereiding'

        Het Russische leger bereidt een nieuw offensief voor om de druk op Oekraïne op te voeren en de positie van het Kremlin bij de onderhandelingen te versterken. Dat meldt het persagentschap AP. Het offensief zou zes tot negen maanden gaan duren, aldus militair analist Oleksii Hetman die banden heeft met de Oekraïense generale staf.

        President Volodymyr Zelensky heeft al laten weten dat de militaire inlichtingendiensten nieuwe aanvallen plannen in de provincies Soemy, Charkiv en Zaporizja. De situatie is toch al verslechterd doordat het Russische leger het meeste terrein in de provincie Koersk heeft teruggewonnen. In het oosten van Oekraïne wordt steeds heviger gevochten in de provincies Donetsk en Zaporizja. 

        Sommige Oekraïense legercommandanten hebben hun bezorgdheid geuit dat Russische eenheden met gevechtservaring vanuit Koersk naar het oosten van Oekraïne gaan. 'Dat gaat moeilijk voor ons worden. De troepen uit Koersk zijn in een overwinningsroes door hun recente successen', zegt een commandant van een Oekraïens bataljon dat vecht in de provincie Donetsk.

        Bron: Oekrajinska Pravda

        Zelensky: 'We weten dat VS niets meer weggeeft'

        Volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelensky is het nieuwe ontwerp voor een omvattende grondstoffendeal met de Verenigde Staten 'totaal anders' dan een eerder concept. Het voorstel vereist een nadere beoordeling door juristen, aldus Zelensky. De president benadrukte dat Oekraïne geen akkoord zal accepteren dat toetreding tot de Europese Unie in gevaar brengt. Een dag eerder meldde het Amerikaanse persbureau Bloomberg dat de Amerikanen nog meer economische macht in Oekraïne eisen.
         

        Washington ziet dat deels als compensatie voor de militaire hulp aan Oekraïne in de strijd tegen Rusland. De Verenigde Staten zouden aandringen op controle over alle belangrijke toekomstige investeringen in infrastructuur en delfstoffen. Volgens Bloomberg kan Washington zo zelfs het Oekraïense streven om lid te worden van de EU ondermijnen. De Amerikanen zouden enorme macht krijgen bij projecten zoals wegen en spoorwegen, havens, mijnen, olie en gas en de winning van belangrijke mineralen.

        Oekraïne gaat zeker niet betalen voor de wapens en financiële steun die de Verenigde Staten eerder leverden. 'We accepteren geen schulden. Dat is volstrekt helder voor mij. Zeker niet voor wat al aan ons gegeven is.' Anders ligt het voor nieuwe wapenleveranties. 'Dan kan de VS wel voorwaarden stellen. We begrijpen dat de huidige Amerikaanse regering niets meer weggeeft aan ons. Dat hebben ze ons officieel laten weten.'

        Bronnen: BNR Nieuwsradio, Oekrajinska Pravda

        vrijdag 28 maart 2025

        Poetin wil Oekraïne onder curatele van de VN

        De Russische president Vladimir Poetin wil dat Oekraïne onder een tijdelijk bestuur met steun van de Verenigde Naties komt te staan. Daar berichtten verschillende Russische staatsmedia vandaag over. Daarna zouden er volgens Poetin nieuwe verkiezingen gehouden moeten worden. Volgens Dmitri Peskov, de perschef van het Kremlin, heeft Poetin het nog niet besproken met de Amerikaanse president Donald Trump. 

        Dat hoeft ook niet meer, want al snel kwam er een afwijzende reactie vanuit het Witte Huis. Oekraïne maakt zelf uit hoe het wordt bestuurd, is de boodschap. Adviseur Dmytro Lytvyn van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky is eveneens duidelijk. 'Als Poetin niet begrijpt met wie hij moet gaan onderhandelen, dan heeft hij wellicht een paar pillen nodig om z'n verstand weer te laten werken', aldus Lytvyn.

        De Europese Commissie verwerpt in felle bewoordingen het voorstel van de Russische president Vladimir Poetin om een overgangsregering in Oekraïne op te zetten. 'We hebben een agressor en we hebben Oekraïne dat niets anders dan goede wil naar vrede toont', zegt een woordvoerder van de Commissie in reactie daarop.

        'Poetin is een crimineel en hij wordt gezocht voor oorlogsmisdaden. We gaan geen aandacht besteden aan of commentaar geven op wat hij als propaganda uitbrengt', zei de woordvoerder. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is legitiem, democratisch gekozen, voegde zij eraan toe. 'Zolang het Oekraïense volk niet om verkiezingen vraagt, zou niemand anders verkiezingen moeten voorstellen.'

        Bronnen: BNR Nieuwsradio, The Kyiv Independent

        Oekraïense F-16's ingezet tegen Russische doelen

        Oekraïne gebruikt F-16's uit Nederland en Denemarken om Russische doelen op de grond te vernietigen. Dit heeft de Oekraïense luchtmacht bevestigd. Tot voor kort werden de gevechtsvliegtuigen alleen ingezet om het luchtruim te verdedigen tegen drones en raketten.

        Een maand geleden dook er al een video op van een F-16 op gevechtsmissie. Het toestel was bewapend met acht Amerikaanse precisiebommen. Dit voedde speculaties dat de Oekraïners waren begonnen met het beschieten van het Russische invasieleger. De luchtmacht bevestigde de flinke uitbreiding van de rol van de F-16's toen echter niet. De F-16 is 's werelds succesvolste gevechtsvliegtuig.

        Deze week kwam er alsnog bevestiging van de Oekraïense luchtmacht, maar niet heel expliciet. In een video die de luchtmacht woensdag publiceerde, met het eerste interview met een F-16-vlieger, wordt erkend dat de F-16's zijn begonnen met grondaanvallen. 'Gevechtspiloten die westerse straaljagers vliegen, laten uitstekende resultaten zien tegen zowel lucht- als gronddoelen', aldus de luchtmacht.

        Ook zijn er beelden te zien van bombardementen op gebouwen. 'De effectiviteit van deze aanvallen is heel groot', zegt de anonieme F-16-piloot. 'Als wij het zouden willen, kan onze bom via iemands raam naar binnen vliegen.' 
        Volgens de luchtmacht worden de Russen onder andere bestookt met de GBU-39, een Amerikaanse 'zweefbom' van 110 kilo die na lancering doelwitten tot op honderd kilometer kan vernietigen. Ook wordt de Jdam-ER gebruikt, een 'domme' bom die in een 'elektronisch jasje' is gestoken. Daardoor is het een precisiewapen geworden. Deze Amerikaanse bom heeft een bereik van 72 kilometer en vliegt via gps op zijn doel af.

        Bron: Volkskrant.nl

        Eens gegeven blijft gegeven, maar niet voor Trump

        De Verenigde Staten willen dat Oekraïne alle Amerikaanse hulp van de afgelopen drie jaar terugbetaalt, mét rente en in dollars. Dat staat in het voorstel voor de mineralendeal tussen beide landen dat in handen is van de nieuwssite European Pravda. Het is een wurgcontract, in die zin dat met elk jaar dat terugbetaling op zich laat wachten de schuld aan de VS met 4 procent groeit. 

        Oekraïne is er tot nu toe van uitgegaan dat de Amerikaanse hulp niet terugbetaald hoefde te worden, net zo min als dat het geval is met de steun van de Europese bondgenoten. De European Pravda constateert dat met de eis tot terugbetaling door de regering-Trump een rode lijn wordt overschreden voor Oekraïne. Het is dan ook niet voor niets dat Oekraïne nog niet heeft ingestemd met de mineralendeal.
         
        De Amerikaanse regering wil alle hulp vergoed krijgen, niet alleen de militaire en financiële steun die Oekraïne sinds het begin van de Russische invasie heeft ontvangen, maar ook de humanitaire hulp aan de Oekraïense bevolking. Zelfs het weer aanvullen van de Amerikaanse wapenvoorraden wordt in rekening gebracht. Het Kiel Institute for the World Economy schat dat het in totaal om 123 miljard dollar gaat. 

        Het geld moet uit het Fonds voor de Wederopbouw komen dat onderdeel is van de mineralendeal. Dit fonds wordt gevuld met de helft van de waarde van alle nieuwe licenties en royalties die voortkomen uit het delven van kostbare mineralen als lithium en de helft van de opbrengst van infrastructuur als de Oekraïense havens. In de overeenkomst is ook opgenomen dat het Fonds voor de Wederopbouw kan investeren in nieuwe infrastructuur, waarbij de helft van de opbrengst terugvloeit in het fonds.

        Bron: European Pravda

        woensdag 26 maart 2025

        Waren kernwapens van Oekraïne of van Rusland?

        De kernwapens die zich na het instorten van de Sovjet-Unie op Oekraïens grondgebied bevonden, waren niet van Oekraïne maar van Rusland. Dat meent althans Richard Grenell, de Amerikaanse gezant voor speciale missies. Hij noemt het in een bericht op X 'een oncomfortabel feit'. Maar Steven Pifer vindt juist dit weer oncomfortabel. De voormalige Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne en een specialist op het gebied van kernwapens vindt dat Grenell 'er volledig naast zit'.

        'Ik was betrokken bij de onderhandelingen over het Boedapest Memorandum. De kernwapens in Oekraïne waren van de voormalige Sovjet-Unie, niet van Rusland. De kernkoppen waren uitsluitend van Oekraïne. De intercontinentale ballistische raketten en bommenwerpers werden door Oekraïne ontmanteld, met uitzondering van een klein aantal dat aan Rusland werd overgedragen om schulden af te lossen.'

        Dat Oekraïne besloot om de kernkoppen in Rusland te laten ontmantelen, kwam vooral omdat Moskou had beloofd om de Oekraïense soevereiniteit en grondgebied te respecteren en geen geweld te gebruiken tegen het buurland. 

        Dat het twintig jaar later toch tot een Russische aanval op Oekraïens grondgebied kwam, bracht de Amerikaanse president Bill Clinton er al toe om spijt te betuigen over de rol die hij speelde bij de totstandkoming van het Boedapest Memorandum. Clinton veronderstelde daarbij dat Rusland Oekraïne niet had aangevallen als dit land nog over kernwapens had beschikt. Clinton ondertekende in januari 1994 het Memorandum, samen met de toenmalige Russische president Boris Jeltsin en de Oekraïense president Leonid Kravtsjoek.

        Bron: Oekrajinska Pravda, foto: Wikipedia

        'Ze vechten door, al is het met blote handen'

        Directeur John Ratcliffe van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA zegt ervan overtuigd te zijn dat de Oekraïense soldaten door blijven vechten als de voorwaarden voor een langdurige vrede onacceptabel zijn. 'Desnoods met hun blote handen', zei Ratcliffe tijdens een hoorzitting van de Senaat. 'Het Oekraïense volk en het Oekraïense leger zijn jarenlang te laag ingeschat. Ze blijven doorvechten als ze dat nodig achten.'

        Ratcliffe zei ook dat president Donald Trump het gevaar wel ziet van een Russische overwinning en benadrukte dat Rusland noch Oekraïne het maximale uit de nu lopende onderhandelingen gaan halen. De CIA zou actief meehelpen aan het streven naar een langdurige vrede. 

        Bron: Oekrajinska Pravda, foto: Wikipedia

        dinsdag 25 maart 2025

        'Rusland is alweer volop aan manipuleren'

        De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft vanavond hard uitgehaald naar Rusland. 'We zien dat de Russen zelfs op de dag dat ze onderhandelen alweer aan het manipuleren zijn. Ze beweren dat opheffing van de sancties tegen ze gekoppeld is aan een staakt-het-vuren op de Zwarte Zee. Het Witte Huis heeft dit in klare bewoordingen ontkend. Moskou liegt als altijd en we hopen maar dat niemand daar meer intrapt.' 

        De Amerikaanse ontkenning heeft er inmiddels toe geleid dat Rusland niet meer wil instemmen met het staken van de vijandelijkheden op de Zwarte Zee. Eerder was nog gemeld dat het scheepsverkeer hervat kon worden, maar dat Rusland wel eist dat alle schepen gecontroleerd worden op wapentransporten.

        Oekraïne heeft de Amerikaanse onderhandelaars vandaag een lijst overhandigd van objecten die niet meer aangevallen mogen worden. Het gaat niet alleen om energievoorzieningen, maar ook om ziekenhuizen. President Zelensky zegt in zijn dagelijkse videoboodschap dat de Russen op een harde reactie moeten rekenen bij nieuwe aanvallen.

        Rusland is niet van plan om de kerncentrale van Zaporizja terug te geven aan Oekraïne. Ook overdracht aan bijvoorbeeld de Verenigde Staten is niet aan de orde, laat het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vanavond weten. De grootste kerncentrale van Europa met zes reactoren is al drie jaar in handen van de Russen. 

        Bij de onderhandelingen over een wapenstilstand proberen ze de deels door hen bezette provincie Zaporizja volledig in handen te krijgen. Dat geldt ook voor de deels bezette provincies Donetsk, Loehansk en Cherson. De Amerikaanse onderhandelaar Steve Witkoff gaf deze vier provincies in een tv-interview bijna weg aan Rusland, omdat de inwoners in een referendum hadden aangegeven dat ze bij Rusland willen horen. Het referendum wordt internationaal niet erkend.

        De Oekraïense president zegt er vanavond over dat de opmerkingen van Witkoff 'zowel in goede als in kwade zin' uitpakken. 'Helaas doen sommige mensen uitlatingen die nauw aansluiten bij het Russisch narratief', aldus Zelensky die er aan toevoegde dat Witkoff 'wel erg veel tijd met Poetin heeft doorgebracht'.

        Bron: Oekrajinska Pravda

        Driekwart Oekraïners wil blijven doorvechten

        Een overgrote meerderheid onder de Oekraïners staat wel achter een wapenstilstand gedurende 30 dagen, maar vindt tegelijkertijd dat Rusland daarvoor te hoge eisen stelt. Uit een peiling van KIIS blijkt dat 77 procent een tijdelijk staakt-het-vuren verwelkomt, terwijl 79 procent de Russische voorwaarden onacceptabel acht. 

        Het wantrouwen jegens het agressieve buurland is groot, bijna de helft van de Oekraïners (47 procent) meent dat Rusland de onderhandelingen alleen maar gebruikt om er zelf beter van te worden. De andere helft hoopt dat een wapenstilstand een stap op weg is naar vrede. 

        Opvallend genoeg vindt 82 procent van de Oekraïners dat hun leger onder alle omstandigheden moet bijven vechten tegen de Russische bezetters, ook als de Amerikaanse wapensteun definitief wegvalt. Slechts 8 procent is bereid om te capituleren voor de Russische druk. 

        Driekwart (74 procent) meent dat Oekraïne nog altijd de oorlog kan winnen, maar slechts drie op de tien verwachten dat die overwinning inhoudt dat de Russische troepen Oekraïne verlaten, ook de in 2014 door Rusland geannexeerde Krim.

        Bron: Oekrajinska Pravda

        Gesprekken in Riyad lijken te zijn vastgelopen

        Een gezamenlijke verklaring van de Amerikaanse en Russische onderhandelaars is uitgebleven omdat Oekraïne het resultaat van de twaalf uur durende onderhandelingen niet accepteert. Dat heeft Vladimir Tsjizhov gezegd in een interview met tv-zender Russia 24. Tsjizhov is plaatsvervangend voorzitter van de defensiecommissie van de Russische Federatieraad. Hij noemt de afwijzende houding van Oekraïne 'typerend en symptomatisch'. 

        Grigori Karasin, voorzitter van de commissie voor Buitenlandse Zaken van de Federatieraad omschreef het overleg in Riyad als 'uitdagend, maar uiterst lucratief voor zowel Moskou als Washington'. 

        De uitkomst van het gesprek met de Amerikanen van gisteren wordt nog geanalyseerd, meldt het Kremlin. Volgens woordvoerder Dmitri Peskov zal de inhoud van de discussies over een staakt-het-vuren in Oekraïne geheim blijven, omdat het zou gaan om 'technische onderhandelingen die tot in de details gaan'.

        Rusland stelt dat een uitbreiding van het bestand naar de scheepvaart op de Zwarte Zee mogelijk is, maar verbindt daar wel strikte voorwaarden aan. Minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov wil bijvoorbeeld dat blokkades voor de export van Russisch graan en kunstmest worden opgeheven. 

        Inmiddels wordt in Riyad verder gepraat, nu door de Amerikaanse en Oekraïense delegaties. The Kyiv Post meent dat de onderhandelingen zijn vastgelopen. 
        Volgens The Moscow Times hebben de Russen de volledige controle geëist over de provincies Donetsk, Loehansk, Zaporizja en Cherson. Geen van de vier provincies is geheel in Russische handen. 

        Bronnen: Oekrajinska Pravda, The Kyiv Post, BNR Nieuwsradio

          maandag 24 maart 2025

          Trump gefrustreerd door voortduren aanvallen

          De Amerikaanse president Donald Trump is naar verluidt gefrustreerd over het feit dat Rusland en Oekraïne wederzijdse raket- en drone-aanvallen blijven uitvoeren, ondanks zijn 'vredesinspanningen'. Dat meldt The Telegraph. Tegelijkertijd zeiden sommige bronnen dat hij steeds meer geïrriteerd raakt door de voortdurende raket- en drone-aanvallen.

          'Hij zal gefrustreerd raken als ze [Oekraïne en Rusland] infrastructuur, infrastructuur en energie blijven bombarderen', zei een bron dicht bij de regering. The Telegraph citeerde ook een persoon die het omschreef als 'het dichtst bij de president', die beweerde dat het Witte Huis kalm blijft en mensen adviseert om 'het proces te vertrouwen'.

          Amerikaanse en Russische delegaties zijn in Saoedi-Arabië begonnen met overleg over het beëindigen van de oorlog in Oekraïne. De Verenigde Staten proberen die oorlog zo snel mogelijk te beëindigen en hebben in Saudi-Arabië ook al gesproken met Oekraïense functionarissen. Het persbureau Bloomberg meldde gisteren dat de Amerikanen willen dat er uiterlijk op 20 april, Eerste Paasdag, een staakt-het-vuren tot stand komt.

          Een belangrijk punt voor nu is het veiligstellen van een gedeeltelijk staakt-het-vuren. Rusland en Oekraïne gingen vorige week in principe akkoord met het opschorten van aanvallen op elkaars energiesector voor dertig dagen. Het bestand is nog niet ingegaan. Er wordt ook gesproken over een uitbreiding van het staakt-het-vuren naar de scheepvaart in de Zwarte Zee en een volledig bestand.

          Gisteravond ontmoetten de Amerikaanse onderhandelaars de Oekraïense delegatie die werd aangevoerd door minister van Defensie Roestem Oemjerov. Het waren 'productieve gesprekken', aldus Oemjerov in een bericht op X, Er zijn 'belangrijke punten, waaronder energie' besproken. Hier doelde hij waarschijnlijk op de bescherming van de energievoorziening en kritieke infrastructuur in Oekraïne.

          Bronnen: BNR Nieuwsradio, NOS

          zondag 23 maart 2025

          Tien doden door Russische luchtaanvallen

          Het totale dodental van de Russische luchtaanvallen op Oekraïense steden van gisteravond is opgelopen tot tien. In de hoofdstad Kyiv vielen drie doden. Onder de slachtoffers is een kind van vijf jaar, 
          heeft de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken gezegd. Bij de aanval raakten ook tientallen mensen gewond. Vanwege de aanvallen klonk vannacht vijf uur lang het luchtalarm in Kyiv. 

          In Zaporizja kwamen drie personen om het leven: een meisje van veertien jaar en haar beide ouders. In het dorp Krasnopillia, dicht bij de grens met Rusland, sloegen zes Russische glijbommen in, waardoor twee personen om het leven kwamen. In de oostelijke provincie Donetsk, spreken de lokale Oekraïense autoriteiten over twee doden en negen gewonden, zonder verdere details te geven.

          Oekraïne zegt dat Rusland vannacht in het hele land 147 drones heeft ingezet 
          bij aanvallen, 97 ervan zijn onderschept. 25 drones bereikten niet hun doelwit, zegt de luchtmacht.

          Bronnen: BNR Nieuwsradio, NOS, foto Kyiv: Nationale Politie/Telegram

          zaterdag 22 maart 2025

          Vrede gaat Rusland veel problemen opleveren

          Vrede met Oekraïne gaat Rusland vooral veel problemen opleveren, schrijft de Britse denktank Lansing Institute. Niet alleen beschadigt vrede de royale inkomsten van het Russische militair-industrieel complex, de terugkeer van veteranen zal veel sociale onrust teweeg brengen, vergelijkbaar met het veteranenprobleem uit de Afghaanse oorlog van de jaren '80. 

          'Beëindiging van de oorlog met Oekraïne zou kunnen leiden tot gevolgen die vergelijkbaar zijn met die na het einde van de oorlog in Afghanistan in 1989', aldus analisten van de denktank. Ze wijzen erop dat teruggekeerde soldaten nu al voor problemen en criminaliteit zorgen in de Russische samenleving, en zien duidelijke parallellen met de terugkeer van Sovjetveteranen uit de Afghaanse oorlog die van 1979 tot 1989 duurde.

          Een eerste gevolg van de repatriëring van Russische soldaten uit het Centraal-Aziatische land was een sterke stijging van de criminaliteit. Veel Afghaanse oorlogsveteranen (de zogeheten 'Afghantsi') konden zich niet meer aanpassen aan het burgerbestaan en belandden in het criminele circuit. Door hun gevechtservaring waren zij waardevolle rekruten voor opkomende georganiseerde misdaadgroepen in de jaren 1990, wat de sterke toename van geweld en misdaad in de post-Sovjet-samenlevingen verklaart.

          Sinds 2023 heeft Rusland een scherpe stijging gezien in geweldsdelicten onder mensen die terugkeerden na deelname aan gevechtsoperaties in Oekraïne. Er moet wel bij gezegd worden dat in die periode het Russische leger en Wagner Group intensief wierven in gevangenissen, waarbij rekruten strafkorting in het vooruitzicht werd gesteld. Veel plegers van geweldsdelicten kwamen zo vervroegd weer terug in de maatschappij en recidiveerden, wat die stijging deels verklaart. Laat onverlet dat de criminaliteit in jaren 90 ook opmerkelijk steeg. Met dank aan de Afghantsi.

          Bron: BNR Nieuwsradio

          Poetin beveelt: Russisch paspoort of wegwezen!

          Het afgelopen donderdag door president Vladimir Poetin uitgevaardigde decreet waarbij Oekraïners in de bezette gebieden uiterlijk op 10 september een Russisch paspoort moeten hebben, is volgens het Britse ministerie van Defensie 'onterecht en onrechtmatig'

          President Vladimir Poetin gaat volgens het Britse ministerie van Defensie zijn boekje ver te buiten door Oekraïners in de bezette gebieden een Russisch paspoort op te dwingen. 'Onterecht en onrechtmatig. Het is het zoveelste bewijs dat hij de Oekraïense cultuur, identiteit en staatsvorm wil uitroeien', aldus het ministerie dat constateert dat dit strijdig is met de eerdere erkenning door Rusland van Oekraïne als onafhankelijke staat. 

          Niet alleen de inwoners van de bezette gebieden, maar ook de Oekraïners in die nog altijd in Rusland wonen zijn verplicht om voor 10 september in het bezit van een Russisch paspoort te hebben. Zo niet, dan worden ze geacht te vertrekken. 

          Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een reactie op het uitvaardigen van het decreet door de Russische president dat dit besluit 'van nul en generlei waardeis'. Een woordvoerder: 'Wij benadrukken dat deportaties en vervolging deel uitmaken van de genocide die Rusland pleegt tegen het Oekraïense volk.'

          Bron: Oekrajinska Pravda

          Steve Witkoff ziet Poetin 'niet als de slechterik'

          De Amerikaanse gezant Steve Witkoff zegt in een interview met tv-presentator Tucker Carlson dat hij Vladimir Poetin geen slecht mens vindt. 'Het komt door de moeilijke situatie, die oorlog, en alles wat daartoe de aanleiding was', aldus Witkoff die overigens acht uur lang moest wachten voordat hij de kans kreeg om met de Russische president te praten.

          Die keer, de tweede keer dat Witkoff het Kremlin bezocht, kreeg hij een portret van Donald Trump van Poetin, met het verzoek dit mee te nemen naar het Witte Huis. 'Hij vertelde mij hoe het was toen hij had gehoord dat er op de president was geschoten. Hij ging naar de plaatselijke kerk, sprak daar met de priester en bad voor de president. Niet omdat Trump weer president zou worden, maar vanwege zijn vriendschap met hem.'

          In het interview zegt Witkoff dat de Donbas en de Krim 'de grootste obstakels' vormen om de oorlog te laten beëindigen. De Amerikaanse onderhandelaar wil ze kennelijk graag afstaan aan Rusland. 'De mensen daar spreken Russisch. Er zijn referendums geweest waarbij een overweldigende meerderheid heeft aangegeven bij Rusland te willen horen.'

          'Het is de olifant in de kamer. De Oekraïense grondwet zit hier in de weg, maakt het moeilijk om gebied op te geven. De Russen hebben feitelijk de controle over deze gebieden. Kan Zelensky politiek overleven als hij dit accepteert? En accepteert de wereld het? Dat is de kern van het conflict. Zonder meer.'

          Bron: Oekrajinska Pravda, foto Witkoff: The Independent

          vrijdag 21 maart 2025

          Europese landen willen rol van VS overnemen

          Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en een aantal Noord-Europese landen werken volgens de Financial Times aan een plan om binnen een enkele jaren de rol van de Verenigde Staten binnen de NAVO over te nemen.
           Op die manier zou voorkomen moeten worden dat er chaos uitbreekt als de VS zich plotseling terugtrekt uit de NAVO.

          De Britse krant sprak met vier Europese diplomaten over de plannen. Het zou momenteel nog gaan om informele gesprekken, maar het is de bedoeling dat er bij de NAVO-top in Den Haag aankomende zomer een concreet plan ligt.

          Sinds de verkiezing van president Trump is er twijfel over de toewijding van de VS aan het militaire bondgenootschap. Trump heeft vaak kenbaar gemaakt dat hij vindt dat Europa veel te weinig doet op het gebied van Defensie en dreigde in het verleden met een vertrek uit de NAVO. Afgelopen woensdag meldde de Amerikaanse nieuwszender NBC dat de Verenigde Staten overwegen om niet langer de hoogste commandant van de NAVO in Europa te leveren. Dat gerucht zong al langer rond.

          Het gaat om de zogenoemde Supreme Allied Commander Europe (SACEUR), die de leiding heeft over de verdediging van Europa. Sinds de oprichting van de NAVO wordt deze post altijd door een Amerikaanse generaal vervuld, maar nu zou het Pentagon overwegen om de handen ervan af te trekken. De terugtrekking zou passen bij de grote bezuinigingen die momenteel worden doorgevoerd op het Amerikaanse ministerie van Defensie.

          Bron: NOS

          Gaspompstation Soedzja in brand, door wie?

          Rusland en Oekraïne hebben elkaar beschuldigd van een aanval op een gasstation in de Russische regio Koersk. Het doorvoerstation bij Soedzja ligt in het gebied dat afgelopen zomer door de Oekraïners werd veroverd, maar waar de Russen de afgelopen weken snel oprukten.

          Op video's is te zien dat het pompstation in brand staat. Volgens het Russische ministerie van Defensie hebben de Oekraïense troepen die brand gesticht voordat ze zich daar terugtrokken, zodat de pijplijn daar onbruikbaar zou worden. Oekraïne ontkent dat en spreekt van een 'operatie onder valse vlag'. Dat wil zeggen dat Rusland expres brand zou hebben gesticht om te provoceren en de Oekraïners de schuld te geven. De pijplijn is toch al nutteloos voor Rusland, aangezien Oekraïne geen aardgas vanuit Rusland naar Europa meer wil transporteren.

          De opdracht van president Vladimir Poetin aan Russische troepen om tijdelijk te stoppen met hun aanvallen op energie-infrastructuur in Oekraïne blijft van kracht, zei Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov. Poetin stemde in met het opschorten van dergelijke aanvallen in een telefoongesprek met de Amerikaanse president Donald Trump. Sindsdien zijn er al weer de nodige Russische aanvallen geweest op energievoorzieningen en de civiele infrastructuur. 

          President Volodymyr Zelensky kondigde later aan dat Oekraïne maandag bij de onderhandelingen in Saoedi-Arabië met een lijst komt van objecten die niet aangevallen mogen worden, waaronder ook ziekenhuizen.

          Bronnen: BNR Nieuwsradio, Oekrajinska Pravda, foto brand pompstation: Astra/Telegram

          Zeker 15 explosies bij droneaanval op Odesa

          Een Russische aanval met drones heeft gisteravond laat een ware verwoesting aangericht in de stad Odesa. Er werden zeker vijftien explosies gemeld en er ontstonden hevige branden, onder meer in een winkelcentrum. Ook zou er schade zijn aan een hoog flatgebouw. Drie tieners raakten gewond. Er was stroomuitval in drie woonwijken.

          Terwijl Odesa vanaf de Zwarte Zee werd aangevallen, arriveerde daar de Tsjechische president Petr Pavel. Tijdens het gesprek dat Pavel daar voerde met onder meer Oleksii Koeleba, onderminister voor de herstelwerkzaamheden, waren er drie aanvalsgolven van Russische drones. 

          Bron: Oekrajinska Pravda, foto Pavel bezoekt Odesa: Oleksii Koeleba/Telegram

          donderdag 20 maart 2025

          Oekraïne onderhandelt maandag ook mee

          Langzaam maar zeker wordt er meer bekend over de gesprekken die maandag van start gaan in de Saoe
          dische hoofdstad Riyad. Eerder was al duidelijk dat Amerikaanse en Russische delegaties met elkaar om de tafel gaan. Nu is bekend dat er ook een Oekraïense afvaardiging aanwezig zal zijn, zei president Voldodymyr Zelensky bij een bezoek aan Noorwegen.

          De Russische en Oekraïense delegaties zullen niet rechtstreeks met elkaar praten, onderstreepte Zelensky. Eerst spreken de Amerikanen met de Oekraïners, daarna volgen gesprekken tussen de Amerikanen en de Russen. 

          Verder is bekend dat de Russische delegatie geleid zal worden door een hooggeplaatste functionaris van de inlichtingendienst FSB. Volgens de Britse krant The Guardian speelde deze functionaris, Sergej Beseda, ruim drie jaar geleden een belangrijke rol bij het vergaren van informatie in aanloop naar de invasie van Oekraïne.

          Bron: NOS

          EU moet druk op Rusland blijven houden

          De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft op X de toespraak geplaatst die hij vanochtend hield voor de 27 EU-leiders. De Europese Raad is vandaag en morgen opnieuw bij elkaar om te spreken over het 'herbewapenen' van de Europese Unie en ook over de steun aan Oekraïne. In de speech geeft Zelensky een update over de huidige situatie in Oekraïne en benadrukt hij dat zijn leger onder meer snel meer artilleriegranaten nodig heeft.

          Verder schrijft Zelensky in een reeks berichten op X dat er ondanks de recente woorden van de Russische president Poetin niets is veranderd aan de situatie in zijn land. Daarom moet volgens hem de militaire steun vanuit Europa voor zijn land worden opgevoerd, is het tijd dat Europa zijn eigen wapens gaat produceren in samenwerking met Oekraïne en is het ook belangrijk om de Russische sancties in stand te houden. 'Tot ze zich terugtrekken uit ons land en ons volledig compenseren voor de schade door de agressie', aldus Zelensky.

          'Er moet niet minder druk op Rusland worden gezet nu er diplomatieke initiatieven lopen. Dat is essentieel in het tegengaan van de Russische hoax. We weten allemaal hoe makkelijk Moskou beloftes opzij kan schuiven, een paar uur nadat ze hun woord hebben gegeven.'

          Bron: NOS

          Acht op tien willen niet dat leger zich terugtrekt

          Terwijl het opgeven van grondgebied steeds waarschijnlijker wordt, zijn nog altijd acht op de tien Oekraïners (78 procent) van mening dat hun leger zich niet terug moet trekken uit de provincies Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja. Uit een recente peiling van het Razoemkov Center blijkt dat 82 procent van de ondervraagden niet wil dat de regering onder internationale druk de bezette gebieden, ook de Krim, als Russisch gaat erkennen.

          Opvallend genoeg zijn de voorstanders van het erkennen van de bezette gebieden als Russisch vooral te vinden in het zuiden en het oosten, juist waar zich de bezette gebieden bevinden. Er is ook nog steeds veel steun onder de Oekraïners voor het handhaven van de Westerse sancties tegen Rusland: 78 procent is daar voor, slechts 7 procent denkt dat het beter is om ze op te heffen. 

          De verdeeldheid is groter als het gaat om de vraag of in de grondwet vastgelegd moet worden dat Oekraïne een neutrale, kernwapenloze staat is. Nu staat in de grondwet dat Oekraïne lid gaat worden van zowel de NAVO als de Europese Unie. Van de deelnemers aan deze peiling wil 56 procent dat dit zo blijft, terwijl 22 procent vindt dat hun land een neutrale positie inneemt om tegemoet te komen aan de Russische eis in ruil voor vrede.

          Bron: Oekrajinska Pravda

          Twintig glijbommen op Koepjansk in paar uur tijd

          Bij een Russische luchtaanval op de stad Koepjansk in de provincie Charkiv is gistermiddag een 51-jarige man om het leven gekomen. Een 85-jarige vrouw en een 76-jarige man raakten gewond. Ook 's avonds was er een grote luchtaanval, waarbij de Russen minstens twintig glijbommen gebruikten om Koepjansk te bestoken. 

          De energievoorziening van de stad zou schade hebben opgelopen, evenals niet nader aangeduide 'civiele infrastructuur'. Volgens gouverneur Oleh Sinjehoebov is reparatie nagenoeg onmogelijk vanwege de voortdurende luchtaanvallen.

          Ook de stad Kropivnitski kreeg gisteravond  te maken met een Russische aanval met drones op meerdere woonwijken. Tien inwoners raakten gewond, waaronder vierkinderen. Er is veel schade aan hoge flatgebouwen, woningen en ook zou niet nader aangeduide 'civiele infrastructuur' zijn geraakt. 

          In de meest getroffen woonwijk is gezorgd voor een warme plek met voedsel en power banks om mobiele telefoons op te laden. Kropivnitski telt meer dan 200.00 inwoners en is de hoofdstad van de provincie Kirovohrad.

          Bron: Oekrajinska Pravda, foto Koepjansk: Nooddienst/Telegram

          Aanval met drones op luchtmachtbasis Engels-2

          Oekraïne heeft vanmorgen vroeg een aanval met drones uitgevoerd op de luchtmachtbasis bij de Russische stad Engels in de provincie Saratov. Lokale Telegramkanalen meldden een flinke rookontwikkeling en evacuatie van de bewoners van huizen in de omgeving van de luchtmachtbasis. Inmiddels heeft gouverneur Roman Boesargin de aanval bevestigd. 

          Op de luchtmachtbasis Engels-2 zijn Tu-95MS en Tu-160 strategische bommenwerpers gestationeerd waarmee in de afgelopen drie jaar al veel onheil over Oekraïne is uitgestort. Ook zijn er opslagplaatsen voor raketten en glijbommen. Het is niet duidelijk hoe groot de schade aan de luchtmachtbasis is, gouverneur Boesargin maakt alleen melding van schade aan een dertigtal woningen in de omgeving.

          Russische Telegramkanalen melden ook een Oekraïense aanval afgelopen nacht met drones op een olieraffinaderij bij de stad Engels. Het Russische ministerie van Defensie zegt dat 132 Oekraïense drones uit de lucht zijn gehaald in meerdere provincies en op de Krim.

          Bron: Oekrajinska Pravda, foto: Astrapress/Telegram

            woensdag 19 maart 2025

            VS blijft militaire inlichtingen geven aan Oekraïne

            De Verenigde Staten blijven militaire inlichtingen verstrekken aan Oekraïne, ook al dringt de Russische president Vladimir Poetin daar wel op aan. Dat heeft woordvoerder Karoline Leavitt van het Witte Huis vanavond gezegd. Na het telefoongesprek van Poetin met Donald Trump liet het Kremlin weten dat dit, maar ook het stoppen van het sturen van wapens naar Oekraïne, een noodzakelijke stap is richting vrede. 

            Trump belde vanmiddag met Volodymyr Zelensky. De Oekraïense president stemde gedurende dit gesprek in met Trump's voorstel om gedurende 30 dagen geen aanvallen te doen op de energievoorziening in Rusland, waaronder ook olieraffinaderijen en brandstofdepots voor het leger. 

            Het was het eerste contact tussen beide presidenten na de beschamende vertoning in het Witte Huis waarbij Zelensky geschoffeerd werd door zowel Trump als diens vicepresident JD Vance. Trump sprak van 'een goed gesprek', Zelensky had het op X over een 'positief, openhartig en inhoudelijk gesprek'.

            Bron: Oekrajinska Pravda

              Geen plek meer voor Oekraïense vluchtelingen

              Nederlandse gemeenten zien zich door een gebrek aan opvangplekken genoodzaakt Oekraïense vluchtelingen weg te sturen. 'We zijn op het trieste punt aangekomen dat we in Nederland geen vluchteling uit Oekraïne meer kunnen opvangen en we het Oekraïense volk in de steek laten', zegt de Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink.

              De gemeentelijke opvangcentra voor Oekraïners zitten al maanden helemaal vol. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) schreef onlangs een bezorgde brief aan premier Dick Schoof, de wethouders van de vier grootste steden vroegen het ministerie van Asiel en Migratie recent om regie en ook Vluchtelingenwerk en de gemeente Amsterdam trekken deze week aan de bel.

              "We hebben in Amsterdam deze week tientallen mensen moeten wegsturen zonder opvangplek, net als de week ervoor", vertelt Groot Wassink. "Doorverwijzen naar opvangplekken in andere steden kan niet, want ook landelijk zijn er inmiddels minder dan 35 bedden beschikbaar en is de bezettingsgraad 99,8 procent."

              Er staan momenteel 120.820 Oekraïners geregistreerd in Nederland. Van hen verblijven er 93.770 in de gemeentelijke opvang. Per juli zouden daar in totaal 107.000 opvangplekken moeten zijn, maar momenteel staat de teller op 93.970 bedden. De bezettingsgraad van de gemeentelijke opvangplekken is al maanden nagenoeg 100 procent.

              Bron: NOS

              Oekraïne valt Russische regio Belgorod binnen

              Oekraïense en Russische strijdkrachten zijn verwikkeld in gevechten in de Russische provincie
               Belgorod aan de grens met Oekraïne. Volgens Russische media hebben de troepen van het Kremlin pogingen verijdeld van het Oekraïense leger om de grens over te steken, gouverneur Vjatsjeslav Gladkov spreekt echter van 'een moeilijke situatie'. 'De situatie in het district Krasnojaroezjski blijft moeilijk.'

              Het Russische ministerie van Defensie verklaarde gisteren dat Russische troepen vijf Oekraïense pogingen om de grens met Belgorod over te steken hadden verijdeld, de incursie had plaats vlak vóór het telefoongesprek tussen president Trump en zijn ambtgenoot Poetin. Volgens het ministerie waren deze pogingen bedoeld 'om een negatieve achtergrond te creëren' rond de gesprekken.

              Het ministerie verklaarde verder dat de aanval plaats had om 17.50 uur Moskoutijd (15.30 uur Nederlandse tijd) in het westelijke deel van de regio Belgorod, specifiek in de buurt van de dorpen Demidovka en Prilesje. Het doel van deze acties, zo beweert Rusland, was 'om het vredesinitiatief van de Amerikaanse president Donald Trump in diskrediet te brengen'. 

              Ten minste één Russische soldaat werd gedood bij beschietingen in het Krasnoyaruzhsky district, zei het provinciebestuur van Belgorod. 'Als gevolg van de beschietingen werd een soldaat van de eenheid Orlan gedood en raakten vier andere mensen gewond', zei de regering via haar kanaal in Telegram, eraan toevoegend dat er ook slachtoffers zijn in andere delen van de regio.

              Bron: BNR Nieuwsradio, foto: TASS